حسین محمد رضایی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با توجه به اینکه تخصیص آب برای کشت پائیزه به کشاورزان شرق از سد زاینده رود انجام میگیرد به دلیل برداشت های غیر مجازی که صورت میگیرد ، ۱۸۰ میلیون متر مکعب کفاف کشت پائیزه کشاورزان را نمیدهد.
وی بیان داشت: در صورتی که آب از سوی سد آبشار به کشاورزان شرق اصفهان محاسبه شود برای کشت پائیزه کشاورزان دیگر نیاز به تخصیص ۱۸۰ میلیون متر مکعب نیست.
عضو کمیته آب ذیل مجمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: این میزان آب تعیین شده برای کشت پائیزه کشاورزان با توجه به اینکه کفاف زمینهای زراعی را نمیدهد بنابراین خسارت سنگین را بر کشاورزان وارد میسازد و تولیدات کشاورزی را با مشکل و افت تولید مواجه میکند.
وی گفت: آب برای کشت پائیز کشاورزان صبح روز ۱۷ بر بستر رودخانه زاینده رود جاری شد و تا دهم خرداد ماه امسال آب باز است که حدود ۵۳ روز است.
محمد رضایی بیان داشت: مقدار آب اختصاص یافته برای کشت غله ۴۰۰ میلیون متر مکعب در سال زراعی ۹۳ تا ۹۴ برای کشاورزان در نظر گرفته شده است که ۱۴۰ میلیون متر مکعب آن در پائیز اختصاص یافت، ۸۰ میلیون متر مکعب در اسفندماه به کشاورزان تخصیص یافت و اکنون ۱۸۰ میلیون متر مکعب اختصاص پیدا کرده است.
وی اعلام کرد: در حال حاضر تنها ۴۰ درصد از زمین های زراعی زیر کشت رفته است که ۱۸۰ میلیون متر مکعب آب کفاف این میزان زراعت را نمی دهد.
عضو کمیته آب ذیل مجمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت: باز شدن آب از سد زاینده باعث می شود که تا این میزان آب به دست کشاورزان برسد در حدود ۵۰ درصد آب به خاطر برداشت های غیر مجاز از سوی شهرهایی که در مسیر است، کشاورزان در طول مسیر، صنایع، چاه های فلمن و غیره به این صنف اختصاص نیابد.
وی با اعلام اینکه بیش از اینکه پرت و تبخیر آب عامل کمبود آب باشد، برداشت های غیر مجاز است، اظهار داشت: در صورتی که مسئولان مانع برداشت های غیر مجاز شود به طور قطع مشکل کم آبی حل خواهد شد.
محمد رضایی افزود: پس از طرح این موضوع و محاسبه آب از سد آبشار در کمیته ۵ نفره، در حال حاضر فرماندار حامی ما شده است و منتظر پیگیری این جریان از سوی اعضای این کمیته هستیم.
وی گفت: طبق برنامه قرار بود ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب به کشاورزان شرق اختصاص یابد، ۸۵ میلیون متر مکعب به کشاورزان چهار محال و بختیاری، ۸۶ میلیون متر مکعب به صنعت، ۳۳۵ میلیون مترمکعب به شرب و ۲۰۰ میلیون متر مکعب به کشاوران غرب تخصیص یابد که میزان آب اختصاص یافته برای کشاورزان غرب تا بهار و آخر تابستان سال گذشته داده شد.
وی گفت: این در حالی بود که همچنین مقرر شد ۳۵ میلیون متر مکعب برای تبخیر آب اختصاص یابد.
محمد رضایی گفت: در همین راستا با فشارهایی که نماینده شاهین شهر وارد ساخت ۱۰ میلیون مترمکعب به برخوار اختصاص یافت که خارج از برنامه تعیین شده بود و ۲۸ میلیون مترمکعب برای آب سطح شهر به منظور احیای رودخانه زاینده رود معین شد که خارج از برنامه بود.
وی اظهار داشت: در مجموع نزدیک به ۵۰ میلیون متر مکعب آب خارج از برنامه تخصیص یافته است و همین میزان هم اکنون با کمبود برای کشت پائیزه مواجه ایم.
رئیس انجمن صنفی حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان بیان داشت: در حال حاضر ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب در پشت سد زاینده رود است و تنها نگرانی از آب شرب سبب شده که ۵۰ میلیون متر مکعب آب را به کشاورزان تخصیص ندهند اما این در حالی که اگر مانع برداشت های غیر مجاز بشوند مشکل حل خواهد شد.
وی ادامه داد: چرا باید همیشه از سهم آب کشاورزان که از ۳ هزار سال پیش دارای حقابه بودند برای جبران آب شرب برداشته شود چرا یکبار از صنایع که حکم مهمان ناخوانده را دارد، کم نمی شود.
محمد رضایی اعلام کرد: آبی که در داخل حوزه کشاورزی استفاده می شود به خود حوضه آبریز زاینده رود بر می شود و همچون یک چرخه عمل می کند به عنوان مثال اگر در سال ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب از حوضه آبریز زاینده رود برای کشاورزی خارج شود، ۲ میلیاردمتر مکعب کارایی این آب است چون در چرخه قرار می گیرد و کمبود آب را جبران می کند.
وی اظهار داشت: این در حالی است که اگر آبی به خارج از حوضه آبریز هدایت شود از جمله یزد و غیره این آب برگشت پذیر نیست.
رئیس انجمن صنفی حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان گفت: میزان بارندگی در سال زراعی امسال ۴ درصد بیش از میانگین نرمال است پس با کمبود آب مواجه نیستم.
نظر شما