به گزارش خبرنگار هنري "مهر" در اين جلسه ابتدا بهمن نامور مطلق با اشاره به اهميت انتفاضه در فلسطين گفت : "هنرمند فلسطيني پيامبر انتفاضه و حافظه آن است . عمق و ژرفناي اين امر را مي توان در شعر هاي محمود درويش و كاريكاتور هاي ناجي علي و همين نقاشي هاي به نمايش در آمده در اين نمايشگاه جستجو كرد . "
وي افزود :" فراتر از تمام رسانه ها روايت واقعي فلسطين را مي توان در اشعار و آثار هنري آنها جستجو كرد . لايه هاي پنهان اين هنر كه خود را به خوانش ما فرا مي خواند از يك سو خاطرات گذشته را بازگو مي كند و از سوي ديگر به دنبال تثبيت اين خاطرات است . اين آثار ، فراقومي و فرا مليتي هستند . "
نامور با اشاره به شجاعت خاصي كه هنرمندان فلسطيني براي ثبت حوادث فلسطين از خود نشان داده اند افزود : " نقد مطلق گراي اين آثار ، نقدي خطا ست . اين آثار هستند كه نوع نقد خود را انتخاب مي كنند و با توجه به گوناگوني آثار اين نمايشگاه مجبور به رويكردي چند نقدي به آثار ارائه شده هستيم . "
سپس مصطفي گودرزي ديباج با اشاره به اين امر كه بحث نقد هنر ي بحثي تخصصي است كه تحمل آن براي حاضران در جلسه سخت است گفت : "در آثار به نمايش در آمده درنمايشگاه "هنر مقاومت " همه هنرمندان برخلاف پيش فرض ما به مسايل ارزشي در آثارشان نپرداخته اند . "
وي افزود : " اگر قايل به اين امر باشيم كه هنرمند حقيقتي را كه در عالم ماده يا معنوي مي بيند براي قابل ارايه كردن متنزل مي كند ، بايد قالب بياني هنرمند توانايي هضم و ارائه آن حقيقت را داشته باشد . اگر هنرمندي از لحاظ تكنيكي دچار ضعف باشد قادر نيست حقيقت فرا تر از توانش را به شايستگي ارائه كند . "
اين منتقد افزود : " هر جا هