مهدی فخری، مخترع «سنسور میکرومتر لیزری» در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: این سنسور که در رده محصولات ابزار دقیق و دانش بنیان قرار می گیرد، دستگاهی است که با استفاده از پرتو لیزر، فاصله یا میزان جابجایی یک نقطه از جسمی را با دقت و سرعت بالا و همچنین بدون نیاز به تماس با جسم اندازه گیری می کند.
وی با بیان اینکه استفاده از نور لیزر کاربردهای خاصی را برای این دستگاه امکانپذیر می کند، که انجام آنها با روش های معمول و سنتی بسیار سخت و حتی غیرممکن است، افزود: اندازه گیری غیرتماسی اندازهگیری برخط و اندازه گیری اهداف بسیار کوچک، برخی از کاربردهای این سنسور به شمار می رود.
فخری اظهارداشت: به طور کلی این دستگاه در کاربردهای عمدتاً صنعتی، جهت اندازه گیری غیرتماسی میزان جابجایی و دیگر کمیت های وابسته در فواصل نسبتاً نزدیک (۱ سانتیمتر تا ۱ متر)، با دقت بالا (۰/۱ میکرومتر الی ۰/۱میلیمتر) قابل استفاده است.
به گفته وی از آنجایی که کمیت اندازه گیری شده توسط این دستگاه "طول" است، به همین دلیل کلیه اندازه گیری هایی که به کمیت هایی نظیر ضخامت، لرزش، نابالانسی مربوط می شوند، توسط میکرومتر لیزری امکان پذیر خواهد شد.
وی افزود: این فناوری می تواند در بسیاری از موارد جایگزین ابزار و فناوری هایی همچون کولیس، گیج بلاک، ریزسنج یا میکرومتر مکانیکی، ساعت اندازه گیری، اولتراسونیک، سنسور پروکسیمیتی، عمق سنج، ارتفاع سنج، دیجیتایزر اپتیکی رابا افزایش چشمگیر در کارآیی و کاهش قابل توجه در هزینه به کار برد.
فخری در خصوص مزیت ها و ویژگی های فنی سنسور میکرومترلیزری توضیح داد و گفت: سرعت اندازه گیری بالا تا چند ده کیلوهرتز، رزولوشن عرضی بالا در حد میکرومتر و امکان هدف گیری نقطه ای، امکانات نرم افزاری متنوع به صورت آنلاین و آفلاین، نداشتن استهلاک تماسی، عدم اثرگذاری بر روی جسم اندازه گیری شونده (تست غیر مخرب)، افزایش سرعت پروسه های اندازه گیری و در نتیجه کاهش هزینه های تولید کارخانه ها از مزیت های این اختراع به شمار می روند.
وی در ادامه با بیان اینکه با استفاده از میکرومترلیزری می توان بدون نیاز به توقف خط تولید یا قطعه متحرک به اندازه گیری فاصله ها پرداخت،گفت: میکرومترلیزری می تواند به صورت متصل و یا مستقل از کامپیوتر، بدون خطا به اندازه گیری فاصله بپردازد.
به گفته فخری، میکرومترلیزری، قابلیت اندازه گیری انواع سطوح با جنس ها و رنگ های مختلف و ذخیره سازی اطلاعات و ضبط مراحل فرآیند اندازه گیری،البته بدون نیاز به منبع تغذیه جداگانه در حالت متصل به کامپیوتر را داراست.
وی با بیان اینکه از سنسورمیکرومترلیزری می توان در حوزه های مکانیک، مکاترونیک، رباتیک، ابزار دقیق، کنترل، اتوماسیون صنعتی، QC، ارتعاش سنجی، مهندسی معکوس، استفاده کرد، افزود: کارخانجات قطعه سازی، تولیدکنندگان ابزار و ماشین آلات، کارگاه های تراشکاری، تولیدکنندگان خودرو و لوازم یدکی، مراکز آموزشی فنی حرفه ای و...می توانند از مخاطبان این دستگاه باشند.
نظر شما