به گزارش خبرنگار مهر، علی اکبر ولایتی عصر پنجشنبه در ششمین همایش رویت هلال و تقویم و نشست مقدماتی همایش بینالمللی فقهی نجومی رویت هلال که در مجتمع یاوران حضرت مهدی(عج) برگزار شد با انتقاد از نظریات بطلمیوسی اظهار کرد: بطلمیوس مسائلی همچون افلاک پوست پیازی و ۹ فلک را مطرح کرده و کسانی بر آن چیزهایی اضافه کردند که سرنوشت هر کسی به گردش افلاک است و هر کسی که دنیا میآید ستارهای دارد و اگر ستاره آن شخص غروب کرد آن شخص هم میمیرد.
وی گفت: بطلمیوس برای ستارههای ساعت نحس و خوب مشخص کرد، در حالی که بزرگان ما مثل ابوریحان بیرونی هیچ اعتقادی به این احکام نجومی نداشتند.
وی تأکید کرد: علت اینکه تاریخ نویسی و نجوم در عهد مغولها و ایلخانها رشد کرد این بود که اینها معتقد به نحس و خوب بودند، اما به مرور بزرگان ما اشکالات نجوم بطلمیوسی را مشخص کردند.
ولایتی افزود: خواجه نصیر در شرح اشارات میفرماید شیخ الرئیس میگوید من زهره را چون خالی بر خورشید رصد کردم در حالی که بر اساس نجوم بطلمیوسی خورشید و عطارد و زهره همه بر یک محورند و دور زمین میگردند. این یک ضربه به نجوم بطلمیوسی است.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: ابن هیثم هم کتابی در نقد بطلمیوس دارد، اما خواجه نصیرالدین طوسی ضربه آخر را به نجوم بطلمیوسی زد.
وی با بیان اینکه خیلی از کارهایی که در نجوم انجام شده به برکت مسلمانان بوده است، تصریح کرد: کسانی که طبل رسوایی نجوم بطلمیوسی را زدند دانشمندان مسلمان بودند.
ولایتی اظهار کرد: نجومی که امروز در دنیا رایج است بیش از هر امت و جای دیگری مدیون مسلمانان است.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: باید تلاش کنیم ضمن احیای نجوم اسلامی، نجوم بطلمیوسی که هزار سال بر نجوم جهانی سایه انداخته متزلزل کنیم.
وی با بیان اینکه در قرآن هیچ جا آثاری از نجوم بطلمیوسی دیده نمیشود، تأکید کرد: امیدواریم همان طور که در گذشته افرادی مثل ابوریحانی بیرونی، خواجه نصیرالدین طوسی و... داشتیم الان هم علمایی در این زمینه داشته باشیم که تفکر افلاک پوست پیازی و ۹ فلک و... را به نقد بکشند.
نظر شما