به گزارش خبرنگار مهر، سید سعید شاهرخی ظهر چهارشنبه در همایش «روابط عمومی، آیینه همدلی و همزبانی» با حضور مدیران روابط عمومی دستگاه های اجرایی استان اظهار داشت: روابط عمومی در ایران از سال ۱۳۴۵ به طور رسمی کار خود را آغاز کرده و قبل از آن هم به شکلی دیگر در برخی سازمان ها مانند صنعت نفت وجود داشت که همواره در همین مدت کوتاه مورد توجه و تکریم واقع شده است.
نقش تاثیر گذار روابط عمومی ها در تحقق شعار شال
وی عنوان کرد: امسال که با شعار " دولت و ملت، همدلی و همزبانی" از سوی مقام معظم رهبری مزین شده است هیچ جایگاهی مهم تر و اثربخش تر از روابط عمومی برای این پیوند ضروری و مورد تاکید مقام معظم رهبری وجود ندارد.
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان با بیان اینکه روابط عمومی باید عملکردها، وظایف و وضعیت دستگاه را تشریح کند ادامه داد: روابط عمومی باید بیان کننده خط مشی ها و برنامه های سازمان باشد.
شاهرخی تصریح کرد: همه ما به عنوان کارگزاران دولت وظیفه داریم در راستای تبیین سیاست های کلی دولت و خط مش اداره کشور در بخش خودمان حساس باشیم و علاوه بر سیاست های سازمانی، فعالیت های کلان دولت را بیان کنیم.
وی افزود: توجه به نقطه نظرات مردم و ارتباط دیدگاه های مردم با سازمان ها وظیفه بسیار مهم روابط عمومی ها است.
روابط عمومی دستگاهها در راستای سیاستهای دولت فعالیت کنند
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان با اشاره به اینکه گاهی برخی روابط عمومی ها فقط به عنوان مبلغ فعالیت های مدیر مطرح می شوند خاطرنشان کرد: این اشتباه بزرگی است و روابط عمومی وظیفه دارد در راستای منویات وسیاست های دولت منتخب مردم گام بردارد و بعد در تبیین برنامه های اختصاصی دستگاه پل ارتباطی بین مردم و دستگاه باشد.
شاهرخی با اشاره به اینکه باز کردن فضا برای نقد دستگاه ها توسط مردم از وظایف روابط عمومی ها است بیان داشت: دیدگاه های مردم را گرفته و به درون سازمان و بخش های مختلف منتقل کنند تا سازمان با قدرت و اثربخشی بیشتر به کار خود ادامه دهد.
وی عنوان کرد: روابط عمومی ها باید زمینه ساز اعتماد عمومی و تقویت سرمایه های اجتماعی باشند که اگر روابط عمومی و مجموعه خانواده دولت نتوانند این اعتماد را تقویت و ارتباط بین مجموعه دولت و ملت ایجاد کنند سرمایه های اجتماعی تضعیف خواهند شد.
هنر روابط عمومی تقویت ارتباط بین مردم و دستگاه اجرایی است
معاون سیاسی اجتماعی با بیان اینکه هنر ما و روابط عمومی ها این است که بتوانیم ارتباط بین مردم و دستگاه های دولتی را تقویت کنیم ادامه داد: ملاک ارزیابی باید این باشد که کجا روابط عمومی توانسته به مردم بیشتر اهمیت دهد.
شاهرخی تصریح کرد: هرگاه مردم با عشق و علاقه وراضی به سازمان رفت وآمد کردند و راحت حرف هایشان را زدند ما موفق عمل کردیم.
وی با بیان اینکه بعد از لطف خدا و درایت های امام راحل(ره) و رهبری معظم انقلاب هرچه داریم از حضور و مشارکت مردم است افزود: کار و فعالیت روابط عمومی ها در نهایت باید منجر به مشارکت مردم در بخش های مختلف باشد.
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان با تاکید بر اینکه روابط عمومی ها باید تسهیل کننده ارتباط مردم با سازمان ها و مدیران دستگاه های اجرایی باشند خاطرنشان کرد: طبق دستور استاندار و مشی ایشان به همه مدیران دستگاه های اجرایی تاکید می کنم از نقد سازنده استقبال کنند.
تفاوت بین نقد منصفانه و تخریب
شاهرخی بیان داشت: رشد و توسعه مستلزم این است که مشتاقانه نقدهای دلسوزانه را بپذیریم و روابط عمومی ها باید برای باز شدن این فضا کمک کنند.
وی با بیان اینکه بین نقد منصفانه و تخریب تفاوت وجود دارد عنوان کرد: به طور حتم ما از نقدهای منصفانه ای که از سوی رسانه ها مطرح می شود استقبال خواهیم کرد.
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان ادامه داد: روابط عمومی که تصور کند بدون ارتباط و تعامل با رسانه ها می تواند موفق باشد اشتباه می کند . یک بال پرواز روابط عمومی ها در رسیدن به هدف، همکاری مستمر و تعامل سازنده و دوستانه با رسانه هاست.
شاهرخی با اشاره اینکه باید فرهنگ پردازش کارهای مثبت را تقویت کنیم تصریح کرد: اتفاقات نامیمونی که در استان رخ می دهد را در حد لازم مورد رسیدگی قرار می دهیم.
معاون سیاسی امنیتی گفت: توسعه و نجات استان در گرو توجه به توسعه پایدار و توسعه عمیق، توجه به زیرساخت ها، صنایع و بخش های مختلف که می توانند ایجاد ثروت و شغل در استان کنند است و شما باید در بسترسازی و رفع موانع و دیدگاه های غلط گذشته کمک کنید.
نظر شما