۲۰ بهمن ۱۳۹۳، ۱۵:۱۷

به مناسبت پاسداشت قیام تاریخی مردم سیستان/

نمایشگاه اسناد قیام ۱۹ بهمن در زابل گشایش یافت

نمایشگاه اسناد قیام ۱۹ بهمن در زابل گشایش یافت

زاهدان- نمایشگاه اسناد قیام ۱۹ بهمن ۱۳۳۰ در حسینه شهر زابل گشایش یافت.

مسوول برگزاری این نمایشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: برای زنده نگه داشتن رشادت مردمان سیستان در آن روز، این نمایشگاه در همان محل قیام، حسینیه شهر پیش بینی شد.

حسینعلی کیخا که بازنشسته جهاد کشاورزی است، افزود: در این نمایشگاه اسناد بر جای مانده از این قیام در مرکز اسناد مجلس در قالب تصاویر و بنر در اختیار عموم و علاقه مندان به تاریخ قیام سیستان گذاشته شده است.

وی بیان کرد: همچنین با تعامل بسیار خوب اصحاب رسانه، بریده جراید روزنامه های کیهان و اطلاعات آن زمان که این حادثه را پوشش داده بودند در معرض دید عموم قرار گرفت.

کیخا ابراز امیدواری کرد که مردم از این فرصت تاریخی که تا ۲۳ بهمن ماه جریان دارد به بهترین شکل برای شناخت داشته ها و غرور آفرینی های گذشتگان استفاده کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، ۱۹ بهمن ۱۳۳۰ یادآورقیام خونین  و دلاورانه مردم «سیستان» است که با جسارت و شهامت بی نظیر، در زمانی که خاندان پهلوی با حمایت آمریکا حکومت می کردند با خیزش مردانه، کاخ آمال  دیرینه خاندان «خزیمه» راسرنگون و به سلطه صد ساله این خاندان پایان بخشیدند.

دلاوران سیستانی با قیام تاریخی خود ثابت کردند که در تمام دوران حیات از هیچ گاه سلطه بیگانه را نپذیرفته و نگاهبانان از جان گذشته در دفاع از کیان ایران هستند.

 بنابراین قیام تاریخی ۱۹ بهمن نیز ادامه همان خیز شهادتی تاریخی ۱۹ بهمن سال ۱۳۳۰ کاندیدای راستین مردم سیستان «آیت ا… میرزا ابراهیم شریفی» از روحانیون خوشنام سیستان بود،   زیرا «سردار محمدرضا خان پردلی (سرابندی)» رهبرقیام مردمی اعلام داشته بود نماینده سیستان باید یک سیستانی باشد و دولت و حکومت مرکزی نمی تواند خواسته خود را به مردم سیستان تحمیل کند.

 دولت که با تمام قدرت از «امیرحسین خزیمه علم» حمایت می کرد به بازرس اعزامی و فرماندار اعلام داشته بود که باید خزیمه از صندوق آرا بیرون بیاید.

 بنا بر این چند روز قبل از روز انتخابات با حمایت و دسیسه رییس ثبت احوال زابل تمامی صندوق ها را بنام امیرحسین خزیمه انباشتند و صبح روز ۱۹ بهمن صندوق ها را به محل شعب اخذ رای در شهر و بخش های تابعه فرستادند به این امید که صندوق های پرشده را عصر به شهر برگردانند و به ولی نعمتان خود در تهران اعلام نمایند که دستور و خواسته شما برآورده شد.

 رهبری قیام و بزرگان سیستان تا ساعت ۷ صبح ۱۹ بهمن به مراجع ذی صلاح در تهران و شهر زابل اعلام داشتند که از تقلب پرهیز شود. زیرا شهر زابل و مراکز اخذ رای در محاصره آزادیخواهان سیستانی است، اما غرور و تکبر دولتی ها به حدی بود که به خواسته مشروع و به حق مردم هیچ ترتیب اثری داده نشد، رهبری قیام پس از مذاکره با بزرگان سیستان و آیت ا… شریفی به نتیجه رسیدند که راه حل، ازبین بردن صندوق های آراء می باشد و وابستگان رژیم و هواداران خاندان علم تهدید را هم جدی نگرفتند حتی از توهین هم فروگذار نکردند.

 توهین یکی از پیش کاران وابسته به خاندان خزیمه برای سیستانی ها قابل اغماض نبود. بنابراین دستور شکستن صندوق های آراء صادر شد، ناگهان از چهار گوشه شهر زابل فریاد یاحق در فضا طنین انداز شد و در ساعت ۸:۱۵ دقیقه صبح روز ۱۹ بهمن تمامی صندوق ها شکسته و آراء در فضا پراکنده شد.

 در پی این درگیری ها بازرس و فرماندار کشته شدند و آیت ا… شریفی، سردار محمد رضاخان و دیگر سران و بزرگان سیستان بازداشت شدند و به دستور سرهنگ گل محمدی فرمانده تازه به روی کار آمده حکم اعدام این افراد صادر شد.

بر اساس اسناد تاریخی، در شب اجرای فرمان حکم، با وساطت آیت الله کاشانی و به دستور مصدق حکم اعدام لغو و محکومین به تهران اعزام شدند که پس از مدتی زندانی حاج آقا شریفی آزاد و به سیستان بازگشت و سردار محمد رضا  خان نیز بعنوان عامل خطرناک و آشوبگر تا سال ۴۶ در تهران به حالت تبعید باقی ماند.

کد خبر 2492369

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha