به گزارش خبرنگار مهر، استان گیلان واقع در عرض جغرافیایی ۳۶ درجه و ۳۴ دقیقه تا ۳۸ درجه و ۲۷ دقیقه شمالی و طول جغرافیایی ۴۸ درجه و ۵۳ دقیقه تا ۵۰ درجه و ۳۴ دقیقه شرقی، در شمال ایران و جنوب دریای خزر واقع شده است. مرز شمالی آن از مرز آبی تشکیل شده و در امتداد ساحل دریای خزر، از آستارا تا چابکسر ادامه دارد.
درازای این استان از شمال غربی به جنوب شرقی، ۲۳۵ کیلومتر و پهنای آن از ۲۵ تا ۱۰۵ کیلومتر تغییر می کند. رشته کوههای البرز با ارتفاع متوسط ۳ هزار متر، مانند دیواری در غرب و جنوب گیلان کشیده شده و مرز غربی و جنوبی آن را خط الراس کوههای تالش و البرز غربی محدود کرده است. این استان از شمال به دریای خزر و جمهوری آذربایجان، از غرب به استان اردبیل، از جنوب به استان زنجان و قزوین و از شرق به استان مازندران محدود می شود. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، استان گیلان دارای ۱۶ شهرستان، ۵۲ شهر، ۴۳ بخش، ۱۰۹ دهستان و ۲۸۸۸ آبادی است که با مساحت ۱۴ هزار و ۷۱۱ کیلومتر مربع، طبق آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵، جمعیت ۲ میلیون و ۴۸۰ هزار و ۸۷۰ نفری را در خود جای داده است.
گیلان دهمین استان پرجمعیت و بیست و هشتمین استان وسیع ایران بوده و کلانشهر رشت با داشتن ۴۶ درصد جمعیت کل استان، دوازدهمین شهر پرجمعیت ایران و پرجمعیتترین شهر سه استان ایران در ساحل دریای خزر است.استان گیلان با مرکزیت شهر رشت که در فاصله ۳۲۵ کیلومتری تهران قرار دارد، شامل شهرستان های آستانه اشرفیه، آستارا، املش، بندر انزلی، تالش، رشت، رودسر، رضوانشهر، رودبار، سیاهکل، شفت، صومعه سرا، فومن، لاهیجان، لنگرود و ماسال است.
گیلان دهمین استان پرجمعیت و بیست و هشتمین استان وسیع ایران است. تراکم جمعیت در این استان با ۱۷۷ نفر در هر کیلومترمربع جایگاه سوم را در ایران داشته و کلانشهر رشت نیز با داشتن ۴۶ درصد جمعیت کل استان، دوازدهمین شهر پرجمعیت ایران و پرجمعیتترین شهر سه استان ایران در ساحل دریای خزر است.
این استان از گذشته دور تا چند قرن پيش به دو بخش تقسيم میشد. بخش غربى که در سمت راست سفيدرود واقع شده را «بيه پس» و بخش شرقى؛ يعنى سمت چپ سفيدرود را «بيه پيش» میگفتند. بيه در زبان محلى به معناى رود يا ساحل است. بدين ترتيب بيه پس به سرزمينى اطلاق مىشد كه عقب سفيدرود قرار داشت و بيه پيش سرزمين جلوی سفيدرود بود. بر اساس همین تقسیم بندی گویش گیلکی از سرزمینهای واقع در بیه پس تا بیه پیش با هم متفاوت است.
برخى از محققان وجه تسمیه گيلان را به دلیل اینكه اين سرزمين محل سكونت قومى به نام «گلاى» بوده است که بعدها به صورت گيل درآمده و «ان» پسوند مكان به آن اضافه شده به معنای مکان گیل ها می دانند وگروهى ديگر از محققان معتقدند که نام گيلان مأخوذ از كلمه «گِل» است زيرا در اثر بارش مداوم باران، زمينهاى این استان غالباً باتلاقى و گلآلود است.
آب و هوای گیلان
استان گیلان که جزو مناطق کم ارتفاع ساحل دریای خزر محسوب می شود، دارای نوعی بسیار ویژه از آب و هوای هیرکانی بوده و کل استان به طور خاص مرطوب و سبز است. بارش باران در این استان به دلیل غلبه جریانات جوی شمالی- جنوبی و همچنین ممانعت رشته کوه البرز از خروج این توده های هوایی از استان، معمولا در تمام طول سال وجود دارد. این بارش ها در فصل پاییز به بالاترین میزان خود رسیده و در فصول زمستان و بهار و تابستان به ترتیب از میزان بارندگی کمتری برخوردار است. با این وجود، این بارش ها آنقدر زیاد هست تا بالاتر از حد ماههای خشک بماند. بارندگی متوسط سالانه بین ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ میلیمتر در طول خط ساحلی متغیر است (۱۲۳۳ در آستارا، ۱۷۵۵ در انزلی)، در گوشه جنوب غربی جلگه به سوی یک منطقه شبه مرطوب کاهش مییابد (۱۰۸۶ در فومن و ۸۵۵ در شاندرمن) و در بخش پستتر کوهها دوباره به مقادیر خیلی زیاد تا ۱۵۰۰-۱۸۰۰ میلیمتر (۲۴۰۰ میلیمتر در دره بالای ماسال) میرسد.
به دلیل برخورداری این استان از آب و هوای متنوع در تمام طول سال، از ماه فروردین تا آخر آبان بهترین زمان برای مسافرت و بازدید از طبیعت و مناطق گردشگری استان استمیانگین سالانه دما در شهرستان رشت، ۱۵.۸ درجه سانتی گراد است. در این شهرستان میانگین دمای هوا در سردترین ماه سال در دی ماه ۶.۶، در بهمن ماه نیز ۶.۶ و در اسفند ماه ۹ درجه سانتی گراد است. با فرا رسیدن فصل بهار به تدریج بر دمای هوا افزوده شده و مقدار آن در فروردین به ۱۴.۲، در اردیبهشت به ۱۹.۱ و در خرداد به ۲۳ درجه می رسد.
به دلیل برخورداری این استان از آب و هوای متنوع در تمام طول سال، از ماه فروردین تا آخر آبان بهترین زمان برای مسافرت و بازدید از طبیعت و مناطق گردشگری استان است.
دسترسی زمینی به گیلان از سمت فلات ایران از طریق جاده قدیم و آزاد راه قزوین – رشت امکان پذیر است. این استان از طریق چابکسر با استان مازندران و از طریق آستارا با جمهوری آذربایجان، و اردبیل نیز راه زمینی دارد. گیلان همچنین با قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال– جنوب دارای مرز دریایی هم هست.
فرودگاه بینالمللی سردار جنگل رشت با مساحت کل ۲۲۰ هکتار، امکان دسترسی هوایی به این استان را فراهم کرده است. این فرودگاه، بزرگترین فرودگاه شمال ایران و سیزدهمین فرودگاه در بین فرودگاه های ایران است. این فرودگاه در هفته ۶۶ پرواز به ۱۳ مسیر پروازی از جمله تهران، شیراز، عسلویه، اصفهان، کیش، مشهد، اهواز و بندرعباس دارد.
اسکان مسافران نوروزی در استان گیلان
۳۸۹واحد آموزشی در قالب سه هزار و ۳۴ کلاس در گیلان و وجود ۱۰۳۸ مرکز اقامتی استان شرایطی را فراهم آورده تا مسافران نوروزی با کمترین دغدغه در بحث اسکان مواجه شونداین استان به دلیل گردشگر پذیر بودن، از اماکن اقامتی متعددی از قبیل هتل، مجتمع های پذیرایی، مهمانپذیر و ویلاهای شخصی در سطح استان برخوردار است. بنا بر آخرین اعلام سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان، امسال این استان با ۷۶ هتل، ۲۱ هتل آپارتمان، ۶۷ مجتمع گردشگری، ۴۵ مهمانپذیر و ۸۰ مسافر کاشانه، آماده پذیرایی از گردشگران است.علاوه بر این، تجهیز ۳۸۹ واحد آموزشی در قالب سه هزار و ۳۴ کلاس در گیلان برای اسکان فرهنگیان در کلیه شهرستان های استان، استفاده از ظرفیت اماکن اقامتی، مهمانسرا، استادسرا و خوابگاه دانشگاههای آزاد استان، ایجاد کمپینگ توسط شهرداریها و وجود ۱۰۳۸ مرکز اقامتی استان شرایطی را فراهم آورده تا مسافران نوروزی با کمترین دغدغه در بحث اسکان مواجه شوند.
همچنین همزمان با آغاز تعطیلات نوروزی ستاد تسهیلات سفر نوروزی در این استان تدابیری اندیشیده تا امسال نیز همچون سالهای گذشته، مسافران در بدو ورود به این استان از طریق بروشورهایی که در مبادی ورودی استان توزیع می شود، اطلاعات لازم در زمینه اسکان، گردشگری و آداب و رسوم این استان را کسب کرده و روزهای خوشی را در این استان سپری کنند.
گزارش: مریم قاضی زاده
نظر شما