به گزارش خبرنگار مهر، دکتر علی لاریجانی افزود: با وجود چالش های بسیاری که در حوزه محیط زیست وجود دارد، چشم اندازهای مثبتی در مسیر توسعه پایدار و حفاظت محیط زیست به چشم می خورد که از آن میان می توان به تدوین سیاست های کلان محیط زیست مبتنی بر چشم انداز و تصویب آن در کمیته اصلی (کمیته زیربنایی) مجمع تشخیص مصلحت نظام بر اساس محورهای ۶ گانه ابلاغ شده از دفتر مقام معظم رهبری اشاره کرد که برای اولین بار در کشور صورت می گیرد.
به گفته وی، تدوین سیاست های کلی محیط زیست ناظر بر برنامه ششم توسعه شامل دو محور است، یکی همکاری دولت و مجلس در تهیه و تدوین طرح ها و لوایح مهم زیست محیطی از جمله تدوین طرح های حفاظت از تالاب ها، ارزیابی زیست محیطی و کنترل آلودگی هوا توسط نمایندگان و لایحه حفاظت خاک توسط دولت که حاکی از توجه مجلس به ضرورت حفاظت از محیط زیست است.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: از سوی دیگر با توجه به اینکه موضوع حفاظت و حمایت از محیط زیست امروزه در رأس مسائل جهانی قرار گرفته و جلوگیری از آلودگی و تخریب منابع زیستی کره زمین از دغدغه های انکار ناپذیر تصمیم گیران محسوب می شود، هر کشور به فراخور شرایط خاص خود و ظرفیت ها و امکانات در صدد اتخاذ تدابیر و راهکارهای اساسی برای رسیدن به توسعه پایدار و ارتقای کیفیت زندگی مردم خود است.
لاریجانی افزود: در این میان برنامه ریزی برای توسعه و تامین حقوق بنیادی همه اقشار جامعه برای برخورداری از محیط زیست مطلوب در جهت رسیدن به توسعه پایدار از اولویت برخوردار است، بنابراین باید ارزیابی دقیق و مسئولانه نسبت به احکام قانونی واجرای برنامه پنجم توسعه صورت گیرد.
وی تاکید کرد: بایستی قواعد و احکام برنامه ششم توسعه بر مبنای ارزیابی صورت گرفته و نیازهای زیست محیطی کشور و تقویت جایگاه محیط زیست در قانون برنامه ششم با جدیت توسط دولت و مجلس پیگیری و به نتیجه برسد.
به گفته لاریجانی، برنامه پنجم توسعه در حوزه محیط زیست دارای اشکالات و نواقصی بود، از جمله عدم نگرش فرابخشی به محیط زیست، عدم توجه به عدالت زیست محیطی به گونه ای که هم تمام اقشار و نسل امروز و نسل های آتی از منابع محیط زیست به شکل عادلانه بهره مند شوند. همچنین عدم توجه کافی به ابعاد و محورهای مشترک و تلفیقی سه گانه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برای توسعه پایدار است.
رئیس مجلس شورای اسلامی، تقویت دیلماسی محیط زیست از طریق حضور موثر و اثر گذار در مجامع، روابط در مجامع و روابط بین الملل محیط زیست از یک طرف و ایفای نقش محوری و راهبردی در تعاملات زیست محیطی منطقه ای از طرف دیگر به ویژه دریای خزر و خلیج فارس را از دیگر چشم اندازهای مثبت در خصوص محیط زیست عنوان کرد.
لاریجانی افزود: به نظر می رسد اقتصاد سبز نقش مهمی در توسعه پایدار دارد، لذا علاوه بر اینکه منابع طبیعی باید در حساب های ملی منظور شود، باید هزینه های تخریب و آلودگی محیط زیست نیز در این حساب ها مورد توجه قرار گیرد.
به گفته وی، حسابرسی زیست محیطی از موضوعاتی است که اخیرا در بسیاری از کشورها یک تکلیف و الزام مهم تلقی می شود و دیوان محاسبات کشور نیز مطالعاتی را در این زمینه آغاز کرده است.
لاریجانی یادآور شد: مجلس شورای اسلامی نیز به عنوان نهاد قانونی نظارتی و قانونگذاری کشور مناسب ترین جایگاه برای اعمال حسابرسی زیست محیطی است که با کمک و حمایت از سازمان مربوطه در دولت نسبت به حسابرسی زیست محیطی فعالیت ها و هزینه های دولتی که به محیط زیست اثرگذار هستند، می تواند نظارت داشته باشد.
به گفته وی، این حکم می تواند در قانون برنامه ششم یا قانون مستقلی تصویب و به اجرا درآید.
رئیس مجلس در پایان به نقش نهادها و سازمان های غیر دولتی زیست محیطی مانند انجمن متخصصان محیط زیست ایران در ارتقای دانش و بینش زیست محیطی، تنور افکار عمومی اشاره کرد و گفت: روز به روز بر اهمیت این نهادها افزوده می شود.
نظر شما