۲۵ فروردین ۱۳۹۴، ۱۳:۱۵

معاون رئیس جمهور عنوان کرد؛

مخالفت سازمان محیط زیست با ساخت و ساز در حاشیه سد لتیان

مخالفت سازمان محیط زیست با ساخت و ساز در حاشیه سد لتیان

معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان محیط زیست از مخالفت شفاف سازمان متبوعش با ساخت و ساز در حاشیه سد لتیان خبر داد و گفت: تذکرات لازم به شورای عالی معماری و شهرسازی داده شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر معصومه ابتکار در نشست خبری که پیش از ظهر سه شنبه در سازمان محیط زیست برگزار شد، افزود: در حال حاضر سازمان محیط زیست مستقیما عضو شورای عالی شهرسازی و کمیسیون ماده ۵ است و از حفظ کاربرهای فضای سبز در محیط های شهری به عنوان یک عضو قویا دفاع می کنم.

وی با اشاره به مخالفت های جدی محیط زیست با تغییر کاربری در باغ های شهری اظهار داشت: سازمان محیط زیست نه در این دولت که در دولت قبل نیز صراحتا نسبت به تغییر کاربری باغ شهرها موضع گرفته و هشدارهای جدی برای اصلاح مصوبات قبلی درخصوص تغییر کاربری ها داده است.

رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه البته وظیفه اصلی در جلوگیری از تخریب باغ شهرها به عهده شورای شهر است تصریح کرد: اما سازمان محیط زیست به عنوان یک نهاد نظارتی خود را در بهبود کیفیت زندگی شهروندان مسئول می داند و با اینگونه تغییر کاربری ها به شدت مخالفت می کند.

وی با اشاره به اینکه البته در فضاهای شهری در توسعه فضای سبز کارهای بزرگی اتفاق افتاده تاکید کرد: اما در مناطق دیگر گاهی ۷۰ تا ۱۰۰ درصد فضای سبز از بین رفته و تراکم های تا ۹ طبقه فضای کوچکی به ویژه در مناطق یک، ۲، ۲۲ و ۵ تهران برای فضای سبز باقی گذاشته است.

ابتکار، مجانی شدن صدور پروانه ساخت را یکی از راهکارهای کاهش تخریب فضای سبز در محیط های شهری عنوان کرد و افزود: شهرداری با مجانی کردن پروانه ساخت دیگر به این موضوع به عنوان یک محل درآمدزایی توجه نمی کند اما از سوی دیگر برای جبران کاهش درآمد می تواند از زمانی که ساخت و ساز شروع می شود عوارض واقعی در نظر بگیرد و در حقیقت آنقدر سیکل تخریب و نوسازی را سخت و گران کند که از یک سو درآمد مناسبی برای شهرداری عاید شود و از سوی دیگر شهروندان تنها در صورت ضرورت اقدام به نوسازی و تخریب ویلاها کند.

وی با تاکید بر اینکه سازمان محیط زیست درخصوص دو مورد ویژه ساخت و ساز و تغییر کاربری که در باغ حکمت لواسان و منطقه کلاک در لواسان اتفاق افتاده تاکید کرد: موضع سازمان محیط زیست با این ساخت و سازها کاملا مشخص است و به صراحت مخالفت خود را به ویژه با ساخت و ساز در حاشیه سد لتیان که تامین کننده آب شرب پایتخت است و خلاف مصوباتی که شورای عالی امنیت ملی کشور است اعلام کرده.

به گفته ابتکار، بیانات مقام معظم رهبری نیز در این زمینه کاملا شفاف است بنابراین مسئولان بایستی با جدیت بیشتری ساخت و سازهای خلاف ضوابط و مقررات در این مناطق را پیگیری و با آن برخورد کنند.

رئیس سازمان محیط زیست در ادامه از مکاتبات و مذاکراتی که در هفته جاری با مدیر اجرایی برنامه محیط زیست سازمان ملل درخصوص تشکیل صندوق منطقه ای مقابله با گرد و غبار انجام شده خبر داد و افزود: اگرچه در حال حاضر تعدادی از کشورهای منطقه با تشکیل این صندوق مخالف هستند اما ایران معتقد است تشکیل این صندوق یکی از ضرورت های جدی منطقه است که متاسفانه ناامنی در برخی از کشورهای منطقه موجب شده تشکیل این صندوق به تعویق بیفتد که لطمات شدیدی به محیط زیست منطقه از ناحیه گردوغبار وارد خواهد کرد.

وی در پاسخ به اینکه آخرین تصمیم سازمان محیط زیست درخصوص واگذاری منطقه آشوراده به گردشگری اظهار داشت: سازمان محیط زیست نشست های متعددی با کارشناسان، علاقه مندان، متخصصان حوزه برگزار کرده تا بتوانیم در خصوص زون بندی مناطق حفاظت شده براساس ضوابط اقدام کنیم.

ابتکار تاکید کرد: تمام نگرانی های کارشناسان و متخصصان و سازمان های مردم نهاد را درخصوص این واگذاری سازمان محیط زیست هم دارد اما به مردم اطمینان می دهیم که به هیچ عنوان گردشگری در منطقه آشوراده صدمه ای به محیط زیست آن وارد نمی کند تنها می خواهیم در قالب یک طرح گردشگری سبک امکان بهره مندی مردم از مناطق طبیعی را فراهم کنیم.

وی افزود: البته سازمان ها و نهادهای مدنی و همچنین رسانه ها می توانند بر این جریان نظارت کامل داشته و به صورت آزادانه آن را نقد و بررسی کنند.

ابتکار یادآور شد: البته کسانی که تنها به نقد واگذاری آشوراده به بخش گردشگری می پردازند بد نیست که نگاهی به اقدامات انجام شده در جزیره همجوار این منطقه یعنی پناهگاه حیات وحش میانکاله داشته باشند چراکه در یک سال گذشته دخل و تصرفات سودجویان و ویلاسازی هایی که در این منطقه انجام شده بود با همت مسئولان منطقه از جمله قوه قضاییه به طور کامل از بین رفت و میانکاله از دست زمین خواران نجات پیدا کرد.

وی درخصوص آخرین وضعیت دریاچه ارومیه اظهار داشت: خوشبختانه به دلیل بارندگی لایروبی رودخانه های اطراف دریاچه و رهاسازی مقداری از آب پشت سدهای منطقه به دریاچه در حال حاضر وضعیت آن در مقایسه با سال گذشته نسبتا بهتر است و خبرهایی مبنی بر ورود تعداد زیادی فلامینگو به دریاچه ارومیه دریافت شده است.

به گفته وی همچنین افزایش آموزش و آگاهی در طی سال گذشته به ویژه در ۳۴ روستا برای اصلاح الگوی کشاورزی و آبیاری و همچنین افزایش ۴۱ روستا به این برنامه در سال جاری وضعیت برگشت آب به سفره های زیرزمینی حوزه دریاچه ارومیه بهبود یافته است.

ابتکار یادآور شد: همچنین رایزنی ها و مذاکراتی درخصوص توقف سدسازی و اصلاح جاده میانگذر دریاچه ارومیه برای عبور آب از آن با وزارت نیرو و وزارت راه انجام شده و همچنین اقداماتی برای مهار کانون های احتمالی ریزگردهای نمکی در اطراف دریاچه انجام شده است.

وی تاکید کرد: در سال ۹۴ قطعا ابعاد فنی جاده میانگذر دریاچه ارومیه براساس ضوابط سازمان محیط زیست اصلاح خواهد شد.

ابتکار در خصوص تالاب هامون نیز یادآور شد: سال گذشته موضوع آبگیری تالاب هامون به عنوان یک موضوع دیپلماسی بین ایران و افغانستان مطرح شد و سازمان محیط زیست تلاش خود را برای توجه دادن مسئولان دو کشور به اهمیت هامون انجام داد به طوری که در حال حاضر این تالاب به عنوان یک میراث طبیعی که بایستی کاملا احیا شود مدنظر قرار داده است.

معاون رئیس جمهوری یادآور شد: البته به دلیل بارندگی های مناسب یک مرحله در اواخر بهمن سال گذشته و یک مرحله دیگر در حال حاضر از طریق رودخانه هیرمند آب به داخل تالاب هامون وارد شده است.

وی از رایزنی های سازمان محیط زیست با وزارت صنایع و معادن برای اصلاح فرایند بهره برداری از معادن منطقه بهر آسمان در استان کرمان خبر داد و افزود: برای حفظ محیط زیست این منطقه ارزشمند گام های خوبی در سال گذشته برداشته شده است.

ابتکار از استراتژی سازمان محیط زیست در مورد مقوله حفاظت از حیات وحش و شکار و صید گفت: در این خصوص برنامه های اختصاصی تبیین و در حال اجرا است و تنها در مناطقی که ظرفیت زیستی موجود بوده و جوامع محلی نیاز معیشتی دارند پروانه صید صادر می شود.

به گفته وی، همچنین با مطرح شدن بحث قروق های اختصاصی در شورای عالی محیط زیست سعی داریم که با مشارکت جوامع محلی جمعیت حیات وحش را در برخی از مناطق افزایش دهیم تا در صورت نیاز بتوان در این مناطق بحث شکار و صید را دنبال کرد.

