به بهانه پیروزی های اخیر انصارالله-3

توطئه ائتلاف عربی _غربی برای ترور آینده یمن

توطئه ائتلاف عربی _غربی برای ترور آینده یمن

سرانجام با اعلامیه حوثی ها مبنی بر کنترل کامل دولت یمن، انحلال پارلمان و اعلام ساختار جدید اداره کشور، حلقه موفقیت های شیعیان این کشور پس از سالها مبارزه تکمیل شد.

خبرگزاری مهر- سرویس بین الملل: به همین دلیل با توجه به موقعیت راهبردی یمن در شماره های قبل، پس از بررسی چرایی اهمیت این کشور برای قدرت های خارجی، مهمترین بازیگران موثر در صحنه سیاسی یمن و دیدگاه آنها به تحولات موجود مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به پیچیدگی روند تحولات موجود در این شماره، برخی از سناریوهای پیش روی جنبش انصارالله مورد بررسی قرار می گیرند.

با توجه به اهمیت راهبردی یمن برای عربستان و آمریکا، بدیهی است که آنها نسبت به سقوط حکومت های وابسته خود ساکت نخواهند بود و به راحتی عرصه را برای گسترش نفوذ شیعیان و ایران به عنوان رقیب اصلی خود در منطقه خالی نخواهند کرد. از سوی دیگر عقب نشینی انصارالله از دستاوردهای قیام و بازگشت به محرومیت های گذشته نیز دور از ذهن خواهد بود و حوثی ها ثابت کرده اند به عنوان یک وزنه سیاسی موثر در جامعه یمن، همه دولت ها ناگزیر باید خواسته ها و ملاحظات آنها را در نظر گرفته و این گروه را در تحولات سیاسی یمن مشارکت دهند. بر همین اساس با توجه به تعطیلی سفارتخانه های کشورهای عربی و غربی در صنعا به نظر می رسد یکی از سناریوهای محتمل در مورد آینده یمن این است که ائتلاف عربی و غربی با ناامیدی از موثر بودن ترفندهای دیپلماتیک خود، درصدد کشاندن یمن به جنگ خونین داخلی است.

بر اساس این طرح ذینفعان غربی و عربی معادلات سیاسی یمن، به جای تلاش های دیپلماتیک برای مشارکت همه گروه های سیاسی در حکومت، درصددند با تقویت گروه های تروریستی و فعال کردن هسته های القاعده و همچنین تحریک اختلاف های قومی و مذهبی، سرزمین یمن را به ورطه نابودی کامل بکشند و وضعیتی مشابه آنچه در سومالی به واسطه فقدان حکومت مرکزی در جریان است را به راه بیندازند. بر اساس برخی گزارش ها شواهد زیادی دال بر پیگیری این سناریو وجود دارد که برای نمونه می توان به افزایش قابل توجه پروازهای خطوط هوایی ترکیه به فرودگاه بین المللی عدن در جنوب یمن اشاره کرد که پس از انحلال پارلمان یمن توسط انصارالله، افراد زیادی را با میانگین سنی بیست تا سی و پنج سال و از ملیت های مختلف به این منطقه انتقال داده است.

 نکته جالب این است که مناطق جنوبی به صورت سنتی از پایگاه های القاعده به شمار می روند و افزایش پروازهای ترکیه به یمن از سه به هشت پرواز در روز، نشان دهنده آن است که احتمالاً ترکیه در اقدامی مشابه با آنچه در سوریه و عراق انجام داد خواهان انتقال عناصر افراطی القاعده و داعش به صحنه معادلات یمن است تا بدین وسیله سناریوی جنگ خونین در یمن را کلید زده و تکفیری ها را به عنوان خنجری سمی بر پیکر یمنی ها وارد کند. رصد برخی نشانه ها حاکی از آن است که پس از اجرای سناریوی سرزمین سوخته در یمن، علی عبدالله صالح و یا یکی از نزدیکانش به عنوان ناجی مردم یمن، مجدداً زمام امور را به دست خواهد گرفت و به عنوان تنها فرد مقتدر یمن برای عبور از بحران های پیش رو و متحد کردن همه گروه ها و قبایل، به جامعه خسته از جنگ یمن معرفی خواهد شد.

بررسی معادلات قدرت تا پیش از سپتامبر 2014 نشان از حضور چهار بازیگر موثر داخلی در صحنه سیاسی یمن است که موازنه قدرت در این کشور را شکل داده بودند. این چهار بازیگر عبارتند بودند از:

-شیعیان زیدی با محوریت انصارالله که مسلح بوده و از پشتوانه قبیله ای گسترده ای بهره می بردند. این گروه اغلب در مناطق شمالی حضور داشتند.

-حزب الموتمر با محوریت علی عبدالله صالح که مسلح بوده و دارای پشتوانه قبیله ای گسترده ای بودند.

-خاندان الاحمر با محوریت علی محسن الاحمر که آنها هم مسلح و از قبایل قدرتمند به شمار می رفتند.

-جنوبی ها که انسجام نداشته و غیر مسلح و بدون پشتوانه قبیله ای هستند.

بدین ترتیب با توجه به رقابت های تنگاتنگ میان این چهار گروه، تحت همکاری مشترک انصارالله و علی عبدالله صالح علیه خاندان الاحمر به عنوان دشمن مشترک، نهایتاً این گروه که پس از فوت شیخ عبدالله الاحمر ضعیف شده بود، در سپتامبر 2014 از گردونه رقابت حذف و از دور خارج شود. بر همین اساس در شرایط فعلی علی عبدالله صالح تلاش می کند با جلب افکار عمومی جهان و حمایت حامیان خارجی خود همچون عربستان و کشورهای عربی، انصارالله را به عنوان تهدیدی برای امنیت و ثبات یمن معرفی کرده و بدین ترتیب دومین و تنها رقیب پیش روی خود را از صحنه سیاسی خارج کرده و شرایط را برای بازگشت مقتدرانه خود به قدرت فراهم کند. این در حالی است که با وجود ضعیف شدن خاندان الاحمر این گروه همچنان یکی از گروه های با نفوذ یمن شناخته شده و با وجود از دست دادن بخش قابل توجهی از توان نظامی خود، احتمال بازگشت آنها به صحنه سیاسی یمن دور از ذهن نیست و در صورت این اقدام که به گرایش های تکفیری ها نزدیکند شرایط برای ورود یمن به جنگ داخلی و تشدید درگیری های قومی و مذهبی فراهم خواهد شد.

با توجه به مطالب فوق به نظر می رسد به رغم پیروزی و موفقیت انصارالله در تشکیل دولت و کنترل مراکز مهم دولتی، شرایط اقتصادی و سیاسی یمن به گونه ای است که خواست و اراده بازیگران خارجی تاثیر زیادی بر روند معادلات سیاسی این کشور خواهد داشت. بر همین اساس با توجه به اقدامات هماهنگ ائتلاف غربی-عربی در تعطیلی سفارتخانه ها و همچنین تهدید به اعمال تحریم های شدید اقتصادی، آینده یمن آبستن حوادث بسیار مهمی است که افق مبهمی را پیش روی انقلابیون قرار داده است. با این حال به رغم این تلاش های هماهنگ برای به بن بست کشاندن انقلاب یمن، به نظر می رسد روند تحولات این کشور به نقطه بی بازگشتی رسیده است که حتی با وجود مانع تراشی های قدرت های سلطه نهایتاً این اراده مردم است که پیروز میدان خواهد بود.

سید عبدالمجید زواری

کد خبر 2495504

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha