خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه : مؤسسه فرهنگي – هنري عرش پژوه با هدف خدمت به ساماندهي و توسعه فرهنگ ديني و همچنين مطالعه در امور مرتبط با حوزه اجتماعي دين، با بهره وري از دانشهاي مختلف و بهره مندي از آراء صاحبنظران و انديشمندان براي زمينه سازي و اجرا و تحقق فرهنگ اسلامي و ديني، در نهادهاي مختلف، كتاب فوق را چاپ و منتشر كرده است .
ضرورت و اهميت توسعه و تعميق فرهنگ ديني در جامعه ما بيش از هر چيز، منوط به تبيين چگونگي تعامل دولت و دين و تعيين كيفيت مناسبات اين دو نهاد برجسته و كارآمد است .
در اين ميان بايد نقش و جايگاه مردم در نظام ديني و حكومتي، كه خواهان تثبيت و گسترش الگوي مردمسالاري ديني هستند نيز روشن شود، زيرا اين موارد، مسائلي است كه اغلب در بوته ابهام و اجمال باقي مانده است .
علاوه بر مسائل گسترده و مهم فوق، تاكنون درباره تعين حدود قلمرو دولت ديني در امور دين، پژوهش دقيق و چنداني صورت نگرفته است ، يعني با آنكه به تفصيل و مكرر، اما نه چندان عميق، درباره دين و دولت و ضرورتدخالت و حضور ونقش آفريني دين در امور دولت و حكومت سخن گفته شده است، از وجه متقابل اين معادله يعني رابطه " دولت و دين" و حدود قلمرو دولت در نهادهاي ديني دچار كمبود پژوهش و نظريه پردازي هستيم .
محورهاي عمده برنامه ريزي سياستهاي كلان جامعه بايد برگرفته است فرهنگ و منابع پربار ديني باشد و در نظام اسلامي ايران چه كسي بهتر از مقام معظم انقلاب و مقام والاي ولايت عهده دار هدايت جامعه به سوي اهداف متعالي اسلام بر مبناي فرهنگ و تعاليم ديني است ؟ پس بديهي است كه در تبيين مسائل مهم فوق نيز از ديدگاهها و رهنمودهاي مقام معظم رهبري كه ترسيم كننده خط مشي كلان و استراتژي نظام است، بهره گرفته شود .
علاوه بر سياستهاي كوتاه مدت و برنامه ريزي هاي زودگذر، در تبيين سياستهاي ميان مدت به ويژه دراز مدت نقش رهبري بيشتر اهمتي و مدخليت مي يابد و از اين رو ، جهت گيري ها و رهنمودهاي ايشان مي تواند راهگشاي بسياري از بن بستها و مشكلات و برطرف كننده بسياري از ابهامات و اشتباهات باشد، به ويژه كهع تعيين سياستهاي كلي نظام با استفاده از نظرات مجمع تشخيص مصلحت نظام از اختيارات رهبري و مصرح در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران است .
كتاب" دولت و فرهنگ ديني" از منظر مقام معظم رهبري، مدخل و كوششي آغازين در مسئله شناسي و پاسخگويي به پرسشهايي است كه با محوريت و بازخواني مجموعه 9 جلدي حديث ولايت و دهها مأخذ ديگر اعم از كتاب، مجله، نشريه و روزنامه كه حاوي گفتارهاي، سخنراني ها و بيانات راهبري رهبر معظم انقلاب است و بخشي از آنها حتي شامل سخنان ايشان در دوران رياست جمهوري است .
اين كتاب در دو بخش مناسبات دين و دولت ( در قلمرو دين ) و همچنين مناسبات دولت و دين ( در قلمرو دولت) گرد آوري شده است .
در بخش مناسبات دين و دولت ( در قلمرو دين) مطالبي با عنوانين مباني نظري دولت ديني، جايگاه حكومت در اسلام ، ساختار دولت اسلامي، مبناي مشروعيت در نظام اسلامي، رابطه دين و سياست، ويژگيهاي حاكم اسلامي و الگوهاي گوناگون حاكميت آمده است .
تعامل دين و دولت، امام خميني (ره) و الگوهاي جايگزين، اهداف دولت اسلامي ، كار هاي ويژه دولت اسلامي، نقش دين در استقرار و هدايت دولت، مواضع چهارگانه دين در استقرار دولت ديني، اقتدار و دين و همچنين دين ، دولت و ديدگاهها از ديگر مطالب بخش اول كتاب " دولت و فرهنگ ديني" از منظر مقام معظم رهبري است .
در بخش دوم كتاب با عنوان مناسبات دولت ودين ( در قلمرو دولت) نيز مطالبي با عناوين وظايف و مسئوليتهاي دولت ديني، توسعه فرهنگ ديني، تأمين عدالت اجتماعي، تأمين آزادي، حقوق مردم در نظام سياسي اسلام، مردمسالاري در قانون اساسي، وظايف دولت ديني در عرصه فرهنگ و هنر، نهادهاي مؤثر در توسعه فرهنگ ديني، سازمانها و رسانه هاي مؤثر در توسعه فرهنگ ديني آمده است .
مردمسالاري ديني از ديدگاه مقام معظم رهبري، اسيب شناسي فرهنگ ديني با تأكيد بر دو دهه اخير انقلاب و مدينه پيامبر (ص) الگوي هميشگي حكومت ديني از ديگر مطالب كتاب " دولت و فرهنگ ديني" است .
كتاب" دولت و فرهنگ ديني" از ديدگاه مقام معظم رهبري به كوشش حسين عليزاده و همكاري سيد مهدي بزرگي، سلمان رضوي، از سوي مؤسسه فرهنگي – هنري عرش پژوه دفتر مطالعات توسعه فرهنگ ديني در 2 هزار نسخه و 273 صفحه چاپ و منتشر شده است .
نظر شما