رامتين شهبازي - منتقد سينما - در گفت وگو با خبرنگار سينمايي " مهر "، درباره ساختار روايي فيلم " كافه ترانزيت " ضمن بيان اين مطلب گفت: از منظر بيروني اگر بخواهيم فيلم را مورد نقد و بررسي قرار دهيم، بحث تعامل فرهنگ هاي مختلف در فيلم است. به اين شكل كه پرتوي با انتخاب يك قهوه خانه به عنوان مركز ثقل قصه به لحاظ جغرافيايي مكاني را تدارك مي بيند كه اقوام مختلف بتوانند در آنجا حضور داشته باشند و همه اين اقوام سر يك سفره بنشيند و غذا بخورند. محمل اين سفره ايران است و همه شخصيت ها سر اين سفره در دل ها، حرف ها و خصوصي ترين نقاط زندگي شان آن را مطرح مي كنند. اين امر باعث مي شود ما به يك تعامل فرهنگي برسيم. در دنيا اين پديده به عنوان تقابل فرهنگي شناخته مي شود و انديشه صلح و دوستي و يا معاني مختلف ديگر انساني اين موضوع را در بر مي گيرد.
اين منتقد و كارشناس فيلم ، در ادامه تاكيد كرد: از منظر دروني، فيلم درگير زني به نام ريحان است كه شخصيت صبوري دارد و مي تواند به لحاظ خصلت هايي كه در فيلم ارايه مي شود، نماينده كل ايران زنان ايران باشد. همانگونه هم كه در فيلم ديده مي شود با اينكه همه در فيلم لهجه دارند و آذربايجاني صحبت مي كنند ولي ريحان فراتر از لهجه صحبت مي كند و مي تواند متعلق به هر نقطه از كشور باشد. ريحان با صبوري، بردباري و استقامتش فضايي را به وجود مي آورد كه ديگران را به سمت و سوي دوري از جنگ و خونريزي ببرد.
رامتين شهبازي يادآور شد : قصه اصلي فيلم چالش ريحان با محيط پيرامونش است و به خاطر اينكه داستان فيلم بار دراماتيك پيدا كند، شخصيت ناصر در فيلمنامه به وجود مي آيد و مي بينيم هر چه ناصر پرخاشگر و شلوغ كار است، ريحان در مقابل خيلي آرام، تودار و با متانت است. در مقابل ناصر مي ايستد و برخلاف فيلم هاي فيمينيستي كه زنها عادت دارند براي احقاق حقوق شان داد و فرياد كنند، ريحان در سكوت كارهايش را انجام مي دهد و اين حربه بسيار موثري شده است و در نهايت هم ناصر ريحان را وا مي دارد كه جلويش ايستادگي كند. اين موضوع در فيلمنامه خيلي نامحسوس ترسيم شده است و ريحان مي آيد رو به روي كافه ناصر، كافه اي برپا مي كند تا كارش را ادامه دهد و شخصيت ريحان به اين دليل باورپذير شده است كه برخلاف تمام چيزهايي كه دور و برش مي گذرد، حتي با وجود آنكه مي داند بايد با سنت هاي اطرافش بجنگد، تمام اينها را كنار مي گذارد و فكرش را معطوف خانواده اش مي كند. نكته مهم براي ريحان حفظ و صيانت از خانواده است.
اين منتفد سينما تاكيد كرد: ريحان به قدري موضوع حفظ خانواده برايش اهميت دارد كه حتي زنانگيش را فراموش مي كند. فقط در يكي از سكانس هاي فيلم جلوي آيينه مي ايستد و خودش را نگاه مي كند و به خاطر اظهار علاقه مرد يوناني، تازه يادش مي افتد او يك زن است. زني كه خيلي ها مي توانند به او علاقمند شوند.
نظر شما