۵ اسفند ۱۳۹۳، ۱۰:۲۸

مهر گزارش می دهد؛

رشد گروه‌های موسیقی زیرزمینی زنگ خطری برای مسئولان

رشد گروه‌های موسیقی زیرزمینی زنگ خطری برای مسئولان

مشهد- رشد قارچ گونه گروه های موسیقی زیرزمینی زنگ خطری است برای مسئولان، هنرمندان و دلسوزان فرهنگ و هنر که به گوش باشند و برای نجات موسیقی اصیل ایرانی چاره اندیشی کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، گرایش به سمت تولید موسیقی مخفی و زیر زمینی همچنان که نشان از نوعی تغییر ذائقه و سلیقه جمعی دارد زنگ خطری است برای مسئولان، هنرمندان و دلسوزان فرهنگ و هنر.

در تعریفی که از موسیقی زیر زمینی شده است آن را نوعی از موسیقی با مضامین اعتراض‌ گونه نامیده اند به طوری که تولید آن به رسمیت شناخته نشده و با منع قانونی مواجه است.

موسیقی زیرزمینی در مکان هایی که رسمیت ندارد مانند استودیوهای خانگی و به صورت مخفیانه ضبط می شود و با موسیقی اصیل و فاخر فاصله بسیاری دارد و گسترش آن می تواند تا مرز کنار زدن موسیقی فولکلور نیز پیش رود.

قهر از موسیقی سنتی

عضو هیئت مدیره انجمن موسیقی خراسان رضوی در این باره می گوید: گروه های موسیقی زیر زمینی از کشورهای غربی نیامده اند بلکه اینها گروه های معمولی هستند که نتوانسته اند حرفشان را روی زمین بزنند و باید اندیشید که زیان این مساله دامن گیر چه کسانی خواهد شد؟

محمد حقگو با بیان اینکه گاهی سختگیری های فراقانونی سبب قهر عده ای می شود اضافه می کند: مشکل ما افراد فرا قانون هستند انسان هایی خود را فراتر از قانون احساس می کنند و سختگیری هایی که در زمینه موسیقی سنتی از جانب این افراد اعمال می شود باعث شده عده ای قهر کنند و به سمت موسیقی زیر زمینی کشیده شوند.

این فعال موسیقی سنتی درباره راهکار برون رفت از این مشکل بیان می کند: باید کسانی که معتقد هستند موسیقی مضر است پای میز بحث و مذاکره با اهل موسیقی بنشینند و دلایل خود را بی پرده بیان کنند.

این استاد موسیقی یادآور می شود: یک عده جوان فارغ از زد و بندها و محدودیت ها بدون دغدغه اخذ مجوز و ضمانت اجرایی به زیرزمین پناه می برند. من وجود آنها را تایید نمی کنم اما رشد این گروه ها را ضعف بزرگی برای سیستم می دانم.

فعالیت های زیر زمینی در پایتخت فرهنگی ایران

رامین میلانی سرپرست گروه موسیقی سنتی دلشدگان در تعریفی از موسیقی زیر زمینی می گوید: این نوع در اصطلاح به نوعی از موسیقی گفته می شود که بدون مجوز و نظارت ساخته و منتشر می شود و غالبا در ژانر رپ قرار می گیرد، مشکل و حساسیت موضوع وقتی بیشتر می شود که در این نوع کارها از اشعار مبتذل یا غیراخلاقی استفاده شود.

وی می افزاید: علت به وجود آمدن آن شاید آسانی تولید موسیقی و شعر یا ریتم تند و ظاهرا جذابش برای نسل جدید باشد و البته زبان اعتراضی که در این نوع شعر وجود دارد مخاطبان خاص خود را جذب می کند.

این فعال موسیقی سنتی مشهد اظهار می کند: به تاکید رپ خوان ها و تائید مسئولان، مشهد قطب موسیقی رپ و زیرزمینی ایران هست و استودیوهای موسیقی غیرمجاز که این نوع آثار را ضبط می کنند به وفور در مشهد دیده می شود.

وی در خصوص راهکار موثر در این خصوص عنوان می کند: سلیقه نسل جدید باید مورد آسیب شناسی دقیق قرار گیرد، از طرفی فضا برای ارائه کارهای فاخر شامل موسیقی اصیل و حتی پاپ و سبک های شناخته شده با کیفیت جهانی باز شود مانند اتفاقاتی که نظیر آن در جشنواره های فجر می افتد.

این هنرمند عنوان می کند: برگزاری جشنواره موسیقی در مشهد حرکت خوبی در این راستا است لذا باید تحت هر عنوانی که بتوان به گروه های جوان مشهد میدان داد تا بتوانند طیف وسیعی از مخاطب را جذب کنند.

میلانی گفت: کنسرت موسیقی در سطح وسیع تر و بدون محدودیت و اعمال نظرهای سلیقه ای و شخصی باید برگزار شود و همچنین اداره ارشاد اسلامی باید از گروه هایی که بیشتر با هزینه های شخصی فعالیت می کنند حمایت همه جانبه، اعم از حمایت های مادی و معنوی داشته باشد.

این نوازنده موسیقی افزود: یکی از روشن ترین دلایل پیشروی موسیقی زیرزمینی مهجور ماندن موسیقی سنتی در صداوسیما است، از طرفی فراگیر شدن شبکه های ماهواره ای و تبلیغ و نمایش انواع موسیقی های مبتذل باعث گرایش نسل جوان به سمت آن شده است.

وی تاکید می کند: چیزی که واضح است موسیقی سنتی راه خودش را طی می کند و مخاطب خاص خود را دارد، گرچه رسالت هنرمندان این عرضه کمی سنگین تر است اما در هر صورت بستر باید به منظور آشنایی افراد بیشتری با عمق موسیقی سنتی بازتر شود.

گروه های موسیقی زیر زمینی زیادی در مشهد فعالیت می کنند

سالار مرتضوی سرپرست گروه موسیقی سنتی بامداد مشهد در خصوص تعریف موسیقی زیر زمینی می گوید:  شرایط اجرا و محتوای موسیقی زیر زمینی به نوع و گونه ای است که اجازه فعالیت در مکان های عمومی را ندارد و این نوع موسیقی که در سالهای اخیر گسترش داشته است و سبک های موسیقی آن عمدتا رپ است در مشهد نیز طرفداران آن را می توان به وفور دید.

وی اضافه می کند: مشهد با پیشینه فرهنگی و هنری به خاطر بی توجهی مسئولین فرهنگ و هنر و عدم حمایت از هنر و هنرمند متاسفانه به سمت تولید موسیقی های زیر زمینی، رپ خوانی کشیده شده است و متاسفانه طبق گزارشاتی که درباره موسیقی شهر مشهد مطالعه کردم گرایش به موسیقی رپ در این شهر رتبه بالایی دارد.

وی با نام بردن از افرادی مانند عبدالقادر مراغه ای، فارابی، ابن سینا و شیخ بهایی آنها را بنیانگذاران موسیقی می داند و ادامه می دهد: فحوای کلام این موسیقی اشعار حافظ، سعدی و مولانا است و هنگامی که به این موسیقی با ارزش توجه نمی کنیم، بها نمی دهیم، راجع به آن سخت گیری کرده و اجازه برگزاری کنسرت نمی دهیم لزوما خودمان فضا را برای تولید انواع موسیقی های زیر زمینی باز می کنیم و در کنار ماهواره ها که فعالیت منفی در زمینه موسیقی دارند خود ما هم کمک حال و تکمیل کننده آن ها می شویم.

این هنرمند مشهدی یاد آور می شود: مقام معظم رهبری آگاهانه از شبیخون فرهنگی به عنوان یک خطر جدی یاد می کنند و برای آن تعریف خاصی دارند لذا باید به این نکته توجه کنیم زیرا با دستگیری افراد فعال در موسیقی زیر زمینی یا با لغو کنسرت ها نمی توان با این معضل مقابله کرد.

وی درباره راهکار این مسئله عنوان می کند: باید اجازه دهیم هنرمندان فاخرموسیقی سنتی و مقامی شهر به فعالیت خودشان ادامه دهند و امکان برقراری کنسرت را که یک محل خانوادگی و کاملا کنترل شده است برای هنرمندان فراهم کنیم.

مرتضوی دلیل اصلی گرایش جوانها به سمت موسیقی پاپ و رپ را اینطور بیان می کند: حمایت نکردن از هنرمندان موسیقی سنتی یک بحث است و بحث دیگر مربوط می شود به دیدگاه تجاری که متاسفانه فعالین موسیقی پاپ چون طرفدار بیشتری دارند مخاطب بیشتری هم دارند لذا از لحاظ کمیت درآمد زایی بیشتری دارا هستند.

وی می افزاید: علت اصلی گرایش مردم نیز به  نوع موسیقی پاپ  حمایت بیشتر از آن است مثلا صدا و سیما سهم بسزایی به پخش موسیقی پاپ اختصاص می دهد در حالی که موسیقی سنتی ما جایی در صدا و سیما ندارد.

سالار مرتضوی گفت:ا ین خوراک سطحی و عوام پسند توسط رسانه ها بازتولید و به مردم منتقل می شود، لذا چون این نوع موسیقی بیشتر در ویترین و در دسترس مردم است بیشتر دیده شده و طرفدار زیادی نیز دارد.

