به گزارش خبرنگار مهر، دیوار گرگان یا مار سرخ، سومین دیوار بلند دنیا و اثری متعلق به دوران ساسانی است که به دلیل شرایط جوی و بی توجهی، بخش زیادی از آن نابود شده و اکنون مسئولان به دنبال احیا و ثبت جهانی آن هستند.
این بنای تاریخی که به نام های سد اسکندر، سد انوشیروان و دیوار دفاعی در منابع جغرافیای تاریخی و سفرنامه ها از آن یاد شده، با طول ۲۰۰ کیلومتر، از غرب به شرق گلستان کشیده شده است. این دیوار در طول مسیر خود دارای تاسیسات وابسته نظیر خندق، زنجیره ای از قلعه ها، کوره های آجرپزی، سد، کانال های هدایت آب و بیش از ۳۸ قلعه به شکل چهارگوش بوده است.
بخش اعظمی از این اثر تاریخی که به گفته کارشناسان متعلق به دوره ساسانی است به دلیل دست درازی بشر در دوره های مختلف تاریخی، از بین رفته و تنها قسمت مدفون شده آن در خاک برای نمایش فرهنگ کهن این منطقه به نسل های آینده به جا مانده است.
دیوار گرگان از نظر بهرهگیری از مصالح بومآورد و تولید خشت و پخت در کورههای آجرپزی حاشیه دیوار، نسبت به سایر دیوارهای ساخته شده در سالهای دور، کم نظیر است به طوریکه میتوان گفت مستحکمترین دیوار دفاعی بوده که به دست معماران ایرانی ساخته شده است.
نظر شما