به گزارش خبرنگار مهر، سایه سنگین و سرد خشکسالی سال های است که بر چهره استان کرمان چنگ انداخته و مشکلاتی را برای ساکنین این دیار ایجاد کرده است. در حالی تابستان امسال در کرمان با بحران کم آبی روبه رو بودیم که زمستانی پربرکت با بارش های مناسب را پشت سر گذاشته بودیم.
اما امسال زمستان چهره ای دیگر از خود به نمایش گذاشته و گویی ننه سرمایی به این دیار پا نگذاشته و درختان به خواب زمستانی فرو نرفته اند. در کنار عدم تغییر محسوس دمایی طی زمستان جاری عدم نزول رحمت الهی مهم ترین مساله ای است که رخ می نماید.
کاهش ۶۱ درصدی بارندگی ها در کرمان این سوال را در ذهن ایجاد می کند که تابستان امسال چگونه خواهد گذشت و با توجه به بحران کم آبی کرمان مسئولین چه تمهیداتی را برای سال های آینده اندیشیده اند؟
۹۵ درصد آب استان کرمان در بخش کشاورزی مصرف می شود و این امر سبب شده که مسئولین به فکر راه چاره ای برای کاهش هدررفت آب در بخش کشاورزی افتاده و کشاورزان را به سمت استفاده از سیتم های آبیاری مکانیزه سوق دهند که در این روش در مقایسه با آبیاری سنتی و غرق آبی هدررفت آب به طور محسوسی کاهش یافته و صرفه جویی خوبی صورت می گیرد.
ضمن اینکه کاشت محصولات پربازده با نیاز آبی کم به جای محصولات کم بازده با نیاز آبی زیاد و نصب کنتورهای هوشمند آب و برق از دیگر طرح هایی است که برای این بخش در نظر گرفته شده است.
طرح های انتقال آب حوزه به حوزه از خلیج فارس، دریای عمان و دشت بهشت آباد نیز از سوی مسئولین در حال پی گیری بوده اما با توجه به زمان بر و هزینه بر بودن این طرح ها همواره توصیه می شود تا زمان اجرایی شدن طرح های انتقال آب برای جلوگیری از جدی تر شدن بحران اقدامات موثر در کوتاه مدت انجام شود.
میانگین بارندگی از اول مهرماه سال ۹۳ تا امروز ۱۵.۶ میلی متر بوده که این میزان درمدت مشابه سال گذشته ۴۰ میلی متر بوده استکاهش ۶۱ درصدی بارندگی در کرمان
رئیس مرکز پیش بینی هواشناسی استان کرمان در گفتگو با مهر از کاهش ۶۱ درصدی بارندگی در استان کرمان خبر داده و می گوید: میانگین بارندگی از اول مهرماه سال ۹۳ تا امروز ۱۵.۶ میلی متر بوده که این میزان درمدت مشابه سال گذشته ۴۰ میلی متر بوده است.
حمیده حبیبی با اشاره به اینکه بارندگی ها طی سال جاری مانند سال گذشته نخواهد بود، می افزاید: امیدوارم هستیم که طی بهمن و اسفند شاهد بارش هایی در استان کرمان باشیم.
وی در خصوص شایعه عدم نزول باران تا فروردین ماه در کرمان می گوید: این ادعا درست نبوده و تنها می توانیم پیش بینی کنیم که تا پایان فروردین ماه بارش ها در کرمان کمتر از حد نرمال خواهد بود.
رئیس مرکز هواشناسی استان کرمان یادآور می شود: آب و هوای استان کرمان تنها در شهر بافت نیمه خشک بوده و بیشتر مناطق این استان دارای آب و هوای فراخشک و بیابانی است.
شکاف خشکسالی بر چهره مادر طبیعت/ وقتی درختان به زغال تبدیل می شوند
اما مدیریت نادرست مصرف آب و خشکسالی بر طبیعت نیز تاثیر گذاشته حیوانات بر اثر کم آبی تلف شده و حتی درختان پسته، باغات انار، نخلستان ها را نیز از خشک کرده و کشاورزان به جای بهره بری از این درختان مجبور شده اند که چوب درختان خشک شده به عنوان زغال روانه بازار مصرف کنند.
مساله حفر چاه های غیرمجاز و استفاده غیرقانونی از آب یکی دیگر از چالش های موجود در استان کرمان است که به بحران کم آبی دامن زده است. این امر باعث کاهش سطح آب سفره های زیر زمینی شده به گونه ای که امروز در رفسنجان در چاه هایی به عمق ۳۵۰ متر نیز نمی توان به آب دسترسی پیدا کرد اما در گذشته امکان دسترسی به آب با کیفیت با حفر ۷۰ متر چاه حاصل می شد.
کرمان جزء استان های فقیر به لحاظ بارندگی
معاون برنامه ریزی استاندار کرمان نیز در گفتگو با مهر کرمان را جز استان های فقیر به لحاظ بارندگی می داند و ابراز می دارد: خروجی آب این استان سالانه منفی ۹۰۰ میلیون مترمکعب است.
وی ادامه می دهد: از ۳۴ هزار و ۶۱۲ حلقه چاه موجود در کرمان ۱۰ هزار و ۴۱۸ مورد غیرمجاز هستند.
این مسئول از تجیهز ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کرمان به سیستم آبیاری مکانیزه خبر داده و می افزاید: ظرف پنج سال آینده ۳۰۰ هزار هکتار دیگر از اراضی کشاورزی استان به سیستم های نوین آبیاری مجهز خواهد شد.
کامیاب از برخود جدی با حفاران چاه های غیرمجاز خبر داده و می گوید: انتقال دانش آبیاری، آموزش بهره برداران، تشکیل شورای حفاظت آب در شهرستان های استان کرمان از جمله راهکارهای صرفه جویی در منابع آب کشاورزی است.
اجرای طرح پایش خانه به خانه انشعابات غیرمجاز
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان کرمان در گفتگو با مهر با اشاره به بحران کم آبی در استان کرمان می گوید: منابع آبی در این استان محدود بوده و فاقد منابع آبی پایدار است به گونه ای که بعد از گذشت یک یا دو سال از حفر چاه ها شاهد خشک شدن آن چاه خواهیم بود.
پیش بینی می شود که ۱۵ هزار انشعاب آب روستایی غیرمجاز در این استان وجود داشته باشد که با اجرای طرح پایش خانه به خانه تا پایان سال جاری سه هزار و ۵۰۰ انشعاب شناسایی می شودعلی رشیدی از اجرای طرح پایش خانه به خانه به منظور جلوگیری از انشعابات غیرمجاز در استان کرمان خبر داده و اظهار می دارد: پیش بینی می شود که ۱۵ هزار انشعاب آب روستایی غیرمجاز در این استان وجود داشته باشد که با اجرای طرح گفته شده تا پایان سال جاری سه هزار و ۵۰۰ انشعاب شناسایی می شود.
وی ادامه می دهد: این انشعابات غیر مجاز در صورت امکان قانونی شده و در غیر این صورت قطع خواهند شد.
آبرسانی به ۹۴۱ روستای کرمان به وسیله تانکر
این مسئول با اشاره به اینکه آبرسانی به ۹۴۱ روستای کرمان به وسیله تانکر انجام می شود، می افزاید: در نظر داریم طی سال جاری در خصوص تامین آب ۷۳۷ روستای بالای ۲۰ خانوار استان کرمان اقدام کنیم.
وی یادآور می شود: برای حل مشکل آب آشامیدنی ۶۰۰ روستای بالای ۲۰ خانوار این استان نیز به اعتباری بالغ بر چهار هزار و ۵۰۰ میلیلون ریال نیاز است.
امام جمعه کرمان نیز بارها در خصوص مساله بحران کم آبی در استان کرمان هشدار داده و گفته است که حل این بحران در گرو عزم همگانی است.
آیت الله سید یحیی جعفری ضمن تاکید بر لزوم انجام اقدامات لازم از سوی مسئولین خواستار همکاری کشاورزان در این زمینه شده و بر لزوم استفاده از سیستم های آبیاری مکانیزه تاکید کرده است.
.............................
گزارش: اسما محمودی
نظر شما