۲۳ آبان ۱۳۸۴، ۱۳:۳۹

آيت الله تسخيري در همايش گفتگوي اسلام و مسيحيت:

تمام قوانين بشري متضمن كرامت انساني هستند

تمام قوانين بشري متضمن كرامت انساني هستند

آيت الله تسخيري صبح امروز در همايش گفتگوي اسلام و مسيحيت در مورد كرامت شخصي انسان در آغاز خلقت، به نواقصي در اعلاميه حقوق بشر اشاره و تأكيد كرد: تمام قوانين بشري متضمن كرامت انساني هستند .

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" آيت الله محمد علي تسخيري دبير كل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي در همايش گفتگوي اسلام و مسيحيت گفت: از ديدگاه اسلام، بحث كرامت و ارجمندي انسان به پيش از تولد بر مي گردد و تا بعد از تولد و حتي زمان مرگ و مرحله پس از مرگ نيز ادامه مي يابد. در صورتيكه حقوق اكتسابي بعد از بلوغ و انجام كارهاي ارادي نيك از سوي فرد، آغاز مي شود.

وي افزود: آموزه هاي قرآن كريم و سنت پيامبر (ص) و اهل بيت (ع) تاكنون پايه و مبناي حقوقي و تمامي فعاليت هاي انساني مسلمانان در طول تاريخ بوده است. خداوند در سوره اسراء آيه 70 مي فرمايد: و لقد كرمنا بني آدم ؛ به درستي ما فرزندان آدم را ارجمند داشته ايم. در سوره مائده آيه 32 نيز مي فرمايد: من قتل نفسا بغير نفس او فساد في الارض فكانما قتل الناس جميعا و من احياها فكانما احيا الناس جميعا هر كس يك نفر را جز به قصاص يا به كيفر تبهكاري در روي زمين، بكشد چنان است كه تمام مردم را كشته است و هر كه آن را زنده بدارد، چنان است كه همه مردم را زنده داشته است.

آيت الله تسخيري در ادامه اعلاميه جهاني حقوق بشر را با اعلاميه اسلامي مورد مقايسه قرار داد و با اشاره به اين مسئله كه تمام قوانين بشري متضمن كرامت انساني هستند گفت: اعلاميه جهاني حقوق بشر در اولين ماده خود مي گويد همه افراد بشر آزاد به دنيا مي آيند و از نظر كرامت و حقوق برابرند و همگي از عقل و وجدان برخوردارند و بايد با روح برادري با يكديگر تعامل داشته باشند.

آيت الله تسخيري در ادامه افزود : بر اساس اين اعلاميه تمامي انسانها در حق تأمين محيط زيست بهداشتي و مناسب و برخورداري از خدمات اجتماعي، زندگي شرافتمندانه، منع محدوديت هاي آزادي، منع مجازات بدون علت و يا بيش از جرم ارتكابي و تضمين كرامت ذاتي انسان و ممانعت از تأثير هر گونه موقعيت اجتماعي در ميزان اين كرامت با يكديگر مشترك هستند.

آيت الله تسخيري در زمينه موارد اختلافي اعلاميه جهاني و اعلاميه اسلامي حقوق بشر گفت: اعلاميه اسلامي حقوق بشر ميان اصل كرامت از يك سو و كرامت اكتسابي كه از طريق پيمودن ميسر تكامل معنوي و خدمت به خلق كسب مي كند تفاوت قائل مي شود. در صورتيكه در اعلاميه جهاني به اين مسئله توجه نشده است.

وي افزود: در اعلاميه حقوق بشر بر حرمت از بين بردن جان انسانها و بر لزوم تداوم موهبت حيات تأكيد شده است در حاليكه در اعلاميه جهاني حقوق بشر چنين معنايي ديده نمي شود و فقط در برخي موارد اشاره هايي كلي به اين امر شده كه هيچ گونه تاثيري در عرصه هاي حقوقي ندارد.

دبير كل مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي در ادامه با اشاره به اينكه در ماده هفتم اعلاميه حقوق بشر به حمايت از جنين اشاره دارد در حالي كه در اعلاميه جهاني هيچ يادي از اين موضوع نشده است، يادآورشد: در اعلاميه حقوق بشر بر حرمت جنازه انسانها و لزوم عدم تجاوز به اين حريم و حرمت كالبد شكافي - جز در مواردي كه مجوز شرعي باشد - تأكيد شده در صورتيكه در اعلاميه جهاني حقوق بشر اين امر ناديده گرفته شده است.

وي افزود: ماده سوم اعلاميه اسلامي حقوق بشر به مسئله اخلاق جنگ اشاره دارد و اينكه زندگي و جان انسانها محترم است و حتي پس از مرگ نسبت به اجساد آنها نيز نبايد بي حرمتي شود و مثله كردن حتي حيوانات حرام است و اسارت نيز داراي احكام اخلاقي خاصي است. اما در اعلاميه جهاني حقوق بشر در اين خصوص ماده اي وجود ندارد هر چند در كنوانسيونهاي بعدي ژنو اين مسئله را مطرح ساختند.

آيت الله تسخيري در مورد نقص هاي اعلاميه جهاني حقوق بشر گفت: جداسازي جنبه حقوقي - اجتماعي مسائل از جنبه فلسفي آنها، در آميختن اصل كرامت انساني و كرامتي كه با تقوا و انجام كارهاي نيك حاصل مي شو، نپرداختن به اخلاقيات جنگ، 
موضوعاتي چون مسئله حقوق زوجين كه در همه مقتضيات ازدواج برابر داشته شده و نيز مسئله تغيير دين كه به صورت مطلق بيان شده در صورتي كه بايد مقيد باشند، عدم ذكر حقوق پدر و مادر و خويشاوندان، نپرداختن به مسئله نفي استعمار و عدم ذكر حق فرد در فراهم آوردن محيط اخلاقي مناسب از جمله نواقص اعلاميه جهاني حقوق بشر هستند .

کد خبر 253297

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha