الساكري افزود: مرحله دوم كنفرانس جهاني سران درباره جامعه اطلاعاتي طي روزهاي 16 تا 18 نوامبر سال جاري ميلادي(25 آبان تا 27 آبان) به رياست زين العابدين بن علي رئيس جمهوري تونس و رئيس كنفرانس سران و با مشاركت كوفي عنان دبيركل سازمان ملل و يوشيواوتسومي رئيس اتحاديه بين المللي ارتباطات برگزار شد كه در اين كنفرانس جهاني، 47 تن از روساء دولت ها يا معاونين آنها و كشورها مشاركت نمودند.
به گفته وي، 109 وزير و معاون وزير، 6 هزار نماينده رسمي از 174 كشور، 1500 نماينده از 92 سازمان بين المللي وابسته به سازمان ملل متحد، 6500 نماينده 600سازمان بين المللي غيردولتي، 5 هزار نماينده 250 موسسه بخش خصوصي و 1000 خبرنگار به نمايندگي از 650 رسانه گروهي شركت داشتند.
الساكري اظهار داشت : ايده برگزاري اجلاس سران جامعه اطلاعات فن آوري ارتباطات از دورانديشي رهبري تونس سرچشمه مي گيرد و زماني مطرح گرديد كه پيشنهاد زين العابدين بن علي رئيس جمهوري تونس در نشست شوراي اجرايي اتحاديه بين المللي ارتباطات در سال 1998 در شهر منياپوليس آمريكا ارائه شد وپيشنهاد تونس با موافقت اين اتحاديه روبرو شد و پس از مدتي مجمع عمومي سازمان ملل متحد با اين پيشنهاد موافقت كرد تا به صورت كنفرانس سران مورد تاييد همگان درآيد.
در اين چارچوب اتحاديه بين المللي ارتباطات كه موظف به برگزاري اين اجلاس جهاني سران شده بود، اهداف اصلي آن را به ترتيب زير مشخص كرد.
الف) كاهش شكاف ديجيتالي بين كشورهاي پيشرفته و سايركشورهاي در حال توسعه و تبديل آن به فرصتي جهاني براي ايجاد پايگاه هاي همكاري و همبستگي ديجيتالي در سطح تمام كشورها .
ب) قانونگذاري، پايه گذاري و ايجاد امكانات تضمين كننده پيشرفت فن آوري اطلاعات وارتباطات در كشورهاي جنوب، كه همچنان از استفاده از انقلاب اطلاعاتي كه هم اكنون به صورت يكي از مفاهيم پيشرفت و تحول در زمينه هاي اقتصادي، اجتماعي ، فرهنگي و رسانه هاي گروهي در جهان درآمده است، به دور مانده اند.
ج) ايجاد ابزاري مشترك در سطح بين المللي براي اداره شبكه اينترنت و استفاده بهينه از خدمات اين شبكه جهاني كه هم اكنون به صورت ابزار و وسيله اي موثر وانكار ناپذيربراي توسعه معاصر درآمده است.
د)- برنامه ريزي ملي، منطقه اي، و بين المللي در زمينه فن آوري اطلاعات و ارتباطات و اجراي طرحهاي صنعتي موثر در رونق بخشيدن به اقتصاد جهاني و ايجاد مشاركت متحد در سطوح دوجانبه و چندجانبه .
به گزارش مه، سفير تونس در ادامه اظهار داشت : نظر به اهميت اين اجلاس سران و محتوا و حجم كار انجام شده در چارچوب آن، و سنگيني مسئوليت برگزاري آن كه بزرگترين اجلاس جهاني سران در آغاز قرن بيست و يكم است ، براي برگزاري آن در دو مرحله از جانب سازمان ملل متحد و اتحاديه بين المللي ارتباطات موافقت حاصل شده و مقرر گرديد كه مرحله اول آن از 10 تا 12 دسامبر 2003 در شهر ژنو سوئيس برگزار شد و مرحله دوم آن از 16 تا 18 نوامبر ماه جاري ميلادي در تونس برگزار شد.
به گفته وي، زين العابدين بن علي در ارتباط با ايجاد جامعه اطلاعاتي و كاهش شكاف ديجيتالي اين دستاورد بزرگ تاريخي را با توجه به نيازهاي جامعه بين المللي به تحكيم هرچه بيشتر روابط همكاري و تكامل ميان ساختار هاي آن و كاهش تفاوتها ميان ملتها و محقق نمودن توسعه متعادل و متوازن جهت جلوگيري از تعميق شكاف ديجيتالي و گذر از آثار منفي آن را در آينده اي نزديك بسيار حائز اهميت دانست زيرا گسترش شكاف موجب افزايش تفاوت ميانگين هاي رشد و پيشرفت در ميان كشورها مي شود.
به گفته سفير تونس، محورهايي كه در اين اجلاس بايد مورد بررسي قرار مي گرفت؛ تا تدابير دسته جمعي به منظور رسيدگي به آنها و تحقق اهداف مورد نظر اين اجلاس سران اتخاذ شود به اين شرح است:
- جلوگيري از شكاف ديجيتالي كه پيش از اينكه تكنولوژيك باشد از آن به عنوان شكاف توسعه اي ياد شده ، و نيز بكاربردن وسايل پيشرفت و استفاده از انقلاب علمي و ديجيتالي در جهان امروز.
- همبستگي و اتحاد در سطح بين المللي براي غلبه برفقر، برقراري عدالت، اعتماد متقابل و همكاري سازنده ميان ساير كشورها به واسطه ايجاد ابزاري كه تضمين كننده استفاده عادلانه و شايسته همكاري از فن آوري هاي پيشرفته باشد.
- تصميم گيري و برنامه ريزي علمي جهت رسيدگي به مسائل مطرح جامعه اطلاعاتي از قبيل هويت، تنوع و ويژگي هاي فرهنگي، احترام به ارزشهاي اخلاقي و نيز تقويت رفتارهايي كه با نژادپرستي ، تبعيض، كينه توزي، اعمال خشونت، و تروريسم در تعارض هستند.
نتايج اجلاس سران
سفير تونس در باره نتايج و دستاوردهاي اولين كنفرانس فراگيربين المللي جامعه اطلاعاتي گفت : نتايج اجلاس سران تعبيري از آرمانها و آرزوهاي شركت كنندگان در هشت جلسه كاري اجلاس جهاني سران بوده و طي آن جلسات 220 شخصيت اقدام به اظهار نظر و ارائه مقاله و ايراد سخنراني نمودند كه در پايان دو سند را مورد تصويب قرار داد: 1- سند تونس 2- دستورالعمل تونس براي فن آوري اطلاعات
سند تونس كه داراي 40 بند است : شركت كنندگان، نمايندگان جامعه بين المللي تعهد و عزم خود را مبني بر ايجاد جامعه فراگير اطلاعاتي وتوسعه انسان محور بر اساس اصول منشور سازمان ملل متحد و مشروعيت بين المللي و احترام به تنوع و تعهد كامل به اعلاميه جهاني حقوق بشر اعلام نمودند.
همچنين در اين سند آمده است كه همه طرفها ملزم به اجراي تصميمات گرفته شده در اجلاس سران دردومرحله آن در ژنو و تونس، به ويژه در ارتباط با امكانات مالي مورد نياز براي كاهش شكاف ديجيتالي در كوتاه مدت ترين زمان مي باشند.
اجلاس جهان سران جامعه اطلاعات و ارتباطات در اين سند برگزاري مرحله دوم در تونس را فرصتي بي نظير در راستاي افزايش آگاهي از مزايا و فوائد ناشي از فن آوري اطلاعات و ارتباطات و فوائدي را كه اين فن آوري مدرن در زمينه توسعه اقتصادي و پيشرفت اجتماعي براي بشريت دربرخواهد داشت، دانست.
ب ) دستورالعمل تونس براي فن آوري اطلاعات كه داراي 122 بند است . اين سند از سه محور اصلي تشكيل شده است كه عبارتند از : امكانات مالي، مديريت اينترنت، اجراء و پيگيري.
از راست به چپ : دكتر معتمد نژاد استاد دانشگاه، مولدي الساكري سفير تونس، محمدي سفير سابق ايران در تونس و منتظر مديركل دفتر آموزش و تحصيلات تكميلي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري اطلاعات
اجراي و پيگيري مصوبات اجلاس سران:
تشكيل گروهي متشكل از سازمانهاي بين المللي مرتبط با اجلاس جهاني سران جامعه اطلاعات توسط دبيركل سازمان ملل به منظور تسهيل اجراي نتايج و تصميمات كنفران سران .
پيگيري تصميمات كنفرانس جهاني سران توسط شوراي اقتصادي و اجتماعي .كميته مسئول انجام اين كار و ماموريت آن براي تقويت كار خود در ماه ژوئن 20006 در ژنو تعيين خواهد شد.
اعطاي نقش اصلي به اتحاديه بين المللي ارتبطات، يونسكو و برنامه توسعه سازمان ملل متحد براي اجراي برنامه كاري ژنو و برگزاري نشست مسئولان هماهنگي اجراي اهداف يازده گانه موجود در برنامه كاري ژنو.
در مراسم اختتاميه اين اجلاس به رياست زين العابدين بن علي رئيس جمهوري تونس، مقرر گرديد تا مجمع عمومي سازمان ملل مسئوليت بررسي كامل برنامه اجرايي تصميمات كنفرانس جهان سران درتونس را تا سال 2015 برعهده داشته باشد و همچنين پس از موافقت مجمع عمومي سازمان ملل روز 17 مي هر سال به عنوان روز جهاني جامعه اطلاعات انتخاب شد.
نقش تونس در موفقيت عملكرد اجلاس جهاني سران
به گزارش مهر، مولدي الساكري كشور برگزاري اين كنفرانس فراگير با شركت 20 هزار نماينده و شخصيت از سراسر جهان را در اين حجم وسيع حاصل تلاشها و تحركات گسترده كشورش قلمداد كرد و گفت : تونس از زمان ارائه پيشنهاد برگزاري آن در سال 1998، نقش اساسي را در سطح بين المللي و منطقه اي براي برگزاري موفق آن ايفا كرد و تحركات فعال ديپلماتيك اين كشور به منظور فراهم كردن حمايت هاي لازم در چارچوب اتحاديه بين المللي ارتباطات، مجمع عمومي سازمان ملل و ديگرسازمان هاي منطقه اي و بين المللي از قبيل اتحاديه عرب، سازمان كنفرانس اسلامي، اتحاديه آفريقا، و جنبش عدم تعهد صورت گرفت.
در اين زمينه مي توان به برگزاري 309 رويداد در حاشيه كنفرانس اخير شامل تريبون هاي گفتگو، نشست هاي كارشناسي، كارگاه ها، برگزاري 328 نمايشگاه اشاره كرد.
به گفته وي، همچنين نزديك به 100 كارگاه مشاركت در زمينه فن آوري ارتباطات برپاگرديد.
از سوي ديگر سفير تونس به گفته هاي يوشيو اوتوسومي رئيس اتحاديه بين المللي مخابرات در پايان كار اجلاس جهاني سران جامعه اطلاعات، از آن به عنوان كنفرانس راهكارها كه تمامي وعده هاي خود را به ويژه در ارتباط با ايجاد آگاهي ميان جامعه بين الملي درخصوص اهميت چالش هاي برقراري جامعه اطلاعاتي به صورتي عادلانه و شايسته تر به نفع تمام بشريت نام برد.
به گفته اين مسئول بين المللي، كنفرانس جهاني سران سبب تحقق بيش از 2500 طرح و استراتژي ملي براي توسعه فن آوري اطلاعات و ارتباطات گرديد همچنين برگزاري كنفرانس جهاني سران در دو مرحله و در دو كشور از شمال و جنوب (سوئيس و تونس) زمينه ساز برگزاري نسل جديدي از كنفرانسهاي جهاني در راستاي حمايت از همكاري و اتحاد بين المللي در مقابله با چالشهايي كه گريبانگير بشريت در قرن بيست و يكم خواهند بود، مي باشد.
در اين ميزگرد همچنين دكتر معتمد نژاد عضو هيئت علمي دانشگاه علامه طباطبايي به عنوان كارشناس مطرح عرصه ارتباطات و فناوري اطلاعات درباره نحوه شكل گيري اين كنفرانس پرداخت و برگزاري آن را گام مهمي در زمينه رفع شكاف ديجيتالي و اطلاعاتي ميان كشورهاي پيشرفته و در حال توسعه قلمداد كرد.
همچنين در اين اجلاس دكتر محمود محمدي سفير سابق جمهوري اسلامي ايران در تونس و عضو كميسيون سياست خارجي و امنيت ملي درمجلس شوراي اسلامي گفت : در جهان امروز و مسئله جهاني شدن، نقش ارتباطات در جهاني شدن يك مسئله اوليه و تعيين كننده است و هيچ جامعه اي نمي تواند با جامعه جهاني همراه شود مگر اينكه فناوري ارتباطات و تكنولوژي را بشناسد.
وي افزود: جامعه جهاني امروز تابع دو قاعده كند و تند است كه كشورهاي پيشرفته و توسعه يافته كه علوم و ارتباطات درآنها نقش اساسي دارد و در زمره كشورهاي تابع قاعده تند قراردارند كه سرعت نقش اساسي درتوليد توسعه و پيشرفت آنها دارد.
برعكس كشورهايي كه تابع قاعده كند هستند كه درهمراهي با علوم وتكنولوژي و فناوري اطلاعات وارتباطات كند حركت مي كنند.
شماري از سفراي كشورهاي عربي از جمله سفير لبنان در اين ميزگرد حضور داشتند
وي تصريح كرد: اگر بخواهيم شكاف ميان فقر و غنا در جهان امروز و فاصله ميان پيشرفت و عقب ماندگي را بررسي كنيم به اين نتيجه مي رسيم كه كشورهاي دنيا تابع يكي از قاعده كند و تند هستند.
رئيس انجمن دوستي ايران و تونس گفت : تونس از جمله كشورهايي است كه در رابطه با استراتژي و گسترش اطلاعات توجه خاصي داشته است و پس از ايران استراتژي توسعه ارتباطات و اينترنت را آغاز كرد اما جلوتر از ايران حركت كرده است.
به گفته وي، تونس با وجودي كه از منابع غني نفت وگاز محروم است اما نگاه وديدگاه علمي در تونس و به خصوص شخص رئيس جمهوري آن آقاي زين العابدين بن علي نقش اساسي در استراتژي گسترش فناوري اطلاعات و اينترنت داشته است.
به گفته محمدي، رئيس جمهوري تونس سه محور را براي گسترش استراتژي اطلاعات و فناوري ارتباطات در كشورش پايه گذاري كرد كه شامل توسعه مدرن سازي زيرساخت هاي اجتماعي به اين علت كه سنگ بناي پيشرفت است 2- ايجاد زيربناي برنامه ريزي و سازماندهي است كه از اين جهت مهم است كه توسعه كشوربا برنامه ريزي و با تفكر علمي و مدون اداره مي شود.
وي محور سوم برنامه بن علي را توسعه آموزش و بكارگيري تكنولوژي در حركت رو به جلو اعلام كرد كه به گفته وي در تونس 100 درصد دانشگاه ها و مراكز علمي تحقيقاتي و مراكز عمومي از شبكه اينترنت بهره مند هستند و تا پايان سال 2006 تمام مدارس تونس هم از اين فن آوري بهره مند خواهند شد.
به گزارش مهر، محمدي در پايان خاطر نشان كرد كه تونس تلاش كرده است به عنوان كشوري نمونه والگو در شمال آفريقا و حوزه مديترانه در حوزه اطلاعات و فن آوري ارتباطات خود را مطرح كند و تفكر علمي در ميان رهبران تونس، اين كشور را به كشورهاي توسعه يافته و تقريبا پيشرفته رسانده است.
در اين ميزگرد كه در دانشگاه تربيت مدرس برگزار شد،غلامعلي منتظر مديركل دفتر آموزش و تحصيلات تكميلي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري نيز توضيحاتي درباره اين اجلاس جهاني جامعه اطلاعاتي ارائه كرد.
به گفته وي يكي از مهمترين ويژگي هاي اين كنفرانس شركت بيش از 20 هزار تن از نمايندگان وشخصيت هاي علمي، فرهنگي ، سياسي از كشورهاي جهان بود كه تونس با موفقيت در برگزاري آن عمل كرد.
تونس كشوري در شمال آفريقا و حوزه درياي مديترانه داراي آب وهوايي مديترانه اي، جمعيت كمتر از 10 ميليون نفر، وسعت 150 هزار كيلومتر(يك دهم مساحت ايران)، داراي ويژگي اسلامي، عربي، آفريقايي است و عمده درآمد اين كشور از صنعت توريسم، كشاورزي و منابع انساني است.
نظر شما