به گزارش خبرنگار مهر، مدد سمندری سه شنبه در جلسه ستاد پیشگیری از جرم اهر با تأکید بر همکاری همه مسئولان برای پیشگیری از تصادفات جاده ای اظهار داشت: پیشگیری از تصادف جاده ای باید به یک فرهنگ تبدیل شود و فرمانداری اهر آمادگی دارد دراین راستا با همکاری ادارات و نهادها با بهره گیری از کارشناسان ذیربط و برگزاری همایش ها و کارگاه های آموزشی، دست اندرکاران امور حمل و نقل و راهنمایی و رانندگی را به منظور آشنایی بیشتر با قوانین راهنمایی و رانندگی و دیگر مباحث مرتبط یاری کند.
وی با بیان اینکه انتظار داریم تصمیمات گرفته شده در صورتجلسه خلاصه نشده و با طی ساز و کارهای لازم عملیاتی شوند، افزود: با پیشنهادات فرمانداری اهر که در استانداری آذربایجان شرقی مطرح شده، دست اندرکاران این حوزه موظف شدند در جهت تسهیل امور حمل و نقل و ساماندهی خودروهای مسافرکش ترمینال شرق با هماهنگی اداره کل راه و شهرسازی و شهرداری تبریز ایجاد کنند که این امر در پیشگیری از قسمتی از تصادفات موثر خواهد بود.
این مقام مسئول در ادامه خاطر نشان شد: با توجه ویژه استاندار آذربایجان شرقی و معاون امور عمرانی استانداری، جاده اهر – تبریز در اولویت کارهای عمرانی استان قرار دارد و این امر نشان از اهتمام ویژه مسئولان ذیربط به این امر دارد.
وی همچنین گفت: هم کدسازی سیستم ارتباطی ادارات امدادی، خدماتی و درمانی فعال در امر تسهیل ارائه خدمات به حادثه دیدگان در جاده های ارتباطی و اتصال سیستم ارتباطی این نهادها به شبکه تماس عمومی و مشترک در جهت تسریع در امداد رسانی به حادثه دیدگان صورت گرفته است.
سمندری در پایان برگزاری جلسات و دوره های آموزشی مداوم برای رانندگان خودروهای مسافرکش، اطلاع رسانی مناسب و آموزش حقوق شهروندی، قوانین راهنمایی و رانندگی از طریق رسانه های گروهی، چاپ بروشور، بنر، تعامل و همکاری بیشتر در جاده ها، برخورد با رانندگان متخلف از طریق راهور و دستگاه قضایی را در پیشگیری از تصادفات مهم ارزیابی کرد.
رئیس اداره راه و شهرسازی اهر نیز دراین جلسه، جاده اهر – تبریز را از حادثه خیزترین مسیرهای ارتباطی آذربایجان شرقی برشمرد و گفت: در حالی تلاش مسئولین ذیربط تسریع در اجرای بزرگراه اهر – تبریز است که کمبود و عدم اختصاص اعتبارات لازم باعث کندی عملیات اجرایی شده است.
مسیب زاده در ادامه افزود: خوشبختانه این پروژه با اقدامات صورت گرفته در یک سال اخیر، از پیشرفت مناسبی برخوردار است و مسیر ۱۹ کیلومتری اهر تا گویجه بئل که از قسمت های دشوار این پروژه محسوب می شود، در شرف اتمام است که امیدواریم با اختصاص اعتبارات بیشتر در اجرای سایر قطعات نیز تسریع شود.
ناصر زرگری رئیس پزشک قانونی اهر نیز ساماندهی نقاط حادثه خیز چون ورودی قبرستان برقی، ورودی مشگین شهر و جایگاه پمپ بنزین در ورودی های شهرستان اهر را ضروری دانست و گفت: بیشترین فوتی و جرحی تصادفات جاده ای این شهرستان مربوط به جاده اهر – تبریز است که امیدواریم با حل مشکل اعتباری جاده، در عملیات اجرایی آن تسریع شود چرا که این مسیر ظرفیت افزایش خودروهای عبوری را نداشته و این موضوع در کنار سبقت های بی مورد و متعدد در جاده باعث بروز تصادفات شده است.
نظر شما