به گزارش خبرنگار مهر، آیین اختتامیه نخستین جشنواره فیلم کوتاه «سما» به دبیری مجتبی امینی عصر جمعه ۲۸ فروردین ماه با تجلیل از سعید خلیلی جانباز هشت سال دفاع مقدس و برگزاری بزرگداشت مجتبی راعی کارگردان سینما برگزار شد.
در ابتدای مراسم که اجرای آن را احسان علیخانی به عهده داشت، مجتبی امینی دبیر جشنواره فیلم «سما» گزارشی از روند برگزاری این جشنواره ارائه کرد و گفت: این جشنواره به نام سید شهیدان اهل قلم شهید سید مرتضی آوینی مزین بود و اگر توفیقی وجود داشت به برکت نام این بزرگوار بود.
تجلیل از مجتبی راعی به پاس یک عمر فعالیت در عرصه سینما با پخش فیلم کوتاه «راه» از دیگر بخشهای این مراسم بود.
داریوش ارجمند بازیگر سینما پس از نمایش این فیلم کوتاه روی صحنه آمد و درباره مجتبی راعی اینگونه سخن گفت: مجتبی راعی را از سالهای دور یعنی زمانی که در تئاتر شهر فعالیت می کردم می شناسم و یادم هست که در فیلم «ناخدا خورشید» سر صحنه می آمد و به تقوایی کمک می کرد. از همان دوران راعی را یک دلسوز سینما شناختم و تعجب نمی کنم اگر امروز می بینم که در این مراسم تقدیر می شود.
این بازیگر سینما و تلویزیون با اشاره به اینکه هیچگاه افتخار حضور مقابل دوربین راعی را نداشته است، گفت: واقعیت این است که هیچگاه فرصت حضور مقابل دوربین این فیلمساز را نداشتم و البته فکر می کردم این اتفاق به دلیل آشنایی هایی که در تمام این سالها با یکدیگر داشتیم بیافتد ولی انگار قسمت نبود.
بازیگر فیلم «آدم برفی» همچنین درباره سبک فیلمسازی راعی بیان کرد: مجتبی راعی در شیوه فیلمسازی خود تحت تاثیر سینمای شهید آوینی است و همه ما می دانیم که تئوری هایی که آوینی درباره سینما ارائه کرده بسیار متفاوت است و تاثیر تئوری های این شهید اهل قلم به وضوح در فیلم هایی که راعی می سازد، مشهود است.
ارجمند به فیلم «تولد یک پروانه» اثر مجتبی راعی اشاره کرد و گفت: به اعتقاد من فیلم «تولد یک پروانه» تبلور همه نگاهی است که شهید آوینی به سینما داشته است و امیدوارم فیلمسازانی چون راعی از این پس در سینمای ایران بیش از گذشته فعالیت کنند.
ابوالفضل جلیلی از دیگر فیلمسازان حاضر در این مراسم بود که به روی صحنه آمد و در ابتدای صحبت های خود به آشنایی که با شهید آوینی داشته است اشاره کرد و گفت: داستان آشنایی من با شهید آوینی جزو نادرترین داستان های دنیا است. به نظر من آوینی هیچ ویژگی عجیب و قریبی نداشت و اندیشه های شهید آوینی مانند کریستالی بود که باید عمیق به آن نگریسته می شد.
کارگردان فیلم «گال» با انتقاد از شرایط تولید در سینما بیان کرد: من در دولت محمود احمدی نژاد کار نکردم و کار نخواهم کرد اما در دولت «تدبیر و امید» این انتظار و امید را داشتم که بتوانم بار دیگر فعالیت های خود را از سر بگیرم ولی چنین نشد.
وی با اشاره به دوستی خود با حجت الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی گفت: با حجت الله ایوبی از زمانی که به عنوان رایزن ایران در فرانسه حضور داشت دوست بودم و زمانی که به عنوان مدیر سینمایی فعالیت خود را آغاز کرد با خودم گفتم خدا را شکر دوره فیلم نساختن به پایان رسید اما چنین نشد و هنوز نتوانستم فیلمی بسازم.
جلیلی در پایان صحبت های خودش عنوان کرد: شهید آوینی در زمان خودش به راحتی سخن می گفت و فضا و موقعیت بیان داشت اما اگر من بخواهم حرف دلم را بزنم با ۱۵ سال توقیف آثارم مواجه می شوم.
سپس مجتبی راعی فیلمساز تقدیر شده در آیین اختتامیه جشنواره فیلم کوتاه «سما» روی صحنه آمد و ضمن تشکر از برگزارکنندگان این جشنواره گفت: وقتی اسم بزرگداشت می آید احساس پیری می کنم و این حس به من دست می دهد که دیگر مجالی برای کار نیست اما به هر تقدیر خوشحالم که در جشنواره ای به نام شهید آوینی مورد تقدیر قرار گرفتم.
کارگردان فیلم «ترنج» ادامه داد: همانطور که داریوش ارجمند اشاره کرد برای اولین بار برای هنر تئاتر از اصفهان به تهران آمدم. در آن زمان که اوایل انقلاب بود به عنوان ناظر بر تئاترهایی که در تهران روی صحنه می رفت در سالن ها حضور پیدا می کردم. یادم هست خبر آمد که یک نمایش مغایر با ارزش های انقلاب روی صحنه اجرا می شود. در یکی از اجراهای این نمایش روی صحنه آمدیم و نمایش را بر هم زدیم و در ادامه روی صحنه نشستیم و به اعتراض گفتیم که چرا با انقلاب چنین می کنید و بعد با صدای بلندتر فریاد زدیم که دوستان ما به خاطر شما زیر خاک رفته اند و خلاصه وسط صحنه تئاتر نشستیم و گریه کردیم.
راعی تصریح کرد: زمان گذشت و پس از سال ها به اشتباه آن روز خود پی بردم و یقین پیدا کردم که راهی که پیش از این رفته ام از اساس نادرست بوده است. چراکه دریافتم جمع کردن و حذف کردن کار هنرمند نیست. به خصوص اینکه در هشت سال اخیر دریافتم رفتار مدیریت کلان سینما به گونه ای پیش رفته که جا برای فعالیت افرادی امثال من کم بوده است و در نهایت بازار سینما برای ایده های من خریدار ندارد و این فضا روز به روز هم تنگ تر میشود.
این فیلمساز سینمای ایران در پایان صحبت های خود بیان کرد: در طول این همه سالها سعی کردم با خودم صادق باشم و درست به دلیل همین صداقت بوده که در بسیاری از مواقع تنها ماندم. ضمن اینکه هنرمند می توانست حافظ انقلاب باشد ولی متاسفانه روزگار به گونه ای پیش رفت که عده ای از سینماگران که صداقت را در پیش گرفتند به کج روی از آرمان های اسلام و انقلاب متهم شدند.
آوازخوانی امیریل ارجمند به مناسبت شهدای هشت سال دفاع مقدس از دیگر برنامه هایی بود که در آیین اختتامیه جشنواره فیلم کوتاه «سما» اجرا شد. ارجمند اجرای این آواز را به شهید آوینی تقدیم کرد.
اهدای جوایز برگزیدگان جشنواره فیلم کوتاه «سما» در بخش های داستانی، انیمیشن، مستند و فیلمنامه از دیگر بخش های این مراسم بود. در ادامه آیین اختتامیه جشنواره فیلم کوتاه «سما» مراسم تقدیر از سعید خلیلی جانباز هشت سال دفاع مقدس،انجام شد.
فرید فرخنده کیش مدیرعامل انجمن سینمای جوان،علیرضارضا داد دبیر جشنواره فیلم فجر، بهرام عظیمی عضو هیات داوران بخش ملی داستانی و ملی مستند، محمدرضا عباسیان و سلیم غفوری داوران بخش فیلم های مستند و محمد خراعی عضو هیات داورن بخش «نسل نو» جشنواره فیلم کوتاه «سما» به همراه جمعی از فیلمسازا جوان از جمله مهمانان مراسم اختتامیه این جشنواره بودند.
نظر شما