به گزارش خبرنگار مهر، استان زنجان در مسیر جاده ترانزیت شرق به غرب کشور با تاریخی کهن و پربار و با جاذبه های گردشگری بی نظیر و پرآوازه اش همانند گنجینه ای ناشناخته پذیرای مسافران و گردشگران است.
موزه مردان نمکی، موزه رختشویخانه زنجان، موزه صنایع دستی، موزه سنگ نوشتهها، موزه کتابت، موزه تاریخ طبیعی و حیاتوحش، موزه خصوصی صمیمی فرد و موزه باستانشناسی ابهر، موزه سنگ نوشتههای سجاس و موزه مسجد جامع سجاس، مساجد جامع و میرزایی، بقعه امامزاده حضرت سید ابراهیم(ع) زنجان، بقعه ملاحسن کاشی، معبد سخره ای داش کسن، مسجد جامع قروه، بقعه شاهزاده زیدالکبیر و قیدارنبی، قبرستان و مسجد جامع قلابر و سجاس، بقعه چلبی اوغلی و پیراحمد زهرنوش، امامزاده های یحیی، یعقوب و اسماعیل، از دیگر آثار ارزشمند تاریخی و باستانی استان زنجان، برای جذب علاقه مندان در ایام مختلف به ویژه تعطیلات نوروز آماده است.
این استان به عنوان یک قطب گردشگری، می تواند در ترویج و ارائه فرهنگ غنی اسلامی و بهره گیری از فرهنگ سایر نقاط کشور و جهان نقش آفرین باشد.
زنجان با قدمتی سه هزار ساله، آثار و بناهای تاریخی ارزشمندی را در خود جای داده است که هریک از آنها در نوع خود منحصر به فرد بوده و دارای ویژگی خاص معماری و ارزشهای فرهنگی و هنری است، آثاری که تجلی و تبلور جریانات فرهنگی و فکری و زبانی گویا از شرح حال گذشتگان این مرز وبوم است.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان بااشاره به اینکه این استان ۵۸۳ اثرگردشگری جذاب بدون سطح بندی به عنوان منطقه داردگفت:پس از سطح بندی ها مناطق گردشگری زنجان به ۹۸ اثر رسید.
یحیی رحمتی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود:۸ اثر بین المللی و ۱۹ اثر با کارکرد ملی برای استان زنجان و ۳۹ اثر با کارکرد منطقه ای و ۶۰ اثر با کارکرد محلی برای استان زنجان شناسایی شده است.
وی ادامه داد: در بین شهرستانهای استان، شهرستان زنجان بالاترین میزان جاذبه های گردشگری را دارد و شهرستان های سلطانیه، خدابنده، ابهر، طارم، ماهنشان و ایجرود در رتبه های بعدی این طبقه بندی قرار دارد.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان افزود: استان زنجان از نظر گردشگری به ۵ منطقه اصلی تقسیم بندی می شود و شهرستان زنجان مبدا اصلی گردشگری است و دو محور اصلی زنجان- خدابنده- گرماب و زنجان –آذربایجان دارد.
سربازان ایلخانی در سلطانیه به استقبال مهمانان نوروزی می روند
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان گفت: گنبد سلطانیه امسال در ایام نوروز در حیاط ارک سلطانیه با چهره های متفاوت ایلخانان را خواهد دید و کارهایی انجام می شود اسبها و لباسی را افرادی می پوشندو به استقبال مسافران نوروزی خواهند رفت.
رحمتی تاکید کرد: چپلی اوغلی دراین فضا جزو محدود فضاها است و اشعار حضرت مولانا هم در این فضا سروده خواهد شد.
وی افزود: ما با همکاری شهرداری زنجان کار بسیار خوبی که داریم این است که معبر نوروزی و خیابان اصلی را به پیاده رو تبدیل کردیم و تمام تنقلات کشور همچون لبو و باقلا فروشی همراه با موسیقی عاشقی و تکم خوانی انجام می شود.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان تصریح کرد: استان زنجان موزه های فراوانی دارد که در این میان موزه هایی داریم که آمادگی دارند و تاریخی باستان شناسی رختشویخانه و ذالفقاری هم وجود دارد.
رحمتی تصریح کرد: زنجان جزو استانهایی است که که تجربیاتی در جاده ها دارند و با تلاش رهوار استان داده کاهش خوب و قابل توجه در تلفات جاده ای دارد و در این راستا از هموطنان دعوت می کنیم به زنجان مسافرت کنند.
مدت زمان توقف گردشگر یکی از شاخصه های مهم توسعه گردشگری است
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان با بیان اینکه شهرستان سلطانیه یکی از از قطب های گردشگری استان زنجان است اظهار داشت: شهرستان سلطانیه به دلیل دارا بودن گنبد سلطانیه، چلبی اوغلی، معبد داش کسن که معبد بودایی محسوب میشود باید به مرکز گردشگری تبدیل شود.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان، به لزوم افزایش میزان ماندگاری توریست در شهرستان سلطانیه اشاره کردو گفت: باید با ایجاد شرایط و امکانات تفریحی و گردشگری لازم توقف گردشگر را در شهرستان فراهم کنیم و با این کار ماندگاری توریست افزایش یافته و اقتصاد گردشگری نیز ارتقاء یابد.
رحمتی تاکید کرد: توجه به ماندگاری گردشگر دراستان زنجان باعث می شود اقتصاد استان تقویت شودو بهره وری بالا برود.
وی در ادامه به جاذبههای گردشگری شهرستان خدابنده اشاره کردو گفت: تفرجگاههای جدیدی به مجموعه گردشگری شهرستان خدابنده افزوده شده و در این میان بقعه قیدار نبی هم به عنوان جاذبه گردشگری مذهبی در جذب توریست بسیار موثر است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان زنجان یاد آورشد: حمام تاریخی شهر زرینرود، کوههای رنگی نزدیک غار کتلهخور به عنوان شاخصههای ارزیابی به اداره میراث فرهنگی استان ارسال شده است.
رحمتی افزود: توجه و تقویت زیر ساختهای لازم در این شهرستانها باعث می شود گردشگران به مدت طولانی در این مناطق بوده و از مکانهای زیادی بازدید کنند.
وی تصریح کرد: در این شهرستانها فرمانداران هم باید برای تامین زیر ساختهای لازم برای جذب گردشگر تمهیدات لازم رادر دستور کاریی خود قرار دهند.
نرم افزار اندروید راهنمای گردشگری در اختیار گردشگران زنجان قرار می گیرد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان در ادامه از راه اندازی نرم افزار اندروید و موبایلی راهنمای گردشگری این استان در مبادی ورودی شهرها از طریق بلوتوث برای مسافران و گردشگران خبرداد..
رحمتی افزود : در این نرم افزار لیست مراکز اقامتی و هتلها، مراکز گردشگری، سایتهای گردشگری، محورهای ارتباطی، اطلاعات راه ها و تمامی تاسیساتی که امکان بازدید گردشگر وجود دارد در این نرم افزار گنجانده شده است.
وجود آثار تاریخی بی نظیر و در عین حال دارای شاخص های که این آثار را از سایر آثار تاریخی متمایز می کند موجب می شود گردشگران تمایل بیشتری برای بازید از آثار تاریخی استان زنجانداشته باشند.
عمارت ذوالفقاری
مجموعه تاریخی عمارت ذوالفقاری، در مرکز بافت قدیمی شهر زنجان واقع شده است. این مجموعه شامل ساختمان های اندرونی و بیرونی است و پیش از احداث خیابان ذوالفقاری از طریق شبکه ارتباطی، طبقه همکف و زیرزمین آن به همدیگر راه داشت. این عمارت که از بناهای تاریخی و با ارزش شهر زنجان است، به سبک بناهای اواخر دوران قاجار ساخته شده است
بنای تاریخی رختشویخانه زنجان
این بنا در مرکز بافت تاریخی شهر و درمحلی معروف به باباجامال چوقوری (گودال باباجمال) ساخته شده است و از طریق کوچه فرهنگ به خیابان سعدی زنجان که به فاصله یکصدمتر، و از سمت غربی آن می گذرد راه دارد. درحال حاضر، این اثر منحصر به فرد تاریخی به موزه باستان شناسی و مردم شناسی تبدیل شده است و هر روز مورد بازدید مراجعه کنندگان قرار می گیرد. دراین محل، لباس های محلی و سنتی مردم مناطق مختلف ایران، هنرهای دستی و سنتی استان شامل چاروق، ملیله دوزی، معرق، ساخته های چوبی، فرش گلیم، چاقو، نمونه هایی از تولیدات کارگاه های کاشی سنتی، آجر وسفال سلطانیه، اشیای تاریخی و یافته های باستانی و میراث فرهنگی استان به معرض تماشای عموم گذاشته شده است.
پل میر بهاء الدین
این پل برروی رودخانه زنجان رود در دوره قاجاریه ساخته شده است.
بقعه ملا حسن کاشی
در فاصله ۲.۵ کیلومتری جنوب شهر سلطانیه فعلی مقبره زیبای ملا حسن کاشی قرار گرفته است. این بقعه زیبا از بیرون دارای پلان هشت ضلعی و در داخل با ترکیب و تلفیق ایوانهـای جانبی به مربـع تبدیل شده است. ایوانهای چهارگانه در طبقه اول با دهلیز زیبائی به یکدیگر مرتبط است. حاصل این ارتباط گنبد زیبائی است که در سال ۹۷۳ هجری قمری یعنی اواخر دوران شاه طهماسب بنا شده و درمجموع با گنبد “لله لله” مقبره شیخ صفی الدین اردیبلی قابل مقایسه است.
مسجد سید
مسجد و مدرسه جامع زنجان معروف به مسجد سید، درقلب بافت تاریخی و قدیمی شهر قرار گرفته است. این مسجد از ضلع غربی با بازار قیصریه، از ضلع شرقی از راه کوچه مسجد سید و از سمت شمال با خیابان شاه و سبزه میدان در ارتباط است. مجموعه مسجد و مدرسه سید توسط عبدالله میرزا دارا، پسر یازدهم فتحعلی شاه قاجار، در هنگام حکمرانی در زنجان و به سال ۱۲۴۲ هجری قمری احداث گردیده است. مجموعه مسجد و مدرسه سید توسط عبداله میرزا دارا پسر یازدهم فتحعـلی شـاه قاجـار، در هنگام حکمـرانی در زنجــان و به سـال ۱۳۴۲ هجـری قمـری احداث گردیده است. این مجموعه تاریخی یکی از بنـاهای ارزشمنــد است که برا سـاس طرح مساجد چهــار ایوانـی ساخته شده است.
مردان نمکی
پیکره ای که بخشی از گوشت، پوست و مو و پوشاک و سایر لوازم آن سالم باقی مانده بود، در سال ۱۳۷۲ در معدن نمک چهره آباد پیدا شد. این پیکره که متعلق به زمانی حدود ۱۷۰۰ سال پیش بوده بدلیل تجزیه آزمایشگاهی وآگاهی ازوضعیت تمدنی واوضاع اجتماعی آن زمان، دارای اهمیت جهانـی است. هم اینک بخش تاریکـی از شرایط زندگی نیاکان ما درقبل از تاریخ، با بررسی و کنکاش بر روی این مرد نمکی امکان هویدائی و وضوح یافته است.
غار کتله خور
غار کتله خور که یکی از پدیده های طبیعی بسیار زیبای ایران محسوب می شود، در ۱۴۰ کیلومتری جنوب باختری زنجان در بخش گرماب قرار گرفته است.
مجموعه بازار زنجان
احداث این مجموعه در دوران آقا محمد خان قاجار آغاز و در سال ۱۲۱۶ هجری قمری در زمان فتحعلی شاه خاتمه یافته و مساجـد و سراها و گرمابه ها در سال ۱۳۲۴ به آن اضافه شده است. مجموعه بازار قدیمـی بصورت یک خط مستقیـم با عنوان بازار بالا و پایین به دوقسمت شرقی و غربی تقسیم شده است.
کاروانسرا سنگی
این کاروانسرا در منتهی علیه جنوب شرقی شهر در زمان شـاه عباس دوم احداث و هم اکنون قسمت اعظم آن از بین رفته است. نوع سقف آن از نوع پنج و هفت است. در سال ۱۳۷۷ این مکان به سفره خانه سنتی تبدیل گردیده، بطوریکه علاوه برارائه امکانات پذیرائی در صبح و عصر با غذاهای سنتی در بعضی از حجره ها به معرفی و فروش صنایع دستی استان اقدام می شود.
نظر شما