به گزارش خبرنگار مهر، کتابهای مختلفی وجود دارد که به واسطه مولف و یا موضوعی که بدان پرداخته شده در جهان دارای شهرتی هستند. برخی از این کتابها در سرزمین مولف شهره است ولی برخی کتابها در کل دنیا معروف و مورد استفاده قرار می گیرد و مختص به زمان و مکان خاصی نیست.
کتاب نهج البلاغه جزو آن دسته از کتابهایی است که مختص به زمان و مکان خاصی نیست و به لحاظ کیفی یک کتاب به تمام معنا شگفت انگیز است. در همه زمینه ها حرف تازه ای دارد و برای راهنمایی افراد در همه جوانب زندگی کارگشاست. بسیاری از صاحب نظران بر این باورند که انسانها با برخورد علمی با نهج البلاغه می توانند بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی خود را حل کنند.
این مقدمه کوتاه ارائه شد تا به موضوع اصلی گفتگو برسیم. محمدرضا جواهری حقیقی نویسنده کتاب نهج البلاغه نوین است، سکونت این نویسنده در کرج ما را بر آن داشت تا درباره نگاشتن چنین اثری با وی گفتگویی داشته باشیم.
جواهری حقیقی دانش آموخته رشته علوم سیاسی و ۴۹ ساله است. حدود ۲۲ سال است که مشغول نوشتن مقاله و یادداشت در زمینه های سیاسی، فرهنگی، تاریخی، مذهبی و فلسفی است. در ادامه، گفتگوی مهر با وی را می خوانید...
اخیرا شاهد اثری از شما در زمینه نهج البلاغه بوده ایم که پسوند «نوین» داشته است ویژگیهای « نهج البلاغه نوین» چیست؟
این کتاب مدعی متد جدیدی در مطالعه و فهم نهج البلاغه است. تمامی نهج البلاغه ها از سه بخش استاندارد خطبه ها، نامه ها و حکمت های امیرالمومنین علی (ع) تشکیل شده اند که فارغ از شان بیان حضرتش به گونه ای درهم و تنها با توجه به زیبایی کلام ایشان در این کتاب شریف قرار گرفته اند. اما نهج البلاغه نوین از دو فصل مجزا تشکیل شده است، فصل اول مجموعه کلام و نوشته های امام را بر اساس زمانبندی مشخص و اولویت تاریخی آنها یعنی سال دهم تا چهلم هجری مرتب و تنظیم کده است.
بنابراین سخنان امام قبل و بعد از سه جنگ اصلی ایشان کاملا مشخص و قابل تحلیل است. فصل دوم شامل بیانات و مکتوباتی می شود که فاقد زمان مشخص تاریخی هستند که همگی در عرصه های اخلاقی، ارزشی و عرفانی بوده اند بنابراین کسانی که تنها به این مباحث علاقمندند می توانند آنها را از خلال فصل دوم دریابند و آنها که قصد فهم سیره امیرالمومنین در خلال وقایع تاریخی عصرشان و تلاش می کنند تا نوع برخورد حضرتش را با مخاطبین و حوادث گوناگون رصد کنند، می توانند به مطالعه فصل اول اقدام کنند.
آیا این روش جدید غیر از آنچه بیان شده فواید و آثار دیگری دارد؟
البته مجموعه این فواید در جلد دوم کتاب نهج البلاغه نوین تحت عنوان نگرشی نوین به نهج البلاغه آمده است. و در این رابطه حدود ۱۷۰ جدول و نمودار و ۶۰ تحلیل و ۸ دیاگرام و ۳ نقشه خواننده را یاری می دهند تا تفسیر و تحلیل خلاقانه و جدیدی از کلام و سیره حضرت علی (ع) داشته باشند. به لحاظ صوری نیز «نهج البلاغه نوین» حاوی نقشه نیروهای امیرامومنین بوده تا کلام حضرتش را عینی تر کرده، با بهره گیری از چهار ترجمه مطرح معاصر، مخاطب را به بهترین فهم از کلام ایشان نزدیک ساخته، بسیاری از شبهات حاصل از ترجمه های ناهمگون و حتی غیر منطقی را از ایشان منتفی سازد.
وقتی سخن از تحلیل نوین می کنید چه مبانی مشخصی را مد نظر دارید؟
به عنوان مثال همیشه مظلومیت امام علی (ع) از طریق احادیث یا از خلال وقایع تاریخی استنباط می شده است اما در کتاب نهج ابلاغه نوین این مظلومیت و تنهایی را از طریق حدود ۳۵ نمودار، اثبات علمی و عددی کرده بطوریکه هیچ خواننده منصفی نمی تواند آنرا کتمان کند. نمونه دیگر اینکه همیشه از رشادت و شجاعت امام علی (ع) در نبردها سخن گفته شده اما اثبات استراتژی بی نظیر جنگی ایشان از طریق محاسبه مسیرهای پیموده شده در بیابان های عراق، حجاز و شام یا شمار تلفات دشمن و شهدای حضرتش، کاری است که تاکنون صورت نگرفته است.
از سوی دیگر سخن امام (ع) در شرایط گوناگون، عزل و نصب ها، شیوه های مدیریتی، نوع برخورد امام (ع) با فرزندان، اصحاب، هتاکان، دشمنان، منافقان و غیره تحلیل آماری شده و حتی برای بررسی بسیاری از شبهات در ارتباط با برخی عکس العمل های تند امام (ع)، از طریق بررسی اسناد و طرق روائی نهج البلاغه، چاره اندیشی نموداری شده است.
هیچیک از اینها امکان وقوع نمی یافت مگر اینکه بطور مثال خطبه های ۲۹، ۲۷ و ۱۸۰ پشت سر هم قرار گیرند تا سیر حوادث تاریخی، ما را با چرائی وقایع یا عکس العمل های امام(ع) آشنا سازند.
کتاب سوم شما «شناسنامه نهج البلاغه» خواننده را با چه نوع اطلاعاتی آشنا می کند؟
این کتاب نوعی آشنایی موجز با بیانات و نوشته های امیرالمونین علی (ع) است بطوریکه خواننده می تواند در کمترین زمان ممکن به اطلاعاتی نظیر زمان و مکان وقوع هر خطبه و نامه، موضوع، مخاطب، نسبت و جایگاه شغلی مخاطب، علت ایراد سخن یا ارسال نامه، ویژگیهای محوری، انواع سخن و کلام امام، حجم درسهای اصلی گرفته شده از آن خطبه و نامه و .... دست یابد.
همچنین در پایان هر شناسنامه از خطبه یا نامه مربوطه، جمله ای گزینش شده از کلام زیبای امام (ع) آنرا مزین ساخته که بر غنای محتوای کتاب با ۳۲۰ جمله ناب و دستچین شده افزوده است.
با توجه به اینکه رشته تحصیلی شما علوم سیاسی بوده است چگونه با نهج البلاغه و نوشتن سه جلد کتاب در این مورد پداختید؟
تقریبا از ۲۰ سالگی و البته از سر کنجکاوی با نهج البلاغه مواجه شدم و پس از چند بار مطالعه بیانات امیرالمومنین با تعابیر دقیقتری از علم سیاست و اساساً نگرش ایشان به دنیا، آخرت، زهد، تقوا، جنگ و صلح و بسیاری مفاهیم دیگر آشنا شدم.
اما همیشه معتقد بودم که شاید بتوان کار جدیدی در زمینه نهج البلاغه انجام داد، هر چند با نگاه وسیعتر به بازار کتاب و انواع سخنرانیها و مقالات منتشر شده تقریباً امیدی به ارائه کار جدید در این زمینه نداشتم، تا اینکه در چهل سالگی توفیق الهی از طریق ایده به نظم کشیدن پراکندگی های نهج البلاغه شامل حالم شد و این فکر، افقی جدید و دریایی عظیم را در برابرم گشود. فکری که همچنان می تواند به باروری نهج البلاغه شریف کمک کرده و زایشگر انبوهی از طرح ها و ایده های جدیدی باشد.
و سخن آخر... ؟
سخن آخر تاکید بر این نکته است که این سه اثر را می توان انقلابی نوین در عرصه های فهم کلام امام (ع)، تبیین سیره علوی، پاسخ به شبهات و بالاخره انفجاری در متدولوژی تحلیل مذهبی دانست.
نظر شما