به گزارش خبرنگار مهر، پدیده نزاع های فردی در بین افرادی اتفاق می افتد كه گرایش و پایبندی كمتری نسبت به قانون دارند. از سوی دیگر، متأسفانه هنوز خشونت و نزاع از جمله موضوعاتی است كه در فرهنگ بعضی از هموطنان، شاخص قدرت و یا دفاع از منزلت اجتماعی و فرهنگی و حیثیت خانوادگی محسوب می شود.
نزاع و درگیری رفتاری ثانویه نسبت به محرومیت های اجتماعی
استاد دانشگاه و جامعه شناس با اشاره به اینكه وقوع جرایم از جمله نزاع و درگیری رفتاری ثانویه نسبت به محرومیت های اجتماعی است اظهار داشت: هیچ کس بزهکار و مجرم متولد نمی شود و ارتقاء پاسخگویی مطلوب به نیازهای اقتصادی، فراغتی، اجتماعی و فرهنگی، مستقیماً با کاهش آسیب های اجتماعی و مجرمانه در جامعه قرین است.
دكتر یارمحمد توسكی اضافه كرد: جامعه با الگوهای خشن مشوق و مولد فرهنگ خشونت و گرایش شهروندانش به رفتار بزهکاری و مجرمانه است و نگاه از بالا و دور از متن جامعه، منجر به فاصله گیری و شکاف بین مخاطب(پیام گیر) و متولی(پیام دهنده) می شود.
افزایش پدیده نزاع و درگیری تهدیدی علیه بنیان های جامعه
استاد دانشگاه و جامعه شناس پدیدة نزاع و درگیری در جامعه را از آن دسته آسیب هایی خواند كه با ایجاد اخلال در روابط اجتماعی، فضایی آكنده از بغض، كینه و دشمنی را در میان افراد به وجود می آورد و افزود: اساسا آسیب های اجتماعی ناشی از روابط ناسالم انسانی است كه بنیان های جامعه را به طور جدی تهدید می كند و مانع تحقق نیازمندی ها و تقاضاهای افراد كثیری می شود.
دكتر فرانك سیدی افزود: به نظر میرسد آسیب اجتماعی وقتی به وجود می آید كه نهادهای تنظیم كنندة روابط بین افراد با شكست روبه رو شده و دچار تزلزل شوند كه نتیجة آن، شكل گیری شكاف های عمیق بین افراد است.
سیدی در ادامه تصریح كرد: در چنین وضعیتی، قوانین تنظیم كنندة روابط انسان ها مورد بی احترامی قرار می گیرند و متزلزل می شوند زیرا قانونمندی و پذیرش قانون، ریشه در ساختارهای جامعه دارد و در رابطه با فرهنگ عمومی قابل بررسی است.
نزاع و درگیری نمونه ای از نقض نظم و انضباط اجتماعی
از سوی دیگر رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی استان مركزی با تصریح بر اینكه كه ترویج رفتار خشونت بار در جامعه از طرفی سبب کاهش امنیت اجتماعی و از طرف دیگر برهم خوردن نظم اجتماعی و فرسایش سرمایه می شود عنوان داشت: نزاع و درگیری در سطح جامعه یكی از نمونه های نقض نظم و انضباط اجتماعی و به عنوان یك ناهنجاری در سطح جامعه است كه گاهآً با آن مواجه هستیم.
سرهنگ عین الله كلهر شناخت و معرفی پدیده نزاع و درگیری و شناسایی راهكارهایی در خصوص جلوگیری، تعدیل و رفع برخی عوامل بروز نزاع و درگیری ها را نیازمند رویكرد علمی و پژوهشی در این خصوص برشمرد.
تجزیه وتحلیل نزاع و درگیری از نگاه امنیت اجتماعی
امنیت و نظم که یکی از اساسی ترین نیازهای انسانی در هر جامعه است، در چنین آسیبی كه مبتنی بر خشنونت و نشان دادن آن است، احساس امنیت تحت تاثیر قرار می گیرد.
شدت تفریق اجتماعی در عمل مانع از یکپارچگی و ایجاد وفاق اجتماعی مبتنی بر عقلانیت فرهنگی- اجتماعی و پذیرش حاکمیت قانون و نظم می گردد و احساس خود مختاری در اجرای عدالت از خصوصیات بارز در این فرهنگ است.
شاید هیچ شهری در ایران دارای چندگونگی نژادی و زبانی موجود در اراک نباشد. شهری که در تمام تاریخ خود درگیر نزاع ها بوده هرگز نتوانسته چون مردمان شهرهای اصفهان، کاشان و... دارای لهجه خاص و فرهنگ همگانی باشد.
این آشفتگی های فرهنگی موجبات آشفتگی های اجتماعی را مهیا نموده است و قرارگیری شهر صنعتی اراك در بالا دست حوضه تالاب میقان و زمین های كشاورزی شمال اراك، این حوضه اكولوژیك بسته را از لحاظ بوم شناسی حسّاس و آسیب پذیر تر كرده است.
نظر شما