۳ اسفند ۱۳۹۳، ۱۱:۴۰

مهر گزارش می دهد/

غرش بزرگترین گربه سان ایران در کوهستانهای البرز

غرش بزرگترین گربه سان ایران در کوهستانهای البرز

نوشهر - غرش بزرگترین گربه سان ایران هرازگاهی در کوهستانهای و دامنه های البرز از جمله ارتفاعات بخش کجور مازندران شنیده می شود .

به گزارش خبرنگار مهر، در ماههای اخیر گزارشهای مختلفی از حمله پلنگ به دامها و یا چوپانان مازنی مخابره شده که آخرین مورد آن حمله به یک چوپان کجوری بوده است.

سید یاسین موسوی چوپان کجوری که چند روز پیش در حاشیه آغل دامهایش مورد حمله پلنگ قرار گرفت این روزها حال و روز خوشی ندارد و جراحت های حمله پلنگ بر بدن وی نمایان است.

سید یاسین موسوی زاده دامدار ۳۴ ساله کجوری بر اثر حمله پلنگ از ناحیه گردن و دست دچار آسیب شد و اکنون دوران نقاهش را می گذراند.  به گفته این چوپان، پلنگ شباهنگام در حالی که وی مشغول نگهبانی از دامهایش در طویله بوده است به وی حمله ور شده است و عمق زخمهای وارده حدود چهار سانتی متر است.

دامداران کجوری می گویند: همواره دامهایمان مورد حمله گونه های وحشی از جمله پلنگ قرار می گیرند و حیوانات وحشی امانمان را بریده اند. نیکزاد ترک

دهیار روستای چناربن بخش کجور نوشهر در این زمینه به خبرنگار مهر می گوید: همواره اهالی از حمله حیوانات وحشی در رنج هستند و آخرین مورد حمله پلنگ به یک جوان کجوری در حاشیه روستای چناربن است.

ثبت تصاویر ۲ قلاده پلنگ ایرانی توسط محیط بانان منطقه حفاظت شده پرور

وی با بیان اینکه چندی پیش پلنگ به سگهای چوپانان منطقه در حوالی قنات مرز بین چناربن و کجور حمله کرد و پس از چند روز شاهد حمله این گونه حیات وحش به دامدار کجوری بوده ایم.

وی با بیان اینکه هراز چندگاهی شاهد حمله حیوانات وحشی به دامها یا چوپانان هستیم خواستار اقدام عاجل متولیان امر برای رفع این مشکلات و همچنین تحت پوشش بیمه قرار گرفتن افراد حادثه دیده و جبران خساراتهای وارده هستیم.

غرش پلنگ همواره در کوهستانهای اطراف شنیده می شود و نگرانیمان از حمله این حیوان به دامهایمان یا خودما همچنان پابرجاست

« عمو امیر» دامداری که در منطقه اوازرودخانه در حوالی شهر پول به دامداری مشغول است نیز می گوید: غرش پلنگ همواره در کوهستانهای اطراف شنیده می شود و نگرانیمان از حمله این حیوان به دامهایمان یا خودما همچنان پابرجاست.

وی افزود: هر ساله شماری از دامهایمان را براثر حمله پلنگ و گونه های وحشی از دست می دهیم و حمایتهای سازمانهای بیمه گر و متولیان امر بسیار ضعیف است.

در حالی دامداران منطقه نگران حمله حیوانات وحشی از جمله پلنگ هستند که سازمان محیط زیست پیشنهاد بیمه پلنگ و گوزن زرد را برای بررسی به بیمه ارائه کرده است و بیمه  متعهد شده در صورتی که بررسیهای کارشناسی اثبات کند حمله و یا تعرضی از سوی یوزپلنگ متوجه دامها  شده بابت هر بار حمله هر قلاده یوزپلنگ غرامت آن را به طور کامل پوشش دهد.

همچنین سازمان محیط زیست موظف است در صورت حمله پلنگ به دامهای دامداران تمام خسارت را بپردازد و قانونا سازمان محیط زیست چنین وظیفه ای دارد اما به دلیل محدودیت های اعتباری سازمان در بسیاری موارد که البته استان به استان فرق می کند.

حمله پلنگ به دامهای دامدارن در کوهستانهای مازندران سابقه طولانی دارند و حمله به دامهایی در روستای کلیک در ماههای اخیر، از جمله این حوادث است.

در حالیکه اهالی همواره نگران حمله حیوانات وحشی و پلنگ به دامهایشان هستند، متولیان محیط زیست در غرب مازندران معتقدند که پلنگ به روستا حمله نکرد، بلکه این دام ها بودند که بدون داشتن چوپان و دامدار وارد حریم حیات وحش شده بودند.

کوهستانهای کجور، یکی از مناطق غنی حیات وحش شهرستان نوشهر و بخش کجور به حساب می آید که دارای پلنگ، خرس، شوکا، مرال، گربه وحشی و دیگر گونه ها است.

رحمت کجوری یکی از چاربدرانی منطقه کجور که سالها در این شغل فعالیت دارد نیز به خبرنگار مهر می گوید: پلنگ عموما حیوان آرامی است و  بندرت پیش می آید که به انسان حمله کند و همواره از انسان گریزان است.

وی تصریح کرد: وقتی بوی انسان به مشام پلنگ می رسد این حیوان سعی می کند از محیط پیرامونی انسان دور شود اما اگر انسان به پلنگ یا توله هایش حمله کند، پلنگ به دلیل آنکه حیوان انتقامجویی است درصدد تلافی برخواهد آمد.

وی عنوان کرد: این مثل همواره بین دامداران رواج دارد که پلنگ کینه جو است و اگر به آن تعرض شد حتما درصدد تلافی برمی آید و یا به آن شخصی که تعرض کرده و یا بستگانش آسیب خواهد زد.

در عین حال ناصر مهردادی مدیرکل محیط زیست مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره حمله پلنگ به دامدار کجوری می گوید: این مسئله نیازمند بررسی است و اگر حمله پلنگ تایید شد طبق قانون غرامت های وارده ناشی از حمله حیات وحش پرداخت می شود.

وی افزود: اگر به هر دلیلی حیات وحش به دامها و یا دامداران حمله کند و سبب جراحت و بروز خسارتی شود، این غرامتها پرداخت می شود.

وی درباره سقف پرداخت غرامتها افزود: بستگی دارد میزان خسارت چه بوده بوده است و بر اساس ضوابطی که وجود دارد، غرامتها پرداخت می شود و جای نگرانی وجود ندارد.

مدیرکل محیط زیست مازندران درباره وضعیت گونه جانوری پلنگ در زیستگاههای مازندران گفت: خوشبختانه وضعیت این گونه از نظر پراکنش خوب بوده و در بسیاری از مناطق استان مشاهده می شود.

وی در عین حال تصریح کرد: خوشبختانه این گونه در معرض حمایت از نظر شمار و تعداد نیز وضعیت خوبی دارند و نگرانی بابت انقراض نسل آن در حال حاضر وجود ندارد.

به باور کارشناسان و دوستداران حیات وحش، کمبود آذوقه در بالادست و سرمای شدید کوهستان از جمله عواملی است که ممکن است سبب کوچ حیوانات وحشی برای تامین غذا به پایان دست شود،  از اینرو هرازگاهی شاهد حمله حیوانان وحشی به دامهای اهلی هستیم.

پلنگ ایرانی بزرگترین گونه پلنگ جهان بوده که هنوز جمعیت کمی از آن در کشور زیست می کنند، پلنگ ایرانی بومی غرب آسیاست که متاسفانه در فهرست گونه های در خطر انقراض آی یو سی ان قرار گرفته است.

برخی عقیده دارند پلنگ ایرانی دارای سه زیرگونه و بعضی دیگر عقیده دارند دارای پنج زیرگونه است و پلنگ ایران می تواند تا ارتفاع چهار هزار متری زیست کند.

در سالهای اخیر تخریب زیستگاهها، کاهش طعمه و شکار مهمترین دلیل مرگ پلنگ ایرانی عنوان شده است و به تاکید کارشناسان برای حفاظت از پلنگ ایرانی باید برای صیانت از طعمه های آن نیز برنامه ریزی شود.

پلنگ را باید آمیزه ای منحصربفرد از زیبایی، ابهت، قدرت و وقار دانست، قوی و درعین حال چابک و سریع، با حمله های کشنده که کوهستان عرصه حضور اوستپلنگ بزرگترین گربه سان دنیاست که در ارتفاعات بلند کوهستانی زندگی می کند و همین بالا و دور از دسترس بودن آن باعث شده که انسان آنرا شکارگری مغرور بداند، این جانور زیرک و چالاک، در اکثر مناطق ایران زیست می کند، ولی متأسفانه آینده آن روشن نیست.

کد خبر 2502463

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha