جرج بوش رئيس جمهور آمريكا در حين سفر يك هفته اي خود به چهار كشور آسيايي ژاپن ، كره جنوبي ، چين و مغولستان در مهمترين برنامه مسافرتي اش ، روز جمعه در نشست ساليانه سران اپك در بوسان كره جنوبي شركت خواهد كرد تا در مورد عمده اختلاف تجاري اعضاي كشورهاي همكاري اقتصادي آسيا و اقيانوسيه با اتحاديه اروپا به بحث و گفتگو بپردازد.
تقويت روابط و دستيابي به نقطه نظرات مشترك با كشورهاي شرق آسيا، سرتيتر اهداف سفر بوش است. اما در متن سفر، مسئله هسته اي كره شمالي ، توسعه دموكراسي در چين ، نرخ برابري يوآن با دلار ، موضوع اختلاف تجاري چين و آمريكا در زمينه منسوجات ، مناقشه تايوان ، ميانجيگري بين روابط سرد ژاپن و كره جنوبي پس از ديدار كوايزومي از معبد "ياسوكوني" ، كاشت نهال دوستي و تعميق مناسبات با كشور كويري مغولستان از ديگر اهداف سفر بوش به شرق آسيا محسوب مي شود . اما مهمترين بخش سفر رئيس جمهور آمريكا شركت در اجلاس سالانه سران اپك و موضوع كاهش تعرفه هاي كشاورزي اروپا است .
سازمان اپك ( APEC ) از نظر تركيب اعضا با ساير سازمانهاي فرامنطقه اي و منطقه اي اقتصادي همانند "سازمان توسعه و همكاري اقتصادي" ، اكو ، شانگهاي و نفتا ، تفاوت عمده اي دارد . اين تركيب در موضوع اختلافي اروپا با آمريكا در زمينه كاهش تعرفه هاي محصولات كشاورزي از جانب اروپا در قالب قوانين سازمان تجارت جهاني كمك شاياني مي كند .
اپك از 21 عضو تشكيل يافته كه عمدتا از آسيا و اقيانوسيه هستند . متكي بودن درآمد ملي اين كشورها به محصولات كشاورزي به آمريكا كه بزرگترين صادركننده غلات در جهان است اين فرصت را داده تا با جلب نظر كشورهاي آسيايي و اقيانوسيه ، جبهه اي قوي براي اعمال فشار بر اتحاديه اروپا در سازمان تجارت جهاني ايفا نمايد .
بر اساس موازين سازمان تجارت جهاني كشورهاي عضو موظفند با كاهش تعرفه ها در مقابل كالاهاي وارداتي به افزايش حجم تجارت جهاني كمك كنند . از آنجا كه افزايش حجم تجارت جهاني اثراتي چون افزايش توليد ، سطح رفاه و اشتغالزايي را به همراه دارد ، كاهش تعرفه هاي كشاورزي اروپا بر بحران اقتصادي كشورهاي صادر كننده محصولات كشاورزي تاثير بسزايي خواهد گذاشت.
در اين بين، اتحاديه اروپا به دليل بالا بودن هزينه هاي توليد محصولات كشاورزي در اين قاره و عواقبي چون ورشكستگي كشاورزان از كاهش تعرفه ها به اندازه محسوس خودداري مي كنند . بر همين اساس بوش در صدد است با يارگيري در نشست سران كشورهاي اپك كه عمدتا متضررين تعرفه هاي بالاي اروپايي هستند ، جبهه اي قوي براي اعمال فشار بر اتحاديه اروپا در اجلاس ماه دسامبر اعضاي سازمان تجارت جهاني كه قرار است در هنگ كنك برگزار شود، بوجود آورند .
تاكنون دولت آمريكا در عرصه سياسي به پشتوانه قدرت نظامي اش توانسته فرامين خود را بر اروپا ديكته كند اما در زمينه اقتصاد چندان موفقيتي در تبديل شدن به هژمون جهاني كسب نكرده است . لذا دولت آمريكا تلاش دارد تا با ايجاد حلقه اتحاد در بين اعضاي اپك از آرا آنان براي اعمال نظر خود بر اين اتحاديه و جبران عقب ماندگي هاي اقتصادي اش استفاده كند .
نظر شما