سرپرست گروه موسیقی بامداد گفت: حمایت مسئولین از برگزاری کنسرت موسیقی سنتی و اعتماد به هنرمندان دلسوز این فرهنگ و هنر راحت ترین و اصولی ترین کار برای حفظ موسیقی فولکلور و مقابله با موسیقی زیر زمینی است.

تولید موسیقی آسان تر شده است

حامد بخشی جامعه شناس نیز در این میان با بیان اینکه نسل جدید به موسیقی جدید گرایش دارند و سبک و ذائقه آنها رپ، هیپ هاپ و پاپ است اظهار می کند: این نوع موسیقی ها لزوما هم اعتراضی نیست اما دارای عبارات تند پشت سرهم هستند.

عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی مشهد می افزاید: اینکه کشف کنیم چه چیز در موسیقی های جدید باعث گرایش جوانها به این سمت و سو شده مستلزم انجام کار پژوهشی دقیق است اما باید گفت که ذائقه نسل جدید متفاوت است و در موسیقی گرایش به ریتم گفتار تند بیشتر است.

این پژوهشگر اجتماعی تصریح می کند: علاقه به عبارت های سریع و صریح در این نسل دیده می شود و آنها حوصله استعاره و رسیدن به کشف را چه در شعر و چه در موسیقی ندارند.

مدیر اجرایی مرکز افکارسنجی دانشجویان تاکید می کند: در اوایل انقلاب اسلامی موسیقی های بدون مجوز به خارج از کشور رانده شدند و موسیقی های لس آنجلسی تشکیل شد و پس از آن دوران جنگ را داشتیم که جامعه درگیر فضای جنگ بود لذا فرصت فعالیت موسیقی محدود شد و در نهایت به دوران امروزی می رسیم که فضا برای فعالیت باز تر شده اما برخی سختگیری ها موسیقی های بدون مجوز را به سوی زیرزمینی شدن کشانده است.

مدیر گروه پژوهشی علوم اجتماعی جهاد دانشگاهی مشهد ادامه می دهد: به  علاوه تکنولوژی ساخت موسیقی در گذشته به آسانی امروزی نبود لذا فضا، تکنولوژی و راه های تولید موسیقی امروزه آسان تر شده است.

وی اضافه می کند: در گذشته فرد برای تهیه یک موسیقی معمولی باید وسایل آن را هم خریداری می کرد و اما امروزه به مدد تکنولوژی امکان ضبط هر نوع موسیقی حتی بدون دستگاه های موسیقی امکان پذیر شده است.

این استاد جامعه شناسی خاطر نشان می کند: امروزه حتی به داشتن صدای خوب هم نیاز نیست بلکه تکنولوژی این مساله را نیز حل کرده است و با وسایل و امکانات جدید می توان صدا را تغییر داد لذا خواننده شدن وارائه اثر در شرایط امروزی راحت و بدون دردسر است و این هم می تواند دلیلی باشد که افراد بدون طی مراحل قانونی و تست صدا به سمت زیر زمین ها و تولید موسیقی بدون دردسر کشیده شوند.

آمار دقیقی از موسیقی زیرزمینی در مشهد نیست

معاون امور هنری و سینمایی اداره کل ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی در این باره می گوید: موسیقی زیر زمینی در حالت کلی وجود دارد و آنچه که بر آورد ما است در استان خراسان رضوی و شهر مشهد نیز به صورت غیر قانونی فعالیت می کند.

ناصر نبی زاده می افزاید: آمار دقیقی از تعداد فعالین موسیقی زیرزمینی نداریم زیرا آنها غیر قانونی و مخفیانه کار می کنند لذا مثل این است که بخواهیم آمار دقیق قاچاق مواد مخدر را در استان اندازه گیری کنیم که این غیر ممکن است.

نبی زاده درباره علت به وجود آمدن این موسیقی بیان می کند: موسیقی زیر زمینی ماهیت، فضا، محتوا، شکل آهنگ و نوع موسیقی آن متفاوت است لذا مجوز نخواهد گرفت چوم فضای خاص خودش را دارد.

وی در خصوص راهکار در باره این مشکل عنوان کرد: موسیقی استان خراسان رضوی مخصوصا در شهر مقدس مشهد ملاحظات خاص خود را دارد لذا با در نظر گرفتن چارچوب این ملاحظات باید در خصوص موسیقی کارشناسی انجام شود و با توجه به معذوریت ها در شهر مشهد باید بتوانیم فضا را برای رشد موسیقی سالم پرورش دهیم.

گزارش: نسیم سهیلی

کد خبر 2505267

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha