به گزارش روابط عمومي شركت آب منطقه اي تهران در جريان اين بازديد مهندس زرگر معاون وزير نيرو در امور آب، مهندس تقي زاده خامسي مدير عامل شركت آب منطقه اي تهران و نمايندگان سه استاني كه طرح در آن اجرا مي گردد حضور داشتند.
هدف از مطالعه اين طرح انتقال آب به مقدار 120 ميليون متر مكعب كه براي تامين آب شرب و صنعت شهرهاي گلپايگان، دليجان، خوانسار، خمين و نيمور تا افق سال 1400 مي باشد كه در نهايت 120 ميليون متر مكعب آب را از سرشاخه هاي دز براي شهرهاي ياد شده تامين خواهد كرد. از 120 ميليون متر مكعب آب انتقال يافته 100 ميليون متر مكعب براي آب شرب و 20 ميليون متر مكعب نيز براي صنعت اختصاص يافته است.
هزينه اجراي اين طرح 200 ميليارد تومان پيش بيني شده بود كه در حال حاضر اين رقم به حدود 420 ميليارد تومان افزايش يافته است.
طرح انتقال آب از سرشاخه هاي دز به قمرود حدود 20 درصد پيشرفت كلي داشته كه تقريبا 8 درصد از برنامه زمان بندي شده عقب است و در صورت تامين اعتبار مي توان اميدوار بود كه طرح به زمان بندي مطلوب برسد.
اين طرح از سه قسمت عمده تونل هاي اصلي و آبگيرها، سد كوچري و خط لوله آبرساني تشكيل شده است.
انتقال آب از سرشاخه هاي دز شامل رودخانه هاي دره لكو، دره دزدان، دره دايي و انوج به مخزن سد كوچري واقع در پايين دست سد گلپايگان مي باشد.
كه اين اجزاء از سر شاخه ها شروع و در قطعه اول تونل به طول 1875 كيلومتر آورد رودخانه دره لكو را به رودخانه دره دزدان منتقل مي نمايد كه با توجه به مطالعات انجام شده ظرفيت اين تونل معادل 8 متر مكعب در ثانيه انتخاب شده كه مجموع دبي هاي رودخانه دره دزدان و جريان منتقل شده از دره لكو با تونلي به ظرفيت 20 متر مكعب در ثانيه به طرف رودخانه دره دايي هدايت مي گردد.
طول تونل دره دزدان 2491 كيلومتر مي باشد كه جريان ورودي به رودخانه دره دايي و آورد رودخانه مزبور با تونلي به ظرفيت 23 متر مكعب در ثانيه به رودخانه انوج منتقل مي شود. احداث تونلهاي (دره لكو به درده دزدان به دره دايي) و بندهاي انحرافي (دره لكو، دره دزدان و دره دايي توسط شركت پيمانكاري پيماب به صورت دستي و سنتي انجام مي گردد.
در اين طرح مجموعا حدود 24 الي 25 كيلومتر جاده احداث مي شود.
عملكرد پروژه در قطعات اول و دوم از درده دائي به انوج به طول 9170 متر است كه به پيمانكار قرارگاه سازندگي خاتم الانبياء ابلاغ گرديده است كه اين تونل به روش سنتي امكان پذير نخواهد بود و اين مسئله باعث تاخير در عمليات اجرايي به صورت مكانيزه و با دستگاه T.B.M انجام مي شود.
شركت هرنكنشت به عنوان سازنده دستگاه و شركت Cerida به عنوان راهبر و مشاور و همكار انتخاب و تاكنون در مقايسه با پيمانكار قبلي 96 /25 درصد پيشرفت فيزيكي داشته است و عملكرد اجرايي در قطعات سوم و چهارم تونل انتقال آب از انوج به قمرود (از 18000 كيلومتر تا 35685 كيلومتر) مي باشد كه تاكنون حدود 11808 متر ( 1/ 68 درصد) از تونل حفاري گرديده كه با توجه به مشكلات، توانسته اند طي 20 ماه 5008 متر (9/28 درصد) از تونل را با دستگاه T.B.M حفاري نمايند.
پيشرفت فيزيكي اين پروژه تاكنون 42 درصد مي باشد كه روزانه 45 الي 50 متر پيشرفت داشته است. جريانهاي آب هدايت شده از رودخانه انوج توسط سد انحرافي دم كمر و كانال بتني سرپوشيده به طول 6 كيلومتر به محل دهانه ورودي تونل بلند هدايت مي گردد. طول اين تونل حدود 7/35 كيلومتر مي باشد كه براي تنظيم آب انتقال يافته از حوزه دز در پايين دست سد گلپايگان سد كوچري خاكي در نظر گرفته شده كه بتواند آب شرب شهرهاي مورد نظر را تامين نمايد و مي توان اميدوار بود كه مشكلاتي در اين پروژه با توجه به تخصصي كه نيروها در اين قرارگاه به دست آورده اند به وجود نيايد.
نظر شما