به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دفتر کمیته بین المللی صلیب سرخ در ژنو، «کریستین بیرلی» جانشین معاون کمیته بین المللی صلیب سرخ میگوید: با نگاهی به تاریخچه حقوق بین المللی بشردوستانه، بنظر می رسد فجیع ترین بلایای ساخته دست بشر منجر به وضع فراگیرترین قوانین شده اند. وی این اظهارات را در شهر ایپر بلژیک بیان کرد جایی که حمله ارتش آلمان با گاز کلر منجر به خفگی گسترده شد و سربازان بسیاری نیز که سعی در فرار از این مهلکه داشتند همگی به ضرب گلوله از پای درآمدند.
این حمله به ایجاد پروتکل ژنو سال 1925 منجر شد که استفاده از تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی را در جنگ منع می کند و بعدها توسط کنوانسیون سلاحهای شیمیایی سال 1995 تقویت گردید. به گفته خانم بیرلی در سالهای 2013 و 2014 مردم سوریه دوباره متحمل هزینه دهشتناک حملات مرگبار توسط گازهای اعصاب و گاز کلر شدند.
وی می افزاید: گزارشهای نگران کننده یک ماه پیش از ادلب نشان می دهند که بار دیگر از گاز کلر استفاده شده است. البته این موضوع به مثابه ناکارآمدی ممنوعیت حقوقی استفاده از چنین تسلیحاتی نیست. برعکس، استحکام هر هنجاری در هنگام نقض آن و با چگونگی واکنش جامعه جهانی به تخلف از آن محک زده می شود.
به گفته این مقام کمیته بین المللی صلیب سرخ محکوم کردن گسترده استفاده از سلاحهای شیمیایی در آگوست 2013 و در هفته های اخیر بر اهمیت جهانشمول ممنوعیت چنین سلاحهایی صحه می گذارد. جامعه جهانی نیز باید خطرات مهلک ناشی از تمامی انواع سلاحهای کشتار جمعی، از جمله سلاحهای بیولوژیکی (با وجود محدودیت های نسبی استفاده از آنها در درگیری های مسلحانه) و هسته ای را مدنظرداشته باشد.
خانم بیرلی ضمن ابراز امیدواری نسبت به این که کنفرانس بازنگری در معاهده عدم اشاعه سلاحهای هسته ای که هفته آینده در شهر نیویورک برگزار می شود نقطه عطفی برای پیشرفت در این حوزه خواهدبود، از تمامی دولتها خواست تا با عمل قاطعانه و فوری به دوره سلاحهای هستهای پایان دهند. وی تاکید کرد: اگر در انتظار وقوع فاجعه ای هسته ای بنشینیم، ممکن است دیگر کسی زنده باقی نماند تا از آن درس بگیرد.
وی همچنین یادآور شد راکتها، بمبها و موشک های متعارف، به ویژه آنهایی که توان انفجاری زیادی دارند و در مناطق پر جمعیت مورد استفاده قرار می گیرند، عامل اکثر مرگ و میرها در جنگ های شهری امروزی هستند.
خانم بیرلی می گوید که منع قانونی استفاده از گاز کلر که منجر به کشته شدن هزاران سرباز در سال 1915 در ایپر شد مانع از حملات دو سال پیش یا ماه گذشته در سوریه نشد. بنابراین ما نه تنها در قبال وضع قوانین در این زمینه وظیفه داریم، بلکه برای درک آن، پذیرفتن آن و برای رعایت آن نیز باید کوشش کنیم.
نظر شما