به گزارش خبرنگار مهر، دکتر داود پرهیزگار در نشست خبری که پیش از ظهر سهشنبه در سازمان هواشناسی برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: در سال ۹۴ به حوزههای جدید پایش از جمله بارانهای اسیدی، آلایندههای جوی، ریزگردها، پایش تبخیر و مسائل مربوط به خشکسالی ورود خواهیم کرد.
به گفته وی، به غیر از پایش، مساله مهم در حوزه هواشناسی، پردازش دادههاست که از مدلهای عددی، الگو و پترن جو را برای روزهای آینده، استخراج و به پیشبینها ارائه میدهیم تا بر اساس این اطلاعات پیشبینی کنند.
رئیس سازمان هواشناسی اظهار داشت: با توجه به اینکه اجرای مدلهای عددی، نیاز به توان پردازشی بالا دارد و از سوی دیگر برای بالا بردن تفکیک مکانی، حجم محاسبات افزایش مییابد، بایستی در زمینه افزایش توان پردازشی، اقدامات ویژهای انجام شود.
پرهیزگار تاکید کرد: امروز در مقایسه با کشورهای توسعه یافته در مقوله پایش، هماهنگ هستیم و با همان استانداردها کار میکنیم، چرا که در غیر این صورت دادههای ما غیرقابل استفاده میشود؛ اما در مقوله پردازش فاصله زیادی با کشورهای توسعه یافته داریم.
وی یادآور شد: برای پردازش نیاز به ابر یارانهها داریم که اگرچه در حال حاضر تنها سازمانی در کشور هستیم که از ابریارانهها به شیوه پلاسترینگ استفاده میکنیم، اما توان پردازش ما نسبت به کشورهای توسعه یافته مانند انگلستان یک به ۸۰ هزار است.
رئیس سازمان هواشناسی اظهار داشت: در سال ۹۴ برنامهریزی کردهایم که این نسبت را به میزان یک به هشت هزار کاهش دهیم؛ یعنی در حقیقت توان پردازشی دادههای هواشناسی در کشور ۱۰ برابر افزایش مییابد.
پرهیزگار در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در خصوص اینکه چه اتفاقی قرار است در سازمان هواشناسی رخ دهد که توان پردازش در این حد افزایش مییابد؟ گفت: با خرید تجهیزات و ابر یارانهها که اعتبارات خوبی برای آن در نظر گرفته شده در نیمه اول سال ۹۴ این اتفاق رخ میدهد.
وی بعد سوم در مباحث هواشناسی را اطلاعرسانی به مردم و مسئولان و ظرفیتسازی در این مجموعه عنوان کرد و یادآور شد: تصمیمسازی برای مسئولان بدین معنی است که هر گونه اقدام در کشور بایستی مبتنی بر دادههای هواشناسی باشد؛ یعنی به عنوان مثال برای سفر، اطلاعات جوی مد نظر قرار گیرد و مسافران غافلگیر نشده و بخش عمدهای از هزینهها کاهش یابد.
رئیس سازمان هواشناسی با اشاره به سرمای شدید سال گذشته در شرق کشور، یادآور شد: با اینکه کاهش دما در مناطق شرقی کشور اطلاعرسانی شده بود، اما سال گذشته در شرق کشور در محور تربت به مشهد شاهد بودیم که حدود ۱۱ هزار خودرو در برف و یخبندان گیر کردهاند.
پرهیزگار با اشاره به اینکه اعتبارات سازمان هواشناسی در این بخش حدود ۳۰ میلیارد تومان بوده است، اظهار داشت: با استفاده از این اعتبار، پورتال سازمان هواشناسی تقویت شد که با بررسی سایت الکسا مشخص میشود که تعداد بازدیدکنندگان سایت روند رو به رشدی داشته و پیک بازدیدکنندگان با افزایش نسبتا خوبی نسبت به سال گذشته از حدود ۲۵۷ هزار نفر به ۳۱۳ هزار نفر افزایش یافته است.
به گفته وی، در حال حاضر رتبه بازدیدکنندگان سایت سازمان هواشناسی در بین سایتهای کشور صد و هفتاد و سوم و در بین سایتهای وزارت راه، اول است که با دومین سایت این وزارتخانه، شش برابر فاصله دارد.
پرهیزگار با بیان اینکه سایت هواشناسی کشور در بین سایتهای دولتی هفتمین رتبه را دارد، اظهار داشت: نسخه موبایلی این سایت طی هفته اخیر فعال شده که در آن اطلاعات مربوط به ۳۸۰ شهرستان در مورد پیشبینیهای سه روزه و هوای حال حاضر به صورت ساعت به ساعت همچنین اطلاعیهها و اخطاریههای سازمان در دسترس متقاضیان قرار میگیرد.
رئیس سازمان هواشناسی از راهاندازی نسخه خودکار تهک (توسعه هواشناسی کاربردی) خبر داد و افزود: طی ۱۰ ماه گذشته این نسخه در ۳۱ استان به صورت آزمایشی بهرهبرداری شده که در آن ارتباط دو سویه بین سازمان هواشناسی و کاربر نهایی برقرار شده است.
وی افزود: این نسخه در سال ۹۴ خودکار میشود که در گام اول تنها تهک کشاورزی است، چرا که در این حوزه بخش عظیمی از مردم فعال هستند اما در گامهای بعدی، تهک راهداری و دیگر بخشهای مرتبط نیز راهاندازی می شوند.
به گفته پرهیزگار، کاربران با ورود و ثبتنام در این نسخه میتوانند از اطلاعات هواشناسی بهره برده و نظرات خود را به سازمان برگردانند. در حقیقت در این سیستم، یک سیستم نظرسنجی و بازخورد فراهم شده است.
رئیس سازمان هواشناسی تصریح کرد: در بخش آموزش هم فعالیتهای زیادی صورت گرفته به طوری که تعداد زیادی از کارکنان این سازمان طی یک سال گذشته آموزشهای ویژه دیدهاند چرا که پایههای توسعه به آموزش و پژوهش وصل است و به دلیل رشد سریع دانش هواشناسی در جهان، ضرورت آموزش و پژوهش در این حوزه کاملا مشخص است.
وی با بیان اینکه در گذشته پیشبینی عددی و مدلهای عددی نوعی تابو بود که نیاز به امکانات زیاد داشت، یادآور شد: اما در ۱۰ سال گذشته این تابو شکسته شد و مدلهای عددی منطقهای بکار برده میشود. همچنین طی یک سال گذشته با همکاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران به ساخت مدل جهانی ورود پیدا کردهایم که در سال ۹۴ این موضوع را پیگیری میکنیم تا در سال ۹۵ بتوانیم مدل جهانی در کشور داشته باشیم و دیگر تنها از مراکز اروپایی و آمریکایی استفاده نکنیم.
پرهیزگار یکی دیگر از اقدامات سازمان هواشناسی در یک سال گذشته را ایجاد مرکز ملی خشکسالی که یکی از نیازهای کشور با توجه به وضعیت آب و هوایی است، عنوان کرد و افزود: در این مرکز وضعیت خشکسالی کشور به صورت مستمر بررسی میشود.
رئیس سازمان هواشناسی همچنین احیای پژوهشگاه اقلیمشناسی مشهد را و به دنبال آن احیای مرکز اطلاعرسانی بلایی طبیعی اکو را از دیگر اقدامات سازمان هواشناسی در سال گذشته عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر در ۳۸۰ شهرستان کشور پیشبینی انجام میشود،اظهار داشت: این در حالی است که پیش از این تنها در ۳۰ استان این اتفاق میافتاد و بر اساس برنامهریزیهای انجام شده در آینده علاوه بر این تفکیک مکانی، تفکیک زمانی نیز اتفاق میافتاد به طوری که در سال ۹۴ دورههای پیشبینی ۲۴ ساعته به دورههای ۱۲ ساعته کاهش مییابد.
پرهیزگار با اشاره به اینکه در حال حاضر سه نوع پیشبینی یک هفتهای، کوتاه مدت، فصلی و پیشبینیهای لحظهای در سازمان هواشناسی وجود دارد، اظهار داشت: مبنای پیشبینیهای کوتاه مدت و فصلی، محاسبات عددی است اما مبنای پیشبینیهای لحظهای، پایش مستمر است.
وی در پاسخ به اینکه در طوفان سال گذشته در تهران، سازمان هواشناسی را به دلیل دیر پیشبینی کردن مقصر میدانستند، اظهار داشت: تمام مدتی که طوفان در تهران رخ داد، دو ساعت بیشتر نبود و در کمتر از یک ربع سرعت باد از ۳۰ کیلومتر بر ساعت به ۱۱۸ کیلومتر بر ساعت رسید که سازمان هواشناسی از همان ابتدا آن را مشاهده کرد اما به دلیل کمبود تجهیزات اطلاعرسانی نقطه به نقطه مانند آنچه که در حال حاضر در سیستم هوانوردی وجود دارد، نتوانستیم و در حال حاضر نیز نمیتوانیم به سرعت این اطلاعات را انتقال دهیم.
رئیس سازمان هواشناسی یادآور شد: طی یک هفته آینده بارشهای خوبی در سطح کشور در اکثر نقاط به طور متناوب رخ میدهد که بیشترین مقدار بارش در استانهای فارس، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، شمال خوزستان، لرستان، ایلام، جنوب غربی آذربایجان غربی، شمال غربی کردستان، کرمان، غرب کرمانشاه، غرب مازندران و شرق گیلان خواهد بود.
به گفته پرهیزگار، میزان این بارش ها بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیمتر پیشبینی میشود و در مناطق سردسیر و کوهستانی به شکل برف خواهد بود. اما مانند سال گذشته تغییر دمای شدید در نوروز امسال پیشبینی نمیشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در ۶۶ گردنه موجود در کشور ایستگاه هواشناسی جادهای داریم، اظهار داشت: اما این تعداد به هیچ عنوان کافی نیست و در سال آینده برنامه داریم به تدریج از جادههای کوهستانی پوشش کامل هواشناسی جادهای داشته باشیم.
رئیس سازمان هواشناسی با بیان اینکه برای پوشش کامل هواشناسی جادهای تقریبا نیاز به دو هزار ایستگاه داریم، یادآور شد: نیاز به اعتبارات خوبی برای این پوشش وجود دارد.
پرهیزگار یادآور شد: در سال ۹۴ سازمان هواشناسی برنامهریزی کرده که از بخشهایی که به آنها ارائه خدمات کرده و اطلاعات هواشناسی را در اختیارشان قرار میدهد، در ازای این اطلاعات، وجوهی کسب کند که بر اساس برآوردهای انجام شده، پیشبینی میشود در سال آینده حدود هفت میلیارد تومان درآمدزایی از این محل برای سازمان هواشناسی داشته باشد.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا افزایش توان پردازش دادهها به کاهش خطاهای پیشبینی که همواره مورد نقد است در سازمان هواشناسی میانجامد، گفت: قطعا هر چقدر که توان پردازش بالا رود، یعنی دقت مدلها برای محاسبات افزایش ميیابد و در نتیجه خطاها کاهش مییابد.
نظر شما