خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه : اگزيستانسياليسم و پوزيتويسم دو مكتب مهم فلسفي در دوران معاصر مغرب زمين است كه به ترتيب توسط كي يركه گور فيلسوف و متكلم دانماركي و اگوست كنت فيلسوف فرانسوي ابداع شدند. اين دو مكتب و جريان فلسفي از جهت موضوع، روش و رويكرد تفاوتهاي فراواني دارند.
فيلسوفان اگزيستانس به دغدغه هاي انساني و اوضاع حدي و مرزي مانند رنج از بي عدالتي، آرزوي جاودانگي، اميد، عشق، ايمان، محبت، ياس، بيهودگي جهان، آزادي و ساير مباحث وجودي انسان پرداخته و نوعي نزديكي و پيوند با مخاطبان خود برقرار ساخته اند. بنابراين درباره اهميت و ارزش موضوع اثر مي توان به دغدغه هاي انساني فلاسفه اگزيستانس اشاره كرد.
ويژگي منحصر به فرد اين اثر با آثار مشابه فراوان در زمينه هاي فلسفه ها و فيلسوفان اگزيستانس علاوه بر تبيين و توضيح دقيق و منصفانه از آراء فلاسفه مكتب اگزيستانسياليسم، تطبيق و مقايسه في الجمله آنها با مباحث فلسفي و عرفان اسلامي است.
هدف از تاليف اين اثر ارائه متني مناسب با درس فلسفه هاي اگزيستانس در مجموعه فسلفه هاي معاصر است به همين دليل فيلسوفاني مانند : كي يركه گارد، نيچه، هوسرل، ياسپرس، سارتر، مارسل و هيدگر در اين كتاب مورد بررسي قرار گرفته اند و شرح احوال و آثار و رهيافت و روش و ديدگاه هاي فلسفي و انسان شناسي آنها بيان شده است.
به منظور تمهيد مقدمات تاريخي و بيان زمينه هاي تكوين فيلسوفان اگزيستانس در بخش تمهدي تاريخي چهار فصل گشوده شده است. ابتدا از سير بحث انسان در نظام هاي متافيزيكي دكارت تا قرن نوزدهم گزارشي مختصر داده شده، سپس انديشه سه متفكر كه بيش ترين تاثير را در حوزه اگزيستانس داشته اند به نحو مختصر تقرير شده است.
پس از بيان نكاتي در مدخل ، به چهار نماينده اصلي حوزه اگزيستانس پرداخته شده است اما بيان مجدد شرح احوال اين فيلسوفان علي رغم در دسترس بودن كتابهاي ديگر امري ناگزير بود.
به گزارش"مهر"، كتاب از يك مقدمه و دو بخش تشكيل شده است. در مقدمه كتاب فلسفه هاي اگزيستانس، لزوم داشتن موضع و مبنا در تقرير انديشه ها و تامل در مورد فسلفه هاي اگزيستانس با التفات به مشرب عرفان بررسي شده است. سپس در بخش اول به مقدمات تاريخي و بررسي انديشه هاي كساني مانند دكارت، كانت، بيكن، هگل پرداخته شده و سپس به طور مشروح آراي كي ير كه گور، نيچه و هوسرل بررسي شده است. در ابتداي بخش دوم سرچشمه هاي انديشه اگزيستانس و وضع كنوني آن بررسي شده سپس آراي ياسپرس، سارتر، مارسل و هيدگر شرح شده است.
نظر شما