بيتا فياضي كه در بيينال ونيز سال گذشته به ارائه اثر "قسمت" پرداخته بود، در گفتگو با خبرنگار تجسمي "مهر" درباره آخرين فعاليتهاي خود با اعلام اين مطلب گفت: "در حال حاضر مشغول فعاليت براي سازمان پزشكان بدون مرز هستم. اين سازمان از بدو تاسيس با هدف كمك به تمام مناطق محروم جهان به فعاليت هاي گوناگوني مشغول است. اما امسال تصميم گرفته غير از فعاليتهاي پزشكي به حركتهاي فرهنگي - هنري نيز بپردازد. به اين ترتيب يك نمايشگاه از آثار Installation توسط سازمان پزشكان بدون مرز روز پنجم دسامبر (چهارده آذرماه) در XV Gallery دبي برگزار ميشود. اين سازمان در اين راستا دست به ابتكار جالبي زده كه آن همكاري با شركت "پريتي سيت" بوده است. اين شركت توليد كفش به هر هنرمندي كه قرار است در نمايشگاه شركت كند، يك جفت كفش مي دهد تا هنرمند بتواند به اين وسيله يك چيدمان با اين كفشها ترتيب دهد."
وي افزود: "به من نيز مثل همه، يك جفت كفش داده شد كه پس از مدت ها كلنجار رفتن، به وسيله مواد و كاربرد تكنيكهاي گوناگون آن را به يك مجسمه تبديل كردم. به اين ترتيب كه سطح اين كفشها را ناهموار و روي آنها را رنگ و گچ اضافه كردم. همچنين با استفاده از روش Installation از دو بندي روي كفشها تصوير خروسي را ساختم كه انگار بر سطح يك كره ايستاده است. اين كار هنري در واقع يك بعد فانتزي براي من داشت."
فياضي در پاسخ به اين پرسش خبرنگار تجسمي "مهر" كه آيا از هنر چيدمان امروز آن طور كه بايد استقبال مي شود گفت: "بهتر است در درجه اول بانگاهي واقعبينانه به اين مطلب فكر كنيم كه مردم امروز گرفتار دغدغههاي مالي هستند. بنابراين پرداختن به هنر جزو آخرين دغدغههاي آنها محسوب مي شود. اما اگر بخواهيم اين نوع هنر مدرن را از ديدگاه مخاطبان خاص بررسي كنيم بايد بگويم در طي پنج سال اخير هنر چيدمان موفقيتهاي زيادي در نوع خود كسب كرده و توانسته در ايران به روند قابل قبولي دست يابد."
بيتا فياضي در اثر چيدمان
اين هنرمند در ادامه خاطرنشان كرد: "نكته مهمي كه در عرصه هنرهاي تجسمي اتفاق مي افتد اين است كه برخي از هنرمندان خود را با غرب مقايسه مي كنند و اين درست نيست. زيرا روال و پروسه اي كه اروپايي ها در پردازش هنري خود استفاده ميكنند، با روند ما كاملا متفاوت است. به بيان سادهتر، غرب با شرق همواره داراي تفاوت هاي بزرگي بوده است. اگر شباهتي نيز در برخي مواقع ميان كار ما با آنها ديده ميشود، به اين خاطر است كه اساسا هنر پست مدرن از غرب به هنر ما وارد شده است. بنابراين هنر ما را نيز در خود سهيم كرده است. ميتوان گفت برخورد و نوع نگاه ما با اروپايي ها تفاوت دارد. قسمت اين بوده كه هنر پست مدرن از غرب به شرق آمده است. بنابراين نميتوان ناديده اش گرفت. اما ما ميتوانيم با تزريق نگاههاي شرقي خودمان و درونمايههاي مفهومي كه داريم، حتي Installation مطلوبي ارائه دهيم كه نشانگر فرهنگ و سنتهاي ما باشد."
"كفشها" اثر بيتا فياضي
وي در اين باره كه آيا ممكن است ورود هنر مدرن، هنرهاي سنتي ما را در سرازيري فراموشي و سقوط قرار دهد، پاسخ داد: "اين بستگي به شخص هنرمند دارد. من جواناني را در خود ايران ميشناسم كه با وجود سن كم، تحت تاثير ادبيات قديم هستند و سعي ميكنند از اين طريق، نگارگري و خياليسازي ما را زنده نگه دارند. خب اين جاي خوشحالي است كه نسل جوان در ايران به احياي هنرهاي سنتي مشغولند. اين ميتواند نشانگر نقطه روشني در عرصه هنرهاي تجسمي باشد كه كساني در ايران هستند كه قصد دارند هر طور كه هست، هويت ايراني را در آثار خود حفظ كنند. نمايشگاه شاهكارهاي نگارگري كه چندي پيش در موزه هنرهاي معاصر تهران برگزار شد نيز به اين ادعا صحه مي گذارد و ثابت مي كند هنرهاي سنتي ما همچنان نزد هنرمندان و مخاطبان از اهميت خاصي برخوردار است. حالا اگر مي بينيد كه امروز بسياري توقعات در زمينه هنرهاي تجسمي برآورده نميشود، به اين خاطر است كه ما هنوز در حال مقايسه هنرمان با اروپاييها هستيم و اين ما را از خيلي موارد عقب مياندازد."
بيتا فياضي گفت: "گفتن اين حرف به اين معني نيست كه به داشتههايمان قناعت كنيم. اما بايد به اين مسئله توجه كنيم كه هنرمند ايراني و اروپايي حتي در نوع ارتباطات نيز با يكديگر فرق دارند. هنرمند خارجي به واسطه دارابودن امكانات و جهانبيني كه به واسطه اين امكانات به دست آورده است، افق متفاوتتري با ما دارد."
گفتني است نمايشگاه آثار كفشهاي بيتا فياضي پنجم دسامبر در XV Gallery دبي افتتاح ميشود. در اين نمايشگاه گروهي، بيش از پنجاه هنرمند از ساير كشورهاي جهان شركت خواهند كرد و درآمد به دست آمده از نمايشگاه را به نفع مردم مناطق محروم جهان به سازمان پزشكان بدون مرز ارسال مي كنند.
نظر شما