به گزارش خبرنگار مهر، مراسم گرامیداشت روز سعدی عصر امروز سه شنبه اول اردیبهشت به همت کمیسیون ملی یونسکو در سالن اجتماعات این مرکز در تهران برگزار شد.
در این نشست که عنوان آن جایگاه و اهمیت سعدی در جهان امروز با دیدگاه یونسکو بود، محمدرضا سعید آبادی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در سخنانی با اشاره به اینکه سازمان جهانی یونسکو ۵ حوزه کاری مشخص دارد، گفت: این حوزه ها شامل حوزه های آموزشی، فرهنگی، علوم طبیعی، علوم انسانی و اجتماعی و ارتباطات است و هدف از تمامی اقداماتی که در این ۵ حوزه صورت می گیرد رسیدن به دو هدف بزرگ است یکی صلح و آرامش جهانی و دیگر بهبود کیفیت زندگی مردم.
وی گفت: هر میزان ملت های جهان را از دریچه مشاهیر و بزرگانش به دنیا معرفی کنیم، دنیایی آرام تر و بهتر خواهیم داشت. ما باید از ظرفیت های این ۵ حوزه به نحو شایسته استفاده کنیم چرا که جهان امروز ما جهانی درگیر جهل و تعصب است.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو با بیان اینکه تک تک اقشار مختلف جامعه در بهبود کیفی جامعه خود می توانند ایفای نقش کنند گفت: اگر اخلاق در جامعه حاکم باشد و رسانه های واقعی فعالیت داشته باشند می توان به شکل گیری ارتباطاتی مناسب بین انسانها امیدوار بود.
سعید آبادی اضافه کرد: هر دو سال یک بار در کنفرانس عمومی یونسکو، کشورها در رقابتی عظیم بدنبال ثبت مشاهیرشان هستند و این به هیچ وجه کاری کلیشه ای نیست چرا که در لایه بالاتری از ثبت مشاهیر، کشورها می توانند ایده ها و آموزه های این مشاهیر را که حکما و علما هستند به کل جهان منتقل کنند.
وی با اشاره به ثبت نام سعدی در فهرست مشاهیر یونسکو گفت: ایده ها و آموزه های سعدی امروز دیگر فقط متعلق به ما ایرانی ها نیست و متعلق به همه جهان است چرا که تعالیم او برای همه مردم در سراسر جهان قابل استفاده است.
به گفته سعید آبادی تاکنون ۳۰ تن از مشاهیر ایرانی در فهرست مشاهیر جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند و کمیسیون ملی یونسکو با تمام توان بدنبال استفاده از زمینه هایی مانند نمایش و کتاب برای معرفی هر چه بهتر و بیشتر این مشاهیر به کل مردم جهان است.
در این نشست همچنین عبدالمهدی مستکین مدیر گروه فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو در سخنانی غفلت زدایی را یکی از اصولی عنوان کرد که سعدی همواره انسانها را به آن هشدار می دهد.
وی با قرائت اشعار متعدد از سعدی گفت: علم ما با بودن در کنار سعدی فزونی می گیرد و مهمتر اینکه او ما را به انجام کارهای خوب ترغیب می کند. سعدی دام و تله ها را خوب می شناسد و این برای ما در جهان امروز که جهانی آکنده از دام است، بسیار حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: سعدی مرتبا مخاطب خود را در خصوص شیوه تربیت فرزند، روابط زناشویی و ارتباط انسانها با یکدیگر پند و اندرز می دهد. اصل دیگری که سعدی بسیار بر آن تاکید می کند، سهل گیری این دنیای فانی است.
در این نشست همچنین ایرج شهبازی استاد دانشگاه و عضو موسسه فرهنگی دهخدا در سخنانی درباره اهمیت سخن سعدی برای نسل امروز گفت: اگر چه سعدی به مانند حافظ فردی جبرگرا است و تنها در موارد اندکی برای انسان، اختیار قائل است، با این وجود او نکاتی را از این جبرگرایی برگرفته که بسیار برای انسان امروز مفید است.
وی افزود: سعدی به خوبی می دانست که دایره اختیار انسان بسیار محدود است؛ به عنوان مثال زن یا مرد بودن، باهوش یا کم هوش بودن، تنومند یا نحیف بودن و مواردی از این دست همگی جبری است و تنها در خصوص مسائلی مانند رفتار با دیگران و مفاهیم پیرامون انسانیت، مسئله اختیار مطرح می شود. سعدی به اصل ناپایدار بودن جهان و غیر قابل پیش بینی بودن آینده انسان واقف است و لذا بر خوشگذرانی در عین رعایت اصول تاکید دارد.
شهبازی همچنین مدارا با دشمن و مردانگی و احسان را برای تبدیل کردن دشمن به دوست و در عین حال احتیاط و مقابله جدی در صورت ناامیدی از اصلاح دشمن را از دیگر نکاتی دانست که سعدی توجه مخاطبان خود را به اهمیت آنها جلب می کند.
به گفته وی عشق، خدمت بدون چشمداشت و صبر بر بلاهایی که نازل می شود را از نکات مورد توجه در آموزه های سعدی در ارتباط میان انسان و خداوند توصیف کرد و گفت: تسلیم و رضا و شکرگزاری مهمترین اصلی است که سعدی در ارتباط بین انسان و خداوند به آن توجه می کند.
در این نشست همچنین فلاحت پیشه نماینده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که در برگزاری این نشست مشارکت داشته است، در سخنانی درباره سعدی، او را بزرگترین جامعه شناس عصر خودش و حتی عصر ما لقب داد و گفت: بسیاری از نکاتی که امروزه درباره تربیت فرزند، روابط زناشویی و روابط انسانی در کتاب های حجیم مطرح می شود، سعدی بیش از ۷ قرن پیش به شیوایی مطرح کرده بود.
وی گفت: افکار سعدی همواره زنده خواهد بود و وجود او فرصتی بین المللی برای تصحیح نگاه غربی ها درباره ایران و مشاهیر آن است.
این مقام مسئول در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پایان گفت: وظیفه ما و سازمان یونسکو است تا سعدی را در بسته هایی قابل درک برای انسان امروز معرفی کنیم تا جهان از دریچه نگاه انسان اصیل ایرانی با این سرزمین آشنا شود.
نظر شما