اين مدير مركز انتشاراتي درگفت و گو با خبرنگار كتاب مهر ، افزود : مشكل كتابفروشي هاي تهران مانند كلافي در هم پيچيده شده است و نمي توان واقعا راهكاري براي آن پيدا كرد و نياز به مدت زماني طولاني دارد . كم اطلاعي كتابفروشان از كتاب و ادبيات ، سرمايه هاي كوچك كساني كه كتابفروشي باز مي كنند ، كم توجهي به تبليغات و فنون بازاريابي از عمده ترين مشكلات كتابفروشي هاي تهراني است .
به گفته وي ، آموزش يكي از مهمترين مسائلي است كه در كتابفروشي ها بايد مورد توجه قرار گيرد و در كتابفروشي هاي بزرگ فروشنگان وظايف ديگري مانند اطلاع رساني براي مخاطبان و مراجعان را نيز برعهده دارند كه بايد به آن توجه كنند .
داوودي پور درباره ويژگي هاي يك فروشنده كتاب ، گفت : بارها گفته شده كه كتابفروشي خوب آن است كه به موضوع و محتواي كتاب ها اشراف داشته باشد و بتوانند به سوالات مراجعه كننده پاسخ دهد . اما در كتابفروشي هاي عمومي در اولين گام بايد به سيستم اطلاع رساني يارانه اي مجهز شوند كه اين مساله را در كمتركتابفروشي در تهران مشاهده مي كنيم .
داوودي پور در ادامه افزود : در شرايط كنوني نگاه و نياز مردم در حوزه كتاب تغيير كرده است و كتابفروشان ما از اين مساله غافل هستند ؛ كتابفروشان ما به روز نيستند و به دليل وسعتي كه اين حوزه دارد از بخش هاي مهمي از آن بي اطلاع هستند حتي نمي توانند به درستي در مورد كتاب هاي خود نيز اطلاع رساني كنند .
عضو هيات مديره تعاوني ناشران در ادام به مهره افزود : ناشران و كتابفروشان بايد فرهنگ اطلاع رساني را در حرفه خود ايجاد كنند و براي ويترين هاي بزرگ و كتابفروشي هاي بزرگ برنامه ريزي كنند . در جامعه ما كتابفروشي هاي كوچك ديگر مقبول نيست و مردم به چنين فروشگاه هايي كمتر مراجعه مي كنند . مخاطب كتاب ترجيح مي دهد به اين خاطر كه قدرت انتخاب داشته باشد ، از سطح وسيعي از آنچه كه در حوزه نشر وجود دارد ديدن كند .
نظر شما