۶ اسفند ۱۳۹۳، ۱۰:۵۵

گزارش مهر از مناظره زیبا کلام و جبرائیلی/

دشمنان و دوستان یک ملت را منافع ملی تعیین می‌کند

دشمنان و دوستان یک ملت را منافع ملی تعیین می‌کند

مشهد- صادق زیبا کلام در مناظره با معاون پژوهشی خبرگزاری فارس گفت: دشمنان و دوستان یک ملت را منافع آن ملت تعیین می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، صادق زیبا کلام عصر سه شنبه در جلسه مناظره گفتمان سیاست خارجی با حضور یاسر جبرائیلی که در سالن اجتماعات دانشکده حقوق دانشگاه آزاد مشهد برگزار شد اظهار داشت: سیاست خارجی هر کشوری با توجه به این که ایدئولوژی آن کشور محوریت داشته باشد یا منافع ملی آن متفاوت است.

تغییر دوست و دشمن در سیاست خارجی

وی با بیان این که دوستان و دشمنان کشور ثابت نمی ماند و باید در روابط خود با دیگر کشورها به فکر منافع ملی باشیم گفت: پیش از این روابط ما با عراق خصمانه بود و این روابط بعد از تغییر رژیم سیاسی این کشور به روابط دوستانه تبدیل شد.

وی بیان کرد: با توجه به این که در سیاست خارجی دوست و دشمن تغییر می کند لذا تأمین منافع ملی در روابط خارجی بسیار مهم تر است.

این تحلیلگر سیاسی با اشاره به سیاست نه شرقی و نه غربی به عنوان جوهره نظام جمهوری اسلامی ایران گفت: دولت های مختلف در قبال این شعار تاکنون سیاست های مختلفی را اتخاذ کردند.

زیبا کلام با بیان این که جمهوری اسلامی ایران، در سیاست خارجی نگاهی مبتنی بر ایدئولوژی دارد گفت: دوستان و دشمنان ما بر اساس ایدئولوژی ما انتخاب می شوند.

وی ادامه داد: پس از دوران جنگ سیاست خارجی ما تعدیل شد و سعی کردیم با برخی کشورها مناسبات جدیدی برقرار کنیم به صورتی که در دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی برای ایجاد ارتباط بیشتر با عربستان تلاش هایی صورت گرفت اما سیاست غرب ستیزی و آمریکا ستیزی همچنان ادامه داشت.

زیباکلام سیاست خارجی دوران اصلاحات را در ادامه دوران قبل توصیف کرد و گفت: در این دوران سیاست تنش زدایی اتخاذ شد و تلاش مسئولان بر این بود که نگاهی جدیدی به غرب و آمریکا شود.

دلیل اصولگراها برای آمریکا ستیزی

وی افزود: پس از انتخابات سال ۸۴ و قدرت گیری اصولگراها در هر سه قوه عنصر ایدئولوژی دوباره محور اصلی سیاست خارجی ایران شد.

زیبا کلام نشانه های این سیاست خارجی را مطرح کردن نابودی اسرائیل دانست و گفت: در این دوران کشورهایی مانند «گینه بیسائو» و «ونزوئلا» که معلوم نیست چه نفعی برای ما دارند به عنوان متحدان ایران معرفی شدند.

وی با بیان این که در چند سال گذشته شاهد تأثیر این نگاه ایدئولوژیک بر سیاست خارجی بودیم اذعان کرد:  در این دوران اساس سیاست خارجی در ایران نه منافع ملی بلکه ایدئولوژی ما بود و در این شرایط ضرر و زیان منافع ملی ما اهمیت خود را از دست داده و آمریکا ستیزی بر منافع ملی چیره شده بود.

زیباکلام ادامه داد: در حال حاضر یک نوع نگاه جدید که توجه بیشتری به منافع ملی دارد و از ایدئولوژی در حال فاصله گرفتن است بر سیاست خارجی ما حاکم شده است.

زیباکلام که همچنان بر دریافت پاسخی برای این سوال که دلیل اصرار اصولگراها بر آمریکا ستیزی چیست، گفت: این آمریکا ستیزی که مولفه اصلی جمهوری اسلامی ایران شده است به نفع ملت ایران نبوده است.

وی با بیان این که می توانم نمونه های بسیاری به شما نشان دهم که این تفکر بر منافع ملی ما زده است گفت: وقتی بنا بود نفت آذربایجان برای عرضه در بازارهای جهانی و دریاهای آزاد از ایران عبور کند، این مسئله می توانست باعث اشتغال در ایران شود که آمریکایی ها اجازه این کار را ندادند و از مسیری گران تر نفت آذربایجان از طریق دریای سیاه به بازار جهانی رفت.

زیبا کلام گفت: ضرر دیگر مرگ بر آمریکا در پارس جنوبی رخ داد که به عنوان یک منبع غنی گاز در صورت بهره برداری و فروش گاز آن سرمایه قابل توجهی وارد کشور می شود.

وی ادامه داد: قطر با کمتر از ۲ میلیون نفر جمعیت سه برابر کشور ما از منابع گازی خود برداشت می کرد و  ما به دلیل تحریم ها، نتوانستیم فروش مناسبی از منابع گازی خود داشته باشیم.

وی گفت: منافع ملی یک لفظ عام نیست که بگوییم با پیروی از ایدئولوژی می توان به آن دست پیدا کرد، پیروی از ایدئولوژی ممکن است به تأمین منافع ملی منجر شود اما ممکن است منافع ملی را به خطر بیندازد.

سیاست کج دار مریض هسته ای

وی افزود: می توانم مثال های زیادی بیاورم که منافع ملی قربانی ایدئولوژی شده اند مانند بحث هسته ای که در حدود ۱۱ سال پیش مطرح شد.

زیبا کلام ادامه داد: دولت اصلاحات در خصوص بحث هسته ای، سیاست کج دار و مریضی در پیش گرفت که ضمن انجام بحث های سیاسی در این زمینه، سعی می کردند دنیا را مقابل جمهوری اسلامی ایران قرار ندهند.

وی سیاست لحاظ شده در دوره اصلاحات را منافع ملی عنوان کرد و گفت: پس از انتخابات و قدرت گرفتن اصولگرایان، رئیس جمهور وقت در پرتو نگاه ایدئولوژیک محور سیاست هسته ای را کاملا تغییر داد و به سمت سیاستی رادیکالی و به اصطلاح انقلابی پیش برد.

زیبا کلام ادامه داد: دولت احمدی نژاد در آن زمان حتی ادعا کرد که تیم مذاکره کننده دولت قبلی نسبت به انرژی هسته ای خیانت کرده است و به دنیا گفتند که ما با تمام توان خود برنامه هسته ای را پیش خواهیم برد.

وی ادامه داد: سیاست خارجی ما در مسئله انرژی هسته ای بر اساس ایدئولوژی چیده شد و حاصل آن موجب شد تا پرونده هسته ای ایران از شورای حکام به شورای امنیت نیویورک رفت.

زیبا کلام با بیان اینکه در این شرایط احمدی نژاد قطعنامه ها را کاغذپاره هایی خواند که نباید به آن ها اعتنا کرد ادامه داد: بعد از دوران احمدی نژاد دولت جدید سعی کرد تا اساس سیاست خارجی را از ایدئولوژی به سمت منافع ملی برگرداند.

وی افزود: وقتی به تغییر سیاست های ایران در مسئله هسته ای نگاه کنید متوجه می شوید که  تنها دلیل تغییرات گسترده در زمینه سیاست های خارجی ایران به این گونه است که ایدئولوژی سیاست ها را دیکته می کند نه منافع ملی را.

وی ادامه داد: ما در ازای سرمایه گذاری در ونزوئلا و نیکاراگوئه که در آن زمان افتخار می کردند که در حیاط خلوت آمریکا داریم سرمایه گذاری می کنیم، چه چیزی به دست آوردیم؟

اشتباهات زیبا کلام به دلیل عدم شناخت از محیط بین المللی است

معاون پژوهشی خبرگزاری فارس نیز در این مناظره و در پاسخ به موضوعات مطروحه توسط زیبا کلام در جمع دانشجویان گفت:  سخنان زیبا صادق زیبا کلام در خصوص استکبار ستیزی ناشی از عدم آشنایی وی با محیط بین المللی است.

یاسر جبرائیلی شب گذشته در جلسه مناظره گفتمان سیاست خارجی با حضور صادق زیبا کلام که در تالار  اجتماعات دانشکده حقوق دانشگاه آزاد مشهد برگزار شد بیان کرد: سخنان زیباکلام دارای اشتباهاتی است که این اشتباهات به دلیل عدم شناخت کافی از محیط بین المللی است.

وی بیان کرد: باید در روابط خود با کشورهای دیگر به خصوص در روابط اقتصادی به این نکته دقت کنیم که آیا بورکینافاسو برای ما بازار دارد یا فرانسه و آمریکا برای صدور کالا مناسب تر است.

وی اشتباهات سران اصلاحات را در مسائل بین المللی در سخنان سید محمد خاتمی هم یکسان دانست و گفت: در مصاحبه ای که وی با شبکه سی. ان. ان داشت «ابراهام لینکلن» را شهید راه آزادی بردگان معرفی کرد در حالی که لینکلن در خاطرات خود مطرح می کند که هدف اصلی اش در این مبارزات صرفا پیروزی بوده و اگر می توانست بدون آزادی بردگان به این پیروزی دست پیدا کند، هرگز برای آزادی آن ها مبارزه نمی کرده است.

مذاکرات هسته ای در دوران اصلاحات علیرغم دادن امتیازات ویژه به اروپایی ها بی نتیجه ماند

جبرائیلی ادامه داد: در دوران اصلاحات بیش از ۱۰ دوره مذاکرات با اتحادیه اروپا صورت گرفت و دولت ایران در آن زمان مطرح کرد که حاضر است از حماس حمایت نکند و کاری به اسرائیل نداشته باشد و در عوض اتحادیه اروپا برخی امتیازات تجاری را به ایران واگذار کند اما همه آن مذاکرات بی نتیجه ماند.

وی با بیان این که احمدی نژاد در دوره دوم انتخابات اعلام کرد که اصولگرا نیست ادامه داد: جریان اصولگرایی واقعی به فکر تأمین منافع ملی جمهوری اسلامی ایران است و باید توجه داشته باشیم که در دوران احمدی نژاد نفت به ۱۱۰ دلار رسید و الان نفت تا ۴۰ دلار پایین آمد.

جبرائیلی خطاب به زیباکلام گفت: بدانید که امریکا و اروپا موانع زیادی بر سر راه واردات کالا از ایران ایجاد کرده اند و چون به ما اجازه نمی دهند در کشورهای اروپایی سرمایه گذاری کنیم باید به سمت سرمایه گذاری در کشورهایی مانند ونزوئلا باشیم.

چرخش سیاسی اروپا

جبرائیلی در پاسخ به سخنان زیباکلام همچنین گفت: اروپایی ها که در واردات گاز ما را تحریم و قراردادهای ما را با چندین کشور لغو کردند در تامین گاز مورد نیاز خود با روسیه نیز دچار مشکل شدند و لذا برای تأمین گاز به ناچار به ایران وابسته هستند.

وی ادامه داد: اکنون که این کشورها به گاز ایران وابسته اند باید از این فرصت استفاده کنیم و فروش گاز خود را به کشورهای اروپایی منوط به لغو تحریم ها و جداکردن راه خود از امریکا کنیم.

معاون پژوهشی خبرگزاری فارس بیان کرد: دوگانگی که زیباکلام در بحث سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مطرح کرده است دوگانه متضادی نیست که بگوییم اگر شما ایدئولوژی را دنبال می کنید منافع ملی قربانی می شود.

آمریکاستیزی محور سیاست خارجی ایران؛ دروغ لیبرال هاست

یاسر جبرائیلی گفت: اینکه بگوییم آمریکاستیزی محور اصلی سیاست خارجی ایران را تشکیل می دهد دروغی است که توسط لیبرال ها ساخته شده است.

وی آمریکا را ایدئولوژیک ترین کشور دنیا معرفی کرد و گفت: همه کشورهای دنیا اصولی دارند که مکمل منافع هستند و اگر جمهوری اسلامی ایران گفتمان سیاست خارجی دیگری داشت اکنون عراق و یمن به عنوان کشورهای متحد ما در منطقه نبودند و ما به عنوان قدرت منطقه شناخته نمی شدیم.

جبرائیلی با اشاره به اینکه بسیاری از کسانی که اکنون جریان لیبرال را در کشور دنبال می کنند پیش از فروپاشی شوروی چپ گرا و دنباله رو شوروی بودند ادامه داد: یقین بدانید اگر چین جای آمریکا را بگیرد این افراد نیز چرخش سیاسی خواهند داشت.

جبرائیلی در پاسخ به سخنان زیباکلام گفت: چه کسی گفته است سیاست آمریکا ستیزی جمهوری اسلامی ایران، سیاستی تغییر ناپذیر است.

وی با بیان این که سیاست های کلان کشور را مقام معظم رهبری تعیین می کنند گفت: اینکه بگوییم سیاست خارجی ایران سیاست برمبنای آمریکا ستیزی استوار شده، دروغی است که شما ابداع کرده اید.

وی خطاب به زیبا کلام گفت: شما می گویید  نفت و گاز صادر کنیم و به جای آن گندم وارد کنیم اگر نفت و گاز تمام شد چه چیزی را صادر خواهید کرد.

کد خبر 2506105

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha