به گزارش خبرنگار مهر، کهگیلویه و بویراحمد تنها استانی در کشور است که هنوز پارک علم و فناوری ندارد و از مراکز رشد و شرکت های دانش بنیان نیز بی بهره است.
این در حالی است که این استان ظرفیتهای کم نظیری در حوزه های نفت و گاز، گیاهان دارویی و گردشگری دارد که می توانند بنیه ای قوی برای توسعه اقتصاد دانش بنیان شوند.
اما پارک علم و فناوری می تواند بستری برای این مهم باشد. این پارک به عنوان یکی از نهادهای اجتماعی و حلقهای از زنجیره توسعه اقتصادی مبتنی بر فناوری، قادر خواهند بود با گرد هم آوردن توانایی های علمی و تحقیقاتی مراکز آموزش عالی، صنایع و مراکز تحقیقاتی دولتی و خصوصی با همکاری صاحب نظران علمی، متخصصان و پژوهشگران داخلی و خارجی به توسعه صنعتی و رشد فناوری کشور کمک کنند.
با این حال هنوز و پس از 10 سال احداث این پارک در خم کوچه اول است و اکنون زمینی در حاشیه رود بشار برای احداث آن در نظر گرفته شده است.
این مکان در نزدیکی پل سوم بشار و جنب شهرک صنعتی بلکو قرار دارد که نزدیک بودن این مکان به دانشگاه و شهرک صنعتی، زمینه خوبی برای ارتباط هرچه بیشتر علم و صنعت ایجاد خواهد کرد.
احداث این پارک اگرچه باید سالها قبل انجام می شد اما بستری مناسب و مطلوب برای رشد استعدادهای علمی این استان فراهم خواهد کرد.
کمک به توسعه اقتصاد دانش بنیان در کهگیلویه و بویراحمد
با این حال معاون علمی رییس جمهور با علم به نداشته های کهگیلویه و بویراحمد در زمینه فناوری به این استان سفر کرد تا گره از انبوه مشکلات در این بخش بگشاید.
دکتر سورنا ستاری در بدو ورود به یاسوج هدف از سفر خود به این استان را کمک به توسعه اقتصاد دانش بنیان عنوان کرد و گفت: هماهنگی با معاونت های پژوهشی دانشگاهها، استانداران و برنامه ریزی برای ساماندهی فعالیتهای شرکتهای دانش بنیان و شکوفایی طرفیتهای اقتصادی و علمی این بخش در سفرهای استانی مورد توجه است.
وی بیان کرد: دستیابی به روشهای علمی و مناسب برای استفاده از ایده های علمی و ساماندهی اختراعات و آثار محققان با هدف کمک به تولید داخلی مبنتی بر دانش بومی و اقتصادی کردن این فعالیت ها از برنامه های اولویت دار این بخش است.
وی همچنین بر حمایت از نخبگان تاکید کرد و گفت: در حمایت از نخبگان و مخترعان مشکل تسهیلات وجود ندارد اما قصد نداریم نخبگان را بدهکار بانکی کنیم.
ستاری تصریح کرد: اگر آثار شرکتهای دانش بنیان و مخترعان به فرایند تجاری سازی نرسد، پرداخت تسهیلات بانکی تنها یک بدهی مالی برای این شرکتها ایجاد خواهد کرد.
ستاری گفت: مهمترین مشکل کنونی نخبگان در زمینه فرهنگی و تولید محصول و بازار است.
بازدید ستاری از مراکز علمی یاسوج
معاون علمی رییس جمهور سپس از مرکز تحقیقات کشاورزی استان، دانشگاه یاسوج و دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بازدید کرد تا در جریان آخرین دست آوردهای علمی این مراکز از جمله مرکز نانوتکنولوژی قرار گیرد.
ستاری سپس در جمع اعضای هیئت علمی دانشگاه یاسوج حاضر شد تا خواسته های آنها را بشنود و نسخه ای برای برون رفت استان از وضعیت کنونی بپیچد.
خواسته هایی همچون تجهیز آزمایشگاه جامع تحقیقات گیاهان دارویی، خواستار تامین اعتبار جهت تولید و راه اندازی و بهره برداری از انرژیهای نو، ایجاد آزمایشگاه نفت و گاز، نیاز به ساختمان و ... که برخی از این خواسته ها اما با نگاه علمی دکتر ستاری تطابق نداشت و او دست رد به سینه درخواست کنندگان زد.
نفت و گیاهان دارویی پتانسیلهای کهگیلویه و بویراحمد برای توسعه
با این حال معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در این نشست گفت: نفت و گیاهان دارویی پتانسیل های اصلی کهگیلویه و بویراحمد برای توسعه هستند.
ستاری افزود: پایه اصلی تفکر در اقتصاد دانش بنیان توان ذاتی هر استان است که کهگیلویه و بویراحمد این دو توانمندی را برای توسعه دارد.
وی بیان کرد: استانهایی که بر مبنای توان ذاتی خود توسعه نیافتند، اکنون با مشکلات عدیده ای از جمله مشکلات زیست محیطی و آلودگی دست و پنجه نرم می کنند.
ستاری همچنین پایه اقتصاد دانش بنیان را نیروی انسانی تحصیل کرده دانست و گفت: متاسفانه امروزه بچه ها را طوری تربیت می کنیم که منظورشان از اشتغال، اشتغال دولتی است و برای رسیدن به این اشتغال تنها به آنها مدرک داده ایم.
توسعه کهگیلویه و بویراحمد باید درون زا باشد
معاون علمی رییس جمهور بر توسعه درون زای استانها تاکید کرد و گفت: تهیه و تدوین طرح آمایش و جامع استانها ضرورت دارد.
وی همچنین گفت: درصدی از درآمد دانشگاهها باید از طریق فروش فناوری های خود تامین شود.
ستاری افزود: پنج درصد از فروش فناوری های شرکتهای دانش بنیان وابسته به دانشگاه به آن دانشگاه اختصاص می یابد.
وی همچنین از ایجاد شبکه آزمایشگاهها در کشور خبر داد و گفت: هفت هزار دستگاه در این آزمایشگاه عضو است که همه استانها و از جمله کهگیلویه و بویراحمد می توانند از خدمات این شبکه استفاده کنند.
کهگیلویه و بویراحمد فاقد شرکتهای دانش بنیان است
ستاری همچنین به عدم وجود پارک علم و فناوری در این استان اشاره کرد و اظهار داشت: کهگیلویه و بویراحمد فاقد شرکتهای دانش بنیان است.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور در ادامه از دو شرکت تولیدی سینره و زربند یاسوج بازدید کرد. این دو شرکت در زمینه تولید محصولات بهداشتی و فرآوری گیاهان دارویی فعالیت می کنند.
دو شرکتی که اگر چه در ابتدا با اندیشه اقتصاد دانش بنیان ایجاد نشده اند اما آگاهانه یا ناآگاهانه در این مسیر قرار گرفته اند تا مود تحسین ستاری نیز قرار گیرند.
ستاری در این خصوص گفت: این شرکتدانشبنیان با استفاده از توان گیاهان دارویی و تنوع آب و هوایی استان کهگیلویه و بویراحمد اشتغال ایجاد کرده و این هدفی است که باید در اقتصاد دانشبنیان مورد توجه باشد.
اما شرکت در کنفرانس دانش آموزی استاندارد از دیگر برنامه های ستاری در سفر یک روزه خود به یاسوج بود.
راه اصلاح اقتصاد سنتی توسعه اقتصاد دانش بنیان است
معاون علمی و فناوری رییس جمهور در این کنفرانس گفت: رویکرد و روشهای سنتی اقتصادی کشور باید به سمت اقتصاد دانش بنیان اصلاح شود.
ستاری افزود: با گذشت یک قرن از استخراج نفت خام و سرمایه گذاری بر روی منابع زیرزمینی تاکنون پیشرفت خاص و قابل ملاحظه ای در توسعه اقتصادی و تبدیل و اتصال این داشته ها به اقتصاد، علم و فناوری در کشور انجام نگرفته است.
وی بیان کرد: استاندارد سازی ایده ها و مالکیت تفکر دو مولفه و بلکه پایه های اساسی در توسعه اقتصاد دانش بنیان محسوب می شوند که برگزاری چنین کنفرانس هایی می تواند در اصلاح روشهای سنتی اقتصاد موثر باشد.
ستاری اظهار داشت: مهمترین راه اصلاح روش های سنتی اقتصادی و توسعه اقتصاد دانش بنیان حمایت و تمرکز بر روی نیروهای انسانی و نخبه پروری است.
معاون علمی رئیس جمهور گفت: آینده روشن کشور در توسعه اقتصاد دانش بنیان و حرکت به سمت تفکر، ایده وفناوری و حمایت از سرمایه انسانی است.
وی تمرکز بر روی خام فروشی به جای ایده پردازی، فکر و حمایت ازسرمایه های انسانی در کشور را یکی از علل عقب ماندگی عنوان کرد و گفت: تحقیقات نشان داده که همچنان کشورهایی که دارای این منابع بودند با کمترین تحول و پیشرفت نیز در حوزه اقتصاد مواجه هستند.
ستاری افزود: کشور نیازمند ایده پردازی و تولید فکر و علم است و به همان میزان نیز اندیشه استاندارد سازی و بهبود کیفیت تولیدات ضروری است.
وی در این آیین همچنین با اشاره به وجود منابع و پتانسیل های فراوان طبیعی در کهگیلویه و بویراحمد گفت: باید با ایده سازی به دنبال تبدیل این منابع به ثروت بود.
تکیه استان برای توسعه باید بر استعدادهای ذاتی خودباشد
اما پایان بخش سفر معاون علمی رییس جمهور به یاسوج، شرکت در کارگروه پژوهش و تحقیقات تخصصی استان بود.
او در این نشست نیز با انتقاد از سیستم کنونی آموزش در دانشگاههای کشور گفت: هم اکنون بهترین سالهای عمر جوانان در دانشگاهها نابود می شود و در این سالها اعتمادبه نفسشان را از آنها می گیریم.
وی افزود: آنها را به مقاطع فوق لیسانس و دکترا هدایت می کنیم اما آخر معلوم نیست باید چکار کنند.
ستاری اظهار داشت: دانشگاهها درقبال فارغ التحصیلانشان هیچ مسئولیتی ندارند و این در حالی است که دانشگاهها باید از فارغ التحصیلان حمایت کنند.
وی تاکید کرد: دانشگاه باید دو تا پنج سال بعد از فارغالتحصیلی از دانشجو در مراکز نوآوری حمایت کنند.
معاون رییس جمهور همچنین با بیان اینکه تجاری سازی با پول دولت کار اشتباهی است، گفت: پول دولتی باید برای حوزه پژوهش و دانش مورد استفاده قرار گیرد.
وی بیان داشت: دانشگاههای کشور نباید وابسته به بودجه دولت باشند بلکه بخشی از درآمد دانشگاهها و پژوهشکده ما باید از محل فروش تکنولوژی تأمین شود.
وی تصریح کرد: اشتغال نباید تنها در حوزه دولت صورت گیرد بلکه با استفاده از کارآفرینی و نوآوری میتوان طرح و ایده جدید ارائه داد و اشتغالزائی کرد.
ستاری همچنین گفت: در حوزه مقالههای علمی کار خوب و قابل توجهی در دانشگاهها انجام نشده و در این زمینه به جایگاه خوبی دست پیدا نکرده ایم.
وی اظهار داشت: تا زمانی که اقتصاد دانشبنیان را پیاده نکنیم نمیتوانیم مانع فرار مغزها شویم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور همچنین به پتانسیل های کهگیلویه و بویراحمد در زمینه گردشگری و گیاهان دارویی اشاره کرد و گفت: با استفاده از این ظرفیتها می توان اشتغال ایجاد کرد.
وی برایجاد چندین شرکت دانش بنیان در این زمینه ها تاکید کرد و گفت: تکیه استان برای توسعه باید بر استعدادهای ذاتی خودباشد که ایجاد پارک علم و فناوری و مراکز رشد در این راستا ضروری است.
لزوم ارائه فرصت برابر برای جبران عقب ماندگی استان در اقتصاد دانش بنیان
اما استاندار کهگیلویه و بویراحمد خواستار ارائه فرصتهای برابر برای جبران عقب ماندگی استان دراقتصاد دانش بنیان شد.
سید موسی خادمی که از او به عنوان استاندار علمی و دانشگاهی یاد می شود، در شوای پژوهش استان با حضور معاون علمی رییس جمهور گفت: در اقتصاد دانشبنیان نباید اجازه داد توازن ناموزون منطقهای صورت گیرد و باید به گونه ای عمل شود که رقابت بین استانها همزمان آغاز گردد.
وی با اشاره به تولید نفت در کهگیلویه و بویراحمد افزود: بخش عمدهای از منابع کشور را کهگیلویه و بویراحمد تأمین میکند اما در به دست آوردن نتایج مثبت آن از سایر استانها عقب ماندهایم.
خادمی ابراز امیدواری کرد در طرح اقتصاد دانشبنیان زمینه رشد و توسعه این استان فراهم شود.
وی تاکید کرد: این استان آمادگی دارد که در صورت فراهم شدن فرصتهای برابر در استان به رشد و توسعه کشور کمک کند.
نظر شما