وحید خیرآبادی، در گفتگو با خبرنگار مهر، از پایان سرشماری پاییزه و افزایش جمعیت گونه های جانوری که در پارک ملی گلستان زیست می کنند خبر داد و گفت: این برنامه سرشماری سالی دو بار انجام می شود، چون دسته های بزرگ تری در این زمان ها دیده می شود و مشاهده مستقیم راحت تر است.
وی توضیح داد: یک بار در فصل بهار در خرداد ماه که هم زمان با فصل زادآوری و تولیدمثل قوچ و میش، کل، بز و آهو است و یک بار هم فصل پاییز در آذر ماه همزمان با فصل جفت گیری انجام می گیرد.
وی در ادامه گفت: طبق روال گذشته آذر ماه امسال هم با توجه به شرایط آب و هوایی در مناطق مختلف استان این سرشماری انجام شد.
خیرآبدی خاطرنشان کرد: مناطق سرشماری شده استان عبارت است از پارک ملی گلستان، منطقه حفاظت شده جهان نما، علی آباد، مینودشت و مراوه تپه. تاکید ما بیشتر بر پارک ملی گلستان بود زیرا این منطقه جایگاه مهمی است و منحصرا زیستگاه آهو های استان است.
خیرآبادی افزود: این سرشماری به مدت چهار روز انجام شد و ۴۰ تا ۴۵ نفر از کارشناسان و محیط بانان و همچنین همکاران بازنشسته ای که در بحث سرشماری دارای تجربه بودند مشارکت داشتند.
سرشماری سال 93 از افزایش بیش از 10 درصدی گونه های جانوری پارک ملی گلستان خبرداد
وی گفت: جمعیت قوچ، میش و آهو بین ۱۰ تا ۱۵ درصد و جمعیت کل و بز با نسبت کمتری افزایش داشته است.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش گلستان گفت: یکی از بحث های اصلی بررسی کیفیت زیستگاه، سرشماری جمعیت است، ما گونه های مختلف را سرشماری می کنیم تا در زیستگاه ها برنامه مناسب تری را داشته باشیم همان طور که سرشماری های شهری به این دلیل انجام می شود تا مقدار نفوذ در شهر مشخص شود.
وی اظهار کرد: این سرشماری انجام می شود تا آمار دقیقی از حیات وحش داشته باشیم و برنامه ریزی دقیقی برای تامین زیرساخت ها و آبشخورها انجام گیرد.
وی در ادامه این موضوع بیان کرد: این سرشماری به دلیل استفاده از تغذیه دستی قوچ، میش و آهو به هنگام خشک سالی و یخبندان برای ما اهمیت دارد ضمن آنکه آمار به دست آمده، نتیجه کار حفاظت ما را نشان می دهد و هرچه حفاظت ما بالاتر باشد و اهمیت زیستگاه را بالا ببریم، مسلما باید روند رو به رشدی را در جمعیت داشته باشیم.
خیرآبادی خاطرنشان کرد: این برنامه روتین و سالیانه است که به صورت کشوری در بهار و پاییز در اکثر استان های کشور که این گونه ها در آنجا زیست می کنند برگزار می شود و یک اعتباری به صورت ملی و اعتباری به صورت استانی درنظر گرفته می شود.
وی تصریح کرد: معمولا کارشناسان سازمان مرکزی محیط زیست در سرشماری شرکت دارند ولی در سرشماری امسال این امر صورت نگرفت و در عوض ما یک تعداد محقق و علاقه مند و همیار محیط زیست را داشتیم.
حفاظت از زیستگاه های محیط زیستی نیازمند مشارکت دستگاه های دولتی و مردمی است
وی بیان کرد: حفاظت یک مقوله چند وجهی است و سازمان حفاظت از محیط زیست به تنهایی نمی تواند بحث حفاظت از زیستگاه را با توجه به وسعتی که دارند انجام دهد بنابراین این کار نیازمند مشارکت سایر دستگاه ها و مشارکت مردمی است.
وی گفت: باید سطح آگاهی مردم به نحوی بالا رود که ما اساسا تخلف و شکار غیرمجاز و امثال این ها را نداشته باشیم مثل سایر کشورها که مردم آنها به آن درک و دانایی رسیدند که مقوله حفاظت از محیط زیست را سنگ بنای زندگی خود قرار دادند تا بتوانند از این منابع به صورت پایدار استفاده کنند.
خیرآبادی اظهار کرد: بیش از صد سال است که اتحادیه جهانی حفاظت این پیشنهاد را داده است که ۱۰درصد از مساحت هر کشوری تحت عنوان حفاظت برای نسل های آینده قرار بگیرد بنابراین همه مردم از جمله جوامع بومی و محلی و روستاهای حاشیه مناطق مورد نظر باید در حفاظت از این منابع مشارکت داشته باشند.
وی گفت: شکار پستانداران در استان بیش از ۱۰سال است که ممنوع شده است و امسال هم شکار پرندگان خشکی زی و آبزی با توجه به بخش نامه سازمان دامپزشکی کشور مبنی بر وجود آنفلوآنزا ممنوع شده است.
خیرآبادی در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم با فعالیت خبرنگاران در حوزه محیط زیست بخش هایی از اهمیت حیات وحش به مردم نشان داده شود و بیش از پیش با این مقوله آشنا شوند و حفاظت از محیط زیست به نحو بهتری انجام شود.
نظر شما