۱۸ بهمن ۱۳۹۳، ۱۰:۲۸

مهر گزارش می دهد؛

سرطان مادران تهدیدی برای خانواده‌های خراسانی/آوار روحی یک بیماری

سرطان مادران تهدیدی برای خانواده‌های خراسانی/آوار روحی یک بیماری

مشهد - زنگ خطر ابتلا به سرطان معده در مردان و سرطان سینه در بانوان خراسان رضوی سال ها است که به صدا در آمده و لرزش پایه های زندگی به دلیل ابتلای مادران به عنوان ستون های خانواده موجب نگرانی شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، کارشناسان معاونت بهداشت خراسان رضوی تاکید می کنند که توجه به پیشگیری از سرطان های رایج در میان بانوان خراسانی سرمایه گذاری است برای از هم پاشیده نشدن کانون خانواده ها و نیز آوار روحی که فرزندان این زنان را تهدید می کند.

سرطان معده و سینه شایعترین سرطانها در خراسان رضوی

رئیس مرکز تحقیقات درمان سرطان های توپر دانشگاه علوم پزشکی مشهددر گفتگو با مهر بیان کرد: تشخیص زودرس سرطان می تواند گام موثری در افزایش شانس بهبودی بیمار باشد و قطعا بیماران سرطانی که در مراحل اولیه بیماری آنها تشخیص داده شده و درمان می شود شانس بیشتری برای بهبودی دارند.

رهام سالک بیان کرد: بر اساس بررسی های انجام شده سرطان معده و سینه شایع ترین سرطان ها به ترتیب در بین مردان و زنان استان خراسان رضوی شناخته شده اند.

 وی می افزاید: ۵۵ درصد سرطان های ثبت شده در این استان مربوط به مردان و بر اساس آخرین آمارهای مورد تایید شش هزار و ۲۵۳ مورد ابتلا به سرطان در استان ثبت شده است.

 سالانه ۵۰۰ مورد جدید ابتلا به سرطان سینه در خراسان رضوی

دکتر سالک، سرطان های شایع در خراسان رضوی را سرطان های معده، پوست، مری، کولون، پروستات، مثانه، لوسمی، ریه، لنفوم، هوچکین، مغز و تیروئید معرفی می کند.

وی می گوید: سرطان سینه شایعترین سرطان در بین زنان خراسان رضوی است و سالانه بیش از ۵۰۰ مورد جدید ابتلا به سرطان سینه در بین زنان در این استان گزارش می شود.

مدیر گروه انکولوژی و رادیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در همین زمینه اظهار می دارد: سرطان، بیماری‌ است که در مراحل پیشرفته هم هزینه‌های درمانی سنگینی تحمیل می‌کند و هم نتایج خیلی خوبی در پی درمان بدست نمی‌آید، بنابراین برای پیشگیری در سطوح مختلف فردی، اجتماعی و کشوری باید سرمایه‌گذاری کنیم.

سرطان در زنان و اختلال در كانون خانواده

کارشناس سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این باره به مهر می گوید: سرطان های شایع در میان بانوان در حالی که از جنبه سلامتی برای این گروه دارای اهمیت است از نظر اختلالی كه در كانون خانواده ایجاد می‌كند باید مورد توجه چند جانبه قرار گیرد.

مریم زیادی لطف آبادی بیان می کند: اضطراب، افسردگی و افت تحصیلی تنها بخشی از مشکلاتی است که گریبانگیر فرزندانی است که مادرانشان در حال درمان سرطان هستند یا از نعمت مادر محروم شده اند.

وی ادامه می دهد: سرطان یک بیماری مزمن است که درمان آن ماه ها افراد خانواده را درگیر می کند و مداخله برنامه ریزی شده در کنترل و پیشگیری این بیماری در استواری نظام خانواده موثر است.

به گفته وی مادر مبتلا به بیماری سرطان در طول مدت زمان درمان بیماری ممکن است روزها و هفته ها از فرزندان دور باشد که این عدم حضور منجر به بی نظمی در امور منزل و اختلال در آسایش فرزندان است.

هشدار سرطان برای زنان جوان

لطف آبادی در خصوص علائم هشدار دهنده سرطان های شایع زنان و روش های تشخیص این بیماری ها می گوید: در كشور ما شایعترین سرطان در میان بانوان سرطان سینه است و بروز آن در خراسان بیش از اغلب نقاط كشور است که از علائم آن می‌توان توده پستان بدون درد، ماموگرافی غیر طبیعی و در موارد پیشرفته ترشحات خونی، تغییرات پوستی، تغییر در اندازه و شكل پستان و زخم را نام برد.

وی با ابراز تاسف از اینکه زنان جوان هم از ابتلا به سرطان سینه مصون نیستند می افزاید: اوج فراوانی سن سرطان سینه در ایران دهه چهار و پنج بوده که یك دهه پایین‌تر از آمارهای جهانی است و به همین دلیل توصیه می‌شود همه خانم های جوانتر از چهل سال، هر سه سال یكبار از این جهت معاینه شوند و خود نیز ماهی یكبار سینه های خود را معاینه و در صورت وجود هرگونه یافته غیر طبیعی با پزشك خود مشاوره کنند.

به گفته این کارشناس بهداشت استان از چهل سالگی باید افزون بر معاینات، ماموگرافی یا تصویربرداری به صورت سالانه انجام شود و با تكرار این بررسی‌ها به صورت منظم سرطان پستان را در مراحل اولیه شناسایی و نسبت به درمان قطعی آن اقدام  کرد.

سرطان تخمدان را باید جدی گرفت

وی در ادامه درخصوص سرطان تخمدان نیز گفت: این بیماری شایع ترین سرطان است که در دستگاه تولید مثل در زنان ایران مشاهده می شود.

زیادی لطف آبادی گفت: این سرطان در سنین بالا و پس از یائسگی دیده می شود و این بیماری حتی در اندازه‌های كوچك هم می‌تواند انتشار داخل شكمی داشته باشد و هنوز هیچ روشی برای تشخیص سرطان تخمدان در مراحل اولیه در افراد بی‌علامت استاندارد نشده است.

به گفته وی علائم گوارشی مثل سوء هاضمه، تهوع، سیری زودرس، نفخ و یبوست، بزرگی شكم بدون دلیل مشخص و توده تخمدانی در یك زن یائسه كه به طور تصادفی كشف شده از علائم شایع این بیماری است و بانوان باید در صورت وقوع هر یك از این علائم و تداوم آن با وجود درمان با پزشك خود مشورت كنند و در صورت لزوم تحت بررسی‌های تشخیصی چون سونوگرافی و غیره قرار گیرد.

این کارشناس بهداشت سرطان رحم را شایع ترین نوع سرطان در دنیا معرفی می کند و می افزاید: این سرطان شایعترین بدخیمی دستگاه تولید مثل زنان دنیا ست كه در اغلب موارد با خونریزی غیر طبیعی مشخص می‌شود و با علائم ترشحات واژینال بدبو و در موارد پیشرفته مشكلات ادراری و روده‌ای ناشی از فشار تومور و كمردرد همراه است.

وی یه زنان یائسه و در سن باروری توصیه می کند در صورتی که دچار خونریزی غیر طبیعی هستند به متخصص زنان مراجعه و تحت بررسی‌های لازم قرار بگیرند.

دومین علت مرگ ناشی از سرطان

وی در ادامه  دومین علت مرگ ناشی از سرطان را سرطان دهانه رحم معرفی می کند و می افزاید: این بیماری یكی از سرطانهای شایع زنان و دومین علت مرگ ناشی از سرطان پس از سرطان سینه در زنان ۲۰ الی ۲۹ سال است 

زیادی لطف آبادی می گوید: از آنجا كه تبدیل مرحله نهفته  سرطان دهانه رحم به فاز تهاجمی سالها طول می‌كشد، می‌توان با انجام سالانه نمونه سلولی سرطان این ناحیه را در مراحل زودرس شناسایی کرد.

به گفته کارشناس سلامت معاونت بهداشت خراسان رضوی  از زمان بكارگیری این روش مرگ و میر ناشی از این بیماری به میزان ۷۰ درصد كاهش یافته است.

وی در این خصوص نیز توصیه می‌کند: خانم هایی كه حداقل ۲۱ سال دارند سالی یكبار تحت نظر متخصص زنان یا مامای ورزیده، پاپ‌اسمیر و معاینه لگن را انجام دهند و اگر چند سال متوالی نتایج بررسی‌ها طبیعی باشد می‌توان معاینات را با فواصل طولانی‌تر تكرار كرد.

دکتر لطف آبادی در ادامه ضمن با اشاره به اینکه اگرچه علت دقیق بروز این نوع سرطان  تاکنون شناحته نشده اما عواملی هست که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند؛ توضیح می دهد: ازدواج در سنین كمتر از ۱۶ سال و آلودگی با ویروس «پاپیلومای انسانی» که همان ویروس مولد زگیل دستگاه تناسلی است از جمله عواملی است که می‌تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود.

کارشناس سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه می دهد: ضعف سیستم ایمنی مانند بیمارانی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند یا به ایدز مبتلا هستند، مصرف سیگار، داشتن شریک‌های جنسی متعدد در طول عمر یا چندین نوبت ازدواج، نژاد، استفاده از ضد حاملگی‌ها و افزایش تعداد زایمان‌ها نیز از دیگر عوامل خطر در ابتلا به این بیماری به شمار می‌روند.

 سرطان ها قابل پیشگیری اند

مدیر گروه انکولوژی و رادیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در رابطه با سرطان اینگونه اظهار نظر می کند: این بیماری‌ در مراحل پیشرفته هزینه‌های درمانی سنگینی تحمیل می‌کند و نتایج خیلی خوبی در پی درمان بدست نمی‌آید، بنابراین برای پیشگیری در سطوح مختلف فردی، اجتماعی و کشوری باید سرمایه‌گذاری صورت بگیرد.

امیر آل داوود تاکید می کند: ۳۰ درصد سرطان‌ها با اصلاح برخی رفتارها و دوری از عوامل خطر و تغییر سبک زندگی قابل پیشگیری هستند.

 رئیس بیمارستان تخصصی امید می افزاید: سبک نادرست زندگی تغذیه غلط از عوامل موثر در ابتلا به سرطان به ویژه سرطان های دستگاه گوارش به شمار می آید.

وی در ادامه تاکید می کند: فست فودها و غذاهای آماده صنعتی، آب آشامیدنی ناسالم، نحوه نگهداری مواد غذایی، مصرف انواع ترشی ها و شوری ها مانند خیار شور و چاقی و کم تحرکی از عوامل اثر گذار در سرطان ها هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، پزشکان معتقدند که سرطان در مراحل اولیه به ندرت علائم هشداردهنده دارد اما با گسترش فرهنگ خود مراقبتی، کنترل منظم و دوره ای توسط پزشکان، شرکت در برنامه های غربالگری سرطانهای شایع به ویژه پستان روده بزرگ، دهانه رحم، کنترل منظم پوست و بررسی زخم هایی که دیر بهبود می یابد یا خال هایی تغییر شکل داده اند می توان این بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داد.

سرطان سومین عامل مرگ و میر در ایران شناخته شده و سالانه بیش از ۳۰ هزار نفر در کشور در اثر این بیماری جان خود را از دست می‌دهند و علاوه بر تحمیل بار مالی بر سیستم بهداشتی آوار این بیماری بر زندگی فرزندان خانواده های ایرانی است که فرو می ریزد و این درحالی است که با ساده ترین راهها از جمله تغییر سبک غلط تغذیه، عدم استعمال دخانیات و ورزش می توان از ابتلا به آن پیشگیری کرد.

گزارش از زهره رنگ آمیز

کد خبر 2488931

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha