دكتر محمد باقر خرمشاد در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، افزود: ارتقا جايگاه علوم انساني در چارچوب برنامه چهارم توسعه به عهده معاونت فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم است و در اين راستا راه اندازي كرسي هاي نظريه پردازي يكي از فعاليت هاي مهم و برنامه ريزي شده معاونت فرهنگي است.
تدوين اساسنامه كرسي هاي نظريه پردازي در دانشگاه ها
وي با اشاره به بند "د" ماده 43 برنامه چهارم توسعه كه دولت و وزارت علوم را در ايجاد نوسازي مطالعات اجتماعي و فرهنگي موظف كرده است، اظهار داشت: وزارت علوم بايد در جهت توسعه كيفي و حرفه اي شدن پژوهش در حوزه علوم انساني تلاش كنند.
با ايجاد كرسي هاي نظريه پردازي در حوزه هاي علوم انساني، موقعيت مناسبي براي نقد و مناظره آزاد اساتيد و اعضاي هيات علمي در دانشگاه ها فراهم مي شود. اساتيد و اعضاي هيات علمي با استفاده از اين فرصت مي توانند به توليد نظريه هاي جديد و يا نقد و رد نظريه ها بپردازند |
معاون فرهنگي وزارت علوم تصريح كرد: هيات داوران در اين كرسي ها با همكاري معاونت پژوهشي و بر اساس آيين نامه مربوط تشكيل خواهد شد.
دكتر خرمشاد يادآور شد : در حال حاضر اساسنامه اين برنامه از سوي معاونت فرهنگي تدوين شده است.
راه اندازي رشته هاي بين رشته اي در حوزه علوم انساني
رشته هاي بين رشته اي علوم انساني نه تنها به صورت پژوهشي بلكه به صورت آموزشي نيز بايد گسترش يابند، به طوريكه اين رشته ها در علوم انساني از حالت انتزاعي خارج شوند و نيازهاي جامعه را برطرف كنند |
وي همچنين راه اندازي رشته هاي بين رشته اي را از ديگر محورهاي مورد بحث در معاونت فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم دانست و افزود: با راه اندازي اين رشته ها، وزارت علوم در جهت حمايت و گسترش علوم انساني در كشور تلاش مي كند. خرمشاد تصريح كرد: رشته هاي بين رشته اي علوم انساني نه تنها به صورت پژوهشي بلكه به صورت آموزشي نيز بايد گسترش يابند، به طوريكه اين رشته ها در علوم انساني از حالت انتزاعي خارج شوند و نيازهاي جامعه را برطرف كنند.
معاونت فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم افزود: بايد با توجه به تجربه هاي ديگر كشورها در اين زمينه و نيازهاي جامعه، جهشي را در رشته هاي بين رشته اي علوم انساني به وجود آورد.
وي اظهار داشت: در حال حاضر گروهي به مطالعه و بررسي اين رشته ها و ايجاد آنها در دانشگاه هاي كشور مي پردازند. همچنين اعلام آمادگي جهت راه اندازي برخي از رشته هاي بين رشته اي صورت گرفته و با سازمان ها و مراكز درگير با اين رشته ها مذاكراتي درخصوص نيازهاي جامعه و كشف آنها انجام شده است.
خرمشاد خاطرنشان كرد: تاكنون پاسخي از سوي سازمان ها و مراكز به معاونت فرهنگي ارائه نشده است. براي كشف نيازهاي جامعه در حوزه علوم انساني، وزارت علوم بايد نيازهاي سازمان هاي اجرايي را دريافت كند و بر اساس آنها رشته هاي بين رشته اي را ايجاد كند
تدوين اساسنامه جشنواره فارابي ويژه رشته هاي علوم انساني
وي خاطرنشان كرد: در بند "د" ماده 49برنامه چهارم، توسعه ساختاري و نوسازي فرايند تحقيقات و مطالعات اجتماعي و فرهنگي نظير توسعه كيفي، حرفه اي شدن پژوهش در حوزه علوم انساني، توانايي نظريه پردازي در حوزه هاي اجتماعي در سطح جهاني و پاسخگويي به نيازهاي تصميم سازي در دستگاه هاي اجرايي مورد تاكيد قرار گرفته است.
با برگزاري جشنواره "فارابي" صاحبان علوم انساني در كشور در جهت ارائه نوآوري ها در حوزه علوم انساني تشويق و ترغيب مي شوند و اين علوم گسترش مي يابد |
دكتر خرمشاد تصريح كرد : اساسنامه جشنواره فارابي تهيه شده و در شوراي معاونين وزارت علوم نيز مورد بررسي قرار گرفته و با نظر مثبت وزير علوم روبرو شده است.
وي افزود : در حال حاضر بايد بودجه راه اندازي اين جشنواره را برآورد كنيم. چگونگي تأمين بودجه و مقدمات اوليه برگزاري اين جشنواره در هفته هاي آتي مشخص مي شود.
معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم اظهار داشت: با برگزاري جشنواره "فارابي" صاحبان علوم انساني در كشور در جهت ارائه نوآوري ها در حوزه علوم انساني تشويق و ترغيب مي شوند و اين علوم گسترش مي يابد.
نظر شما