رییس سازمان محیط زیست در رابطه با کشتار گوزن‌های اروپایی گفت: این گوزن‌هایی بومی ایران نبودند و تحت هیچ شرایطی قابلیت رها سازی در طبیعت را نداشتند و به دلیل زاد و ولد زیاد آنها نیز ارزش ژنتیکی هم نداشتند و برای خوراک بقیه حیوانات ذبح شدند و همچنین هیچ درخواستی برای انتقال آنها وجود نداشت.

ابتکار گفت: هنوز در مساله حفاظت از خاک و مدیریت صحیح پسماندها نسبت به برخی کشورها عقب تر هستیم و در این راستا نیازمند یک موضع صحیح اقتصادی و اجتماعی هستیم.

وی افزود: در این زمینه از اواخر سال ۹۲ و طی سال ۹۳ با هماهنگی وزارت کشور اقداماتی از جمله تنظیم آیین نامه ها، تدوین ضوابط و امضای تفاهم نامه را در داشته ایم، مسولیت اجرایی مدیریت پسماندهایی که منجر به آلودگی آب و خاک کمی شوند بر عهده شهرداری ها و شوراهای شهر سراسر کشور است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از شهرداری ها و شوراهای شهر سراسر کشور خواستیم تا برنامه مدیریت پسماندهای خود را ارایه دهند که استقبال خوبی شد، در شهرهای بزرگ برنامه های مدیریت پسماند وجود دارد و اکنون در شهرهای کوچک به عنوان یک معضل باید جدی گرفته شود.

وی درباره وضعیت پسماندها در شهرهای شمالی کشور افزود: در برنامه چهارم توسعه مدیریت پسماندهای استان های شمالی کشور هدف گذاری شده بود اما مشکل حل نشد،اکنون نیز به طور جدی مورد توجه دولت است.

ابتکار ادامه داد: با توافق مدیر صندوق توسعه ملی قرار است ۱۰ درصد اعتبار این صندوق به طرح های مدیریت پسماند که توجیه اقتصادی و زیست محیطی داشته باشند مانند تولید انرژی اختصاص یابد که با این توافق از بخش خصوصی و دارندگان این گونه طرح ها حمایت می شود.

وی تاکید کرد: اینکه بخواهیم پسماند کمتری تولید کنیم از اهمیت زیادی برخوردار است و این روند یکی از اهداف سالجاری سازمان محیط زیست است که شهرداری ها به عنوان متولی این امر باید نسبت به فرایند توزیع کالاها در سطح شهر نظارت بیشتری داشته باشند تا منجر به تولید پسماند کمتری شود.

ابتکار افزود: اکنون سرانه تولید پسماند در کشور بسیار بیشتر از حد استاندارد جهانی است، در برخی شهرهای بزرگ سیستم جمع آوری پسماند وجود ندارد اما در کلان شهر تهران در برخی مناطق آن گاهی تا ۴ نوبت در شبانه روز نیز پسماندها جمع آوری می شوند.

وی با اشاره به اهمیت تفکیک زباله از مبدا گفت: کاغذ یکی از پسماندهایی که روزانه در حجم زیادی تولید می شود، اگر کاغذ به روش صحیح بازیافت شود تا ۷ مرتبه می تواند مورد استفاده قرار گیرد در حالی که در کشور ما حجم زیادی درخت برای تولید کاغذ از بین می رود، یکی از محورهای مهم قانون برنامه پنجم توسعه در ماده ۱۹۰ مدیریت کاغذ است.

ابتکار افزود: تولید انرژی از پسماند یک بحث مهم اقتصادی است و وزارت نیرو تعرفه های خوبی را اعلام و حمایت هایی را پیش بینی کرده است.

وی ادامه داد: یکی از کاربری های پسماند تولید کمپوست است که پیشنهاد داده ایم تا به این بخش یارانه ای تعلق گیرد که پیگیر موضوع نیز هستیم.همچنین برای پسماندهای الکترونیکی نیز برنامه داریم و درباره پسماندهای ویژه و بیمارستانی نیز با وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی تفاهم نامه ای امضا کرده ایم.

ابتکار به نخاله های ساختمانی اشاره کرد و گفت: این نخاله ها نیز به عنوان پسماند حجم زیادی از زباله های شهرهای را به خود اختصاص می دهند که ساماندهی آنها وظیفه شهرداری ها است.

وی اظهار کرد: برنامه مدیریت پسماند تدوین شده است و مسوولیت تمام دستگاه ها مشخص و برای تصویب در اختیار دولت قرار گرفته است ، همچنین تمام مراحل تدوین لایحه خاک نیز انجام شده ، در کمیسیون لوایح مورد بازنگری قرار گرفته و اماده تصویب است، از دولت درخواست کردیم به مناسبت روز زمین پاک این لوایح را به تصویب برساند.

ابتکار با اشاره به پسماندهای الکترونیک گفت: در این زمینه سازمان حفاظت از محیط زیست به طور مشخص آئین‌نامه‌ها و ضوابطی را تدوین کرده است و سرمایه‌گذاری در این زمینه را تشویق می‌کند و فکر می‌کنیم این مسئله می‌تواند بسیار ارزشمند باشد که امیدواریم بتوانیم بازیافت آن را با همکاری مردم و شرکت‌هایی که این پسماند را تولید می‌کنند، انجام دهیم.

ابتکار درباره مدیریت سبز اظهار کرد: سال گذشته آیین نامه اجرایی و مصادیق مدیریت سبز نهایی شد و در ضوابط اجرایی بودجه سال ۹۴ مشخص شده است که دستگاه ها باید یک درصد از بودجه خود را در زمینه مدیریت سبز هزینه کنند.

وی گفت: سازمان محیط زیست در دولت هفتم و هشتم رقابت صنعت سبز را پایه گذاری کرد اما در دوره ای با مشکلاتی مواجه شد اما در یک سال و نیم گذشته ابعاد این برنامه با ضوابط و معیارهای تخصصی مورد بازنگری قرار گرفت.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در آستانه روز زمین پاک از برند صنعت سبز رونمایی می‌شود، گفت: دو لایحه حفاظت از خاک و برنامه مدیریت پسماند به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

 ابتکار گفت: ما موضوع حفاظت از خاک و مدیریت صحیح پسماند را دنبال می‌کنیم که برای زندگی سالم بشر روی کره زمین از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی با اشاره به برنامه‌های روز زمین پاک گفت: قرار است در آستانه این روز بحث صنعت سبز مطرح شود که در دولت هفتم و هشتم رقابت صنعت سبز را پایه‌گذاری کردیم که به هر دلیل با دشواری‌هایی در یک دوره روبرو شد و در یک و نیم سال گذشته آن را بازنگری کردیم و امسال رقابت صنعت سبز را به عنوان یک برند مطرح می‌کنیم اما باید تلاش شود که بهره‌برداری‌های شخصی و سوء استفاده از این طرح نشود.

وی افزود: از امسال سالانه رقابت صنعت سبز را برگزار می‌کنیم و صنایعی که در این زمینه حضور دارند را معرفی می‌کنیم، یک روز قبل از روز زمین پاک قرار است ۵۰ صنعت سبز معرفی شود.

ابتکار با بیان اینکه دو لایحه آماده تصویب هیات وزیران است، گفت: یکی از آن برنامه مدیریت پسماند است که در کمیسیون کلان‌شهرها کار شده و وظایفت تمام سازمانها و اعتبارات مورد نیاز برای آن پیش بینی شده است و در لایحه بعدی لایحه خاک است که تمام مراحل آن تکمیل شده است و آماده تصویب است.

ابتکار ضمن بیان ضرورت پرداختن به مدیریت مصرف آب، گفت: با سازمان آموزش و پرورش همکاری خوبی کردیم که یک رویکرد خوبی در زمینه محیط زیست داشته باشیم و همچنین با صدا و سیما برای فرهنگ‌سازی در جهت اصلاح شیوه زندگی سالم بخصوص در زمینه آب همکاری می‌کنیم و امیدواریم که بتوانیم یک گزارش خوبی از همکاری با سازمان‌ها در این زمینه ارائه دهیم.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه مدارس زیست محیطی در تهران و شهرهای دیگر وجود دارد، گفت: امسال قرار است این مدارس توسعه پیدا کند و بعضی از آنها حتی با شبکه‌های بین‌المللی مدارس زیست محیطی نیز ارتباط پیدا می‌کنند.

وی اظهارداشت: طبق قوانین بین‌المللی، کشورها باید ۱۷ درصد از عرصه سرزمینی و ۶ درصد از سواحل خود را حفاظت کنند و برای اینکه با روند انقراض گونه‌های جانوری مقابله کنیم باید به گونه‌ای نظارت داشته باشیم که هیچگونه آثار مخربی در محیط زیستمان وجود نداشته باشد.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه در دولت کنونی مدیریت علمی و مبتنی بر مطالعات برای حفاظت از محیط زیست صورت گرفته است، گفت: برای هر منطقه محیط زیستی یک طرح مدیریت جامع تشکیل شده است که البته برخی از این طرح‌ها برای ۱۰ سال پیش است که بازنگری آنها نیز صورت گرفته است و گردشگری طبیعی یکی از ثمره‌های این طرح‌ها است.

وی اظهارداشت: برای سال ۹۴ مشخصاً ۷ یا ۱۰ نقطه کشور برای انجام پایلوت طرح مدیریت جامع انتخاب شده است همچنین برای اولین بار در قانون بودجه ردیف بودجه‌ای به اسم حفاظت از محیط زیست تعیین شده است.

 

کد خبر 2534101

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha