۱۳ آذر ۱۳۸۴، ۲۱:۵۶

در پي گذشت بيش از پنج سال از دوران رياست جمهوري؛

بوش براي بازيابي محبوبيت خود به "ماراتن ديپلماتيك" در صحنه بين المللي ادامه مي دهد

بوش براي بازيابي محبوبيت خود به "ماراتن ديپلماتيك" در صحنه بين المللي ادامه مي دهد

خبرگزاري "مهر" - گروه بين الملل: يكسال و اندي از پيروزي مجدد "جرج بوش" رئيس جمهوري آمريكا در مبارزات انتخاباتي با "جان كري" سناتور دمكرات مي گذرد، اما وي در مواجهه با افكار عمومي داخلي با مشكل روبرو شده و در اين راستا تمامي سعي خود را براي جلب افكار عمومي جهانيان و به ويژه در جبهه ديپلماتيك قرار داده است.

كارشناسان امور سياسي و بين المللي عقيده دارند زماني كه روساي جمهوري، براي بار دوم راي اكثريت را در انتخابات به دست مي آورند، بيشتر تمركز فعاليت هاي خود را در چارچوب سياست خارجي قرار مي دهند، زيرا قدرت آنان در صحنه داخلي كشور به تدريج روبه كاهش مي رود.

"والتر ميد" كارشناس مركز تحقيقات شوراي امور خارجي آمريكا در اين زمينه مي گويد: نمايندگان مجلس يا كنگره مي دانند كه آنان بايد براي برنده شدن و انتخاب مجدد در دور بعدي تلاش خود را انجام دهند، اما رئيس جمهور اين طور نيست زيرا براساس قانون اساسي يك فرد فقط مي تواند دو بار در انتخابات رياست جمهوري به عنوان كانديدا حضور يابد.

وي در ادامه افزود: حضور رئيس جمهور آمريكا براي شركت در دور سوم ممنوع است و به همين علت وي به اين باور رسيده استكه سياست خارجي يكي از آخرين محل هايي است كه مي تواند در آنجا جلوه گري كند.

محبوبيت جرج بوش كه در روز دوم نوامبر 2004 ميلادي در برابر جان كري توانست به پيروزي دست يابد، امروز به پايين ترين سطح خود رسيده است و اين درحالي است كه وي بايد سه سال ديگر نيز بر آمريكا حكومت كند.

وي در اين راستا و در ماههاي اخير، سفرهاي خود به كشورهاي آمريكايي و آسيايي را انجام داد تا بتواند به گونه اي جديد هويت مجازي صلح طلب بودن و انسان دوستانه خود را به كشورهاي درحال توسعه عرضه كند.

بوش در سفري چهار روزه از كشورهاي آرژانتين، برزيل و پاناما ديدار به عمل آورد. وي همچنين در آرژانتين در اجلاس كشورهاي آمريكايي در "مار دل پلاتا" شركت كرد.

وي در حالي وارد اين اجلاس شد كه از نظر سياسي بسيار ضعيف گشته بود و سعي كرد از اين فرصت براي آنچه كه در سالهاي گذشته تخريب كرده بود، استفاده كند.

رئيس جمهوري آمريكا همچنين در اواسط ماه نوامبر از كشورهاي آسيايي "ژاپن"، "كره جنوبي"، "چين" و "مغولستان" ديدار و با مقامات بلندپايه اين كشور ملاقات و درباره موضوعات بين المللي و منطقه اي به بحث و بررسي پرداخت.

اين سفرها نيز جزيي از برنامه هاي ديپلماتيك استثنايي رئيس جمهوري جمهوري خواه آمريكا به شمار مي رود.

بوش در صحنه داخلي نيز دست به برخي تلاش ها زده است: اصلاح نظام بازنشستگي و كاهش كسري بودجه.

ازسوي ديگر، با عبور شمار كشته شدگان سربازان آمريكايي در عراق از مرز 2 هزار نفر ، اعتراضات گسترده اي سراسر آمريكا را براي بازگرداندن نيروها به ميهن فراگرفته است.

مردم آمريكا به ويژه خانواده هايي كه فرزندانشان در عراق حضور دارند، با تظاهرات ، انتشار بيانيه و حتي تجمع در برابر منزل و مزرعه جرج بوش اعتراض خود را نسبت به اين مساله اظهار داشته اند.

اين درحاليست كه يكي از نمايندگان دمكرات مجلس آمريكا در طرحي خواستار خروج نيروهاي آمريكايي از عراق شد.

به گزارش مهر، "جان مورتا" نماينده دمكرات مجلس آمريكا، اولين پيشنهاد رسمي عقب‌ نشيني فوري نيروهاي آمريكايي از عراق را ارايه كرد. مورتا در توجيه اين طرح اظهار داشت: آمريكا ديگر نمي‌ تواند كاري را از طريق نظامي در عراق به پيش ببرد.

مورتا كه خود از سربازان آمريكايي حاضر در جنگ ويتنام و همچنين يكي از مسوولان بودجه دفاعي مجلس نمايندگان آمريكا است، گفت: من فكر مي كنم به مردم عراق بايد پيش از انتخابات در اواسط دسامبر هشدار داده شود كه آمريكا از اين كشور خارج خواهد شد.

در پيشنهاد مورتا آمده بود: زمان استقرار نيروهاي آمريكايي در عراق بر اساس دستور كنگره به پايان رسيده است. اين طرح همچنين استقرار يك نيروي واكنش سريع در منطقه را پيش بيني مي ‌كرد و از واشنگتن مي ‌خواست به تلاشهاي خود جهت برقراري امنيت و ثبات در عراق از طريق ديپلماسي ادامه دهد.

حضور رئيس جمهور آمريكا براي شركت در دور سوم ممنوع است و به همين دليل وي به اين باور رسيده استكه سياست خارجي يكي از آخرين محل هايي است كه مي تواند در آنجا جلوه گري كند

اين طرح‌ در حالي مطرح ‌شد كه پايه و اساس اصلي جنگ عراق هر چه بيشتر زير سوال مي ‌رود.60 درصد افرادي كه در نظرسنجي مشترك "سي.ان.ان" و روزنامه "يو.اس.اي.تودي" مورد پرسش قرار گرفتند، جنگ عراق را توجيه ‌ناپذير عنوان كردند. در اين راستا؛ جرج بوش در سفر خود به كره جنوبي با بيان اين مطلب كه تعيين زمان عقب نشيني ازعراق به معني تضمين وقوع فاجعه است، اين موضوع را رد كرد. رئيس جمهوري آمريكا در ادامه تاكيد كرد: ما با تروريست ها در عراق مي جنگيم  و به جنگ تا پيروزي كه به خاطر آن سربازانمان كشته مي شوند، ادامه مي دهيم.

نيروهاي چند مليتي به سركردگي آمريكا در مارس سال 2003 به بهانه خلع سلاح رژيم بعث "صدام حسين" و سرنگون كردن اين رژيم به عراق حمله بردند. تاكنون بيش از دو هزار سرباز آمريكايي جان خود را در اين جنگ از دست داده‌ اند و همچنان روزانه شاهد عمليات افراد مسلح عليه نيروهاي آمريكايي در سراسر عراق هستيم.

ازسوي ديگر، استعفاي "لوييس ليبي" از مقامات ارشد كاخ سفيد براي شهادت دروغ و پروازهاي هواپيماهاي سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سيا)، بوش را در وضعيت بسيار سختي قرار داده است.

دراين زمينه، اتحاديه اروپا به رياست انگليس در نامه اي به "كاندوليزا رايس" وزير خارجه آمريكا از وي در رابطه با فرود مخفيانه هواپيماهاي سازمان سيا در كشورهاي اروپايي توضيح خواست.

رايس نيز هفته گذشته قول داد تا در آينده اي نزديك پاسخي مناسب به اين مساله بدهد. اين احتمال وجود دارد كه وي در سفر خود به كشورهاي اروپايي كه از فردا دوشنبه آغاز خواهد شد، به اين موضوع پاسخ دهد.

اين درحاليست كه به گفته ديپلمات ها، رايس در ديدار خود با "آنگلا مركل" صدر اعظم جديد آلمان هيچ گونه اطلاعاتي را افشا نكند و از موضوع دسترسي آمريكا به اطلاعات دفاع كند.

يكي از مقامات سياسي آمريكا در اين باره گفت : "پاسخ رايس پاسخي ديپلماتيك و در عين حال موثر و محكم خواهد بود."

به گزارش مهر، در حالي كه از هرگونه پاسخ به گزارش هاي زندان هاي سري سيا و حمل بازداشت شدگان در اروپا خودداري مي شود، مقامات آمريكايي بر اين مسئله پافشاري مي كنند كه اقدامات آمريكا مطابق با قانون آمريكا و قراردادهاي بين المللي انجام مي گيرد. بنابر قانون آمريكا، برپايي زندان هاي سري در خاك آمريكا ممنوع است.

"اليزابت چني" مقام ارشد وزارت دفاع آمريكا اخيرا به گزارشگران عرب گفت : "با توجه به مسئله وجود دشمني همچون "القاعده" به يك سري از قوانين جديد نياز است."

نگراني اروپا نسبت به تلاش هاي دولت بوش براي استثنا قرار دادن سيا از قوانين پيشنهادي آمريكا مبني بر ممنوعيت رفتار "بي رحمانه و غيرانساني" با بازداشت شدگان، افزايش يافته است.

ازسوي ديگر، "نلسون كانينگهام" مشاور سابق جان كري درباره وضعيت كنوني بوش اظهار داشت: اغلب روساي جمهوري كه در صحنه داخلي با مشكلات فراواني مواجه هستند، به سوي امور بين المللي رويكرد پيدا مي كنند.

وي با اشاره به سفر بوش به كشورهاي آمريكاي لاتين، افزود: شايد رئيس جمهور فكر مي كرد كه سفر به آمريكاي لاتين به عنوان راه حلي براي كسب امتياز مثبت براي وي باشد.

"مايكل شيفر" رئيس سابق موسسه "گفت وگوي داخلي آمريكا" ، چهره جرج بوش در كشورهاي خارجي و صحنه بين المللي را بسيار ضعيف برشمرد و گفت كه اين مساله بهره مندي وي در "ماراتن ديپلماتيك" را كاهش مي دهد.

ازسوي ديگر، واكنش بسيار كند دولت آمريكا پس از وقوع توفان "كاترينا"، آسيب پذيري آمريكا را آشكار كرد.

جرج بوش با از دست دادن محبوبيت خود در صحنه داخلي كشورش، سعي دارد افكار عمومي جهانيان و به ويژه جبهه ديپلماتيك را به خود جلب كند

در چنين شرايطي شاهد هستيم كه مقامات آمريكايي يكديگر را براي عدم واكنش مناسب و به موقع نسبت به توفان كاترينا و عواقب آن، ملامت كرده و در خصوص تعلل هاي موجود دولت در اختصاص دادن كمك هاي اوليه يكديگر را مقصر دانستند. "ري نگين" شهردار "نيواورلئان" كه بيشترين ميزان خسارت را در اين توفان متحمل شد، مقامات دولت مركزي را مورد انتقاد قرار داد و اعلام كرد كه به خاطر تعلل آنان بود كه عده زيادي از مردم شهر جان خود را از دست دادند و يا  با از دست دادن خانه و كاشانه خود آواره گشتند.

توفان كاترينا به منطقه اي كه مساحتي در حدود نصف كشور فرانسه را دارد، خسارت زد و خرابي هاي برجاي مانده بسيار بيشتر از توفان هاي گذشته آمريكا و حتي زلزله بي سابقه كاليفرنيا بود. بنابر ارزيابي هاي انجام شده، خسارت توفان به 125 ميليارد دلار رسيد. 

اين درحاليست كه جرج بوش رئيس در مواجهه با اين مسايل در ابتدا با رد نقص كمك رساني دولت به آسيب ديدگان توفان كاترينا ادعا كرد كه هيچ تمايزي در ارسال و توزيع محموله هاي امداد بين بازماندگان توفان صورت نگرفته بود.

به گزارش مهر، رئيس جمهوري آمريكا در اولين بازديد نزديك خود از مناطق توفان زده در شهر نيواورلئان ضمن رد انتقادات مردمي از توزيع غيرمنصفانه و تبعيض آميز به آسيب ديگان گفت: توفان به طور گزينشي افراد را انتخاب نمي كند و به همين ترتيب امداد رساني نيز نمي تواند گزينشي باشد و مي توان گفت كه تبعيضي در كار نبوده است.

اما بوش پس از انتقادهاي فراواني كه عليه وي ايجاد شد، در يك اقدام نمايشي، كوتاهي و قصور دولت خود در تعامل با فاجعه مرگبار كاترينا را بر عهده گرفت و گفت : اين توفان سوال هاي زيادي را در مورد توانايي هايي دولت در برابر حوادث طبيعي و حملات تروريستي مطرح كرد.

جرج بوش در واكنش به اين انتقادهاي از عملكرد دولت وي در فاجعه توفان كاترينا اعلام كرد: توفان كاترينا باعث مشكلات بسيار جدي در برابر قدرت و توانايي دولت در مهار آن شد و در اين مورد هرگونه كاستي و قصوري كه از جانب دولت سرزده باشد، مسئوليت آن را برعهده مي گيرم.

البته با وجود تمامي اين مسايل بوش به حكومت بر آمريكا ادامه مي دهد و سعي مي كند كه در برخي چارچوب ها با اعمال زور و اقدامات نظامي و جاسوسي بر مسايل جهاني تاثير مي گذارد كه از آن جمله مي توان به قبول ناگهاني چشم پوشي كره شمالي از برنامه هاي هسته اي و تصويب قطعنامه شوراي امنيت براي همكاري اجباري سوريه در زمينه تحقيقات در مورد ترور "رفيق حريري" نخست وزير فقيد لبنان اشاره كرد.

اين درحاليست كه جرج بوش با تمامي نيرنگ ها و اقدامات جاسوسي و اعمال فشارها بر كشورهاي تاثيرگذار ازجمله اروپاييها، نتوانست قطعنامه اي را در جلسه اخير شوراي حكام عليه پرونده هسته اي ايران به تصويب برساند و شوراي حكام با انتشار بيانيه اي خواستار همكاري ايران با آژانس شد.


کد خبر 261566

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha