به گزارش خبرنگار مهر، شرکت بنیان دیزل یکی از قدیمی ترین واحدهای صنعتی تبریز است که در منطقه غربی این کلانشهر قرار گرفته و بیش از ۴۰۰ کارگر در این واحد مشغول به کار هستند.
در چند هفته اخیر خبر تغییر کاربری کارخانه بنیان دیزل باعث واکنش نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اعضای شورای شهر تبریز بود که چالش بزرگی در بین فعالان صنعتی آذربایجان شرقی ایجاد کرد و مخالفان و موافقان زیادی در این خصوص اظهار نظر کردند.
بسیاری از فعالان صنعتی بر این باور بودند که بنیان دیزل واحد صنعتی مادر تبریز بوده و تغییر کاربری آن به منزله تعطیلی این واحد و بیکار شدن کارگران آن است.
البته تعدادی نیز بر این باور بودند که بنیان دیزل با تغییر کاربری تعطیل نمی شود و به مکان دیگری منتقل شده و این تغییر و تحول فقط از آلودگی های آن که در نزدیکی مناطق مسکونی شهرک امام خمینی(ره) تبریز قرار گرفته، می کاهد.
قرار است پروژه مشارکتی «آتا سنتر» در زیربنایی حدود ۵۵۰ هزار متر مربع در ۱۵ طبقه و سه طبقه زیرزمین در محل سابق کارخانه بنیان دیزل تبریز احداث می شود.
بنیان دیزل یکی از مجموعه های بزرگ صنعتی در غرب کلان شهر تبریز است که در دهه ۵۰ بنیان گذاری شده و تحت لیسانس درمن دیزل انگلستان به تولید موتورهای دیزلی می پرداخت.
بنیان دیزل تعطیل نشده و به محل جدیدی منتفل می شود
رئیس شورای اسلامی کلانشهر تبریز در خصوص تغییر کاربری شرکت بنیان دیزل به خبرنگار مهر گفت: بنیان دیزل تعطیل نمی شود و به محل جدیدی منتفل می شود، هرگز اجازه نمی دهیم کارگران بنیان دیزل بیکار شوند.
شهرام دبیری با تاکید بر اینکه کارگران این مجموعه با منتقل شدن این واحد بزرگ صنعتی به مکان دیگر به روال قبلی خود ادامه می دهند و کار می کنند، افزود: به احتمال زیاد این کارخانه به شهرک سلیمی منتقل می شود و از رئیس این کارخانه هم قول گرفته ام که اجازه ندهد این واحد تعطیل شود.
وی سپس بر ضرورت انتقال واحدهای صنعتی و کارخانجات اطراف تبریز به شهرک های صنعتی تاکید کرد و ادامه داد: قرار گرفتن واحدهای صنعتی در اطراف شهر معضلات زیادی همچون آلودگی های زیست محیطی، آلودگی صوتی و افزایش ترافیک دارد که بدون شک صحیح نیست و باعث آزار و اذیت شهروندان می شود.
دبیری ادامه داد: اگر این کارخانه تعطیل هم شود کسانی که در آن مکان کار می کنند بیکار نمی شوند و می توانند در واحدهای تجاری دیگر مشغول به کار شوند.
تغییر کاربری بنیان دیزل ضربه بزرگی به صنعت آذربایجان شرقی می زند
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس و نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو با اشاره به اینکه تغییر کاربری بنیان دیزل به صنعت آذربایجان شرقی ضربه بزرگی می زند، به خبرنگار مهر گفت: تغییر کاربری کارخانه بنیان دیزل بر خلاف اصل ۴۴ قانون اساسی است و امیدواریم مسئولان در این خصوص تجدیدنظر کنند.
محمد اسماعیل سعیدی با بیان اینکه تغییر کاربری در کمیسیون ماده ۵ تصویب شده است، ادامه داد: در قانون آمده است که تایید نهایی تغییر کاربری باید به امضای استاندار یا معاونان وی برسد که بدون شک نمایندگان دولت در استان اجازه این تغییر کاربری را به شهرداری تبریز داده اند.
وی با تاکید بر ضرورت حمایت از واحدهای صنعتی گفت: آذربایجان شرقی ظرفیت ها و پتانسیل های بسیار بالایی در زمینه اقتصاد و صنعت دارد و نباید با چنین حرکت هایی باعث دلسردی مدیران صنعتی و سرمایه گذاران شد.
سعیدی با بیان اینکه با تعطیل شدن کارخانه بنیان دیزل عده ای بیکار می شوند، ابراز داشت: تعطیلی این واحد قدیمی تبریز باعث کاهش تولید و افزایش بیکار در استان می شود.
پیگیری وضعیت بنیان دیزل در مجلس
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه تغییر کاربری کارخانه بزرگ و قدیمی همچون بنیان دیزل که نامش با صنعت تبریز گره خورده است به هیچ وجه قابل پذیرش نیست، ادامه داد: همچنین مشخص نیست به جای این کارخانه چه واحدی قرار است جایگزین شود ولی به نظر می رسد کار کارشناسی و نظر صاحبان صنایع در این تغییر اتخاذ نشده است.
سعیدی از پیگیری وضعیت بنیان دیزل در مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت: این تغییر کاربری به ضرر تبریز است و باید ادامه پیدا نکند.
مجوز تغییر کاربری به عهده شورای شهر و شهرداری نیست
دبیر شورای شهر تبریز نیز در خصوص این تغییر کاربری و حواشی ایجاد شده بعد از آن گفت: مجوز تغییر کاربری به عهده شورای شهر و شهرداری نیست بلکه تغییر کاربری با دستور مستقیم و تایید نهایی استاندار انجام می شود.
درسخوان با تاکید بر اینکه پیشنهاد تغییر کاربری از طرف شهرداری تبریز رفته و به تایید نهایی استاندار آذربایجان شرقی رسیده، اظهار داشت: باید در این خصوص به طرح جامع تبریز رجوع کنیم و اگر در آن اجازه این تغییر کاربری داده شود اقدام به این کار کنیم.
این استاد شهرسازی دانشگاه سپس با تاکید بر اینکه با تغییر کاربری صنایع مخالفت نمی کنم، افزود: باید کارخانجات به حاشیه شهرها منتقل شود.
وی همچنین به استقرار صنایع فرا صنعتی و مدرن در تبریز تاکید کرد و گفت: کارخانجات قدیمی در حومه تبریز باید به نقاط دیگر منتقل شوند و به جای آن صنایع مدرن و انفورماتیک و همچنین موسسات مالی در تبریز ایجاد شود.
تغییر کاربری صنایع مادر همچون بنیان دیزل توجیه پذیر نیست
عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی از تغییر کاربری کارخانه بنیان دیزل به مجتمع تجاری و تفریحی به شدت انتقاد کرد و در جمع خبرنگاران گفت: انجام چنین کاری عجیب است و اگر این اتفاق بیفتد یک کارخانه بزرگ صنعتی جای خود را به یک مجتمع تجاری و تفریحی می دهد.
علی علیلو با اشاره به اینکه باید به حال صنعت استان گریست و عزای عمومی اعلام کرد، افزود: ساخت یک مجتمع تجاری و تفریحی در بین انبوه کارخانه های منطقه صنعتی غرب تبریز توجیه پذیر نیست، چرا که این منطقه اساساً کاربری صنعتی و تولیدی دارد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به رغم همه مشکلات موجود در صنایع، تغییر کاربری صنایع توجیه پذیر نیست، گفت: اگر این اتفاق بیفتد نشان می دهد کسی که این شرکت به او واگذار شده اهلیت لازم برای مدیریت یک مجموعه بزرگ صنعتی به مانند بنیان دیزل را ندارد.
علیلو ادامه داد: من نمی دانم بر چه اساسی کمیسیون ماده ۵ این رأی را صادر کرده است ولی این اتفاق یک ضایعه بزرگ برای صنعت آذربایجان شرقی است.
تغییر کاربری بنیان دیزل باعث توسعه تبریز می شود
استاندار آذربایجان شرقی در خصوص انتقاداتی که به این تغییر کاربری وجود دارد، در جمع خبرنگاران گفت: تغییر کاربری بنیان دیزل باعث توسعه تبریز می شود و نباید با آن مخالفت کرد.
اسماعیل جبارزاده با اشاره به اینکه باید کارخانجات از حومه شهر تبریز به نقاط دورتر منتقل شود، افزود: اصولاً صنایع باید به شعاع ۳۰ کیلومتری تبریز بروند و هر کارخانه ای که امروز بخواهد از منطقه داخل شهر به شعاع ۳۰ کیلومتری شهر انتقال پیدا کند، به شرط اینکه قبلاً در محل جدید مستقر و راه اندازی شود، از سوی دولت حمایت می شود و تغییر کاربری مکان قبلی آن هم بلامانع است.
وی با تاکید مجدد بر اینکه تغییر کاربری بنیان دیزل به نفع تبریز است، ادامه داد: این کار علاوه بر کاهش آلودگی های هوا، باعث توسعه و رشد تبریز با ایجاد مجتمع جدید می شود.
جبارزاده اظهار داشت: دیگر در دنیا شرکتی به نام درمن دیزل وجود ندارد و کمپانی مادر بنیان دیزل از بین رفته است و تا جایی هم که من اطلاع دارم این کارخانه به مکان دیگری منتقل می شود.
با این حال امیدواریم در خصوص این تغییر کاربری ضربه ای به بخش صنعت و نیز کارگران و کارکنان این واحد بزرگ تولید قطعات در تبریز وارد نشود و مسئولان نیز به دور از هرگونه مباحث حاشیه ای، فقط به فکر رشد و توسعه کلانشهر تبریز باشند و به این امر توجه کنند که در حال حاضر در تبریز بیش از ۱۰ مرکز بزرگ تجاری و تفریحی در حال ساخت است و به نظر می رسد تغییر کاربری بنیان دیزل به خاطر احداث یک مجتمع تجاری قابل توجیه نیست.
گزارش از محمدرضا علی اشرفی
نظر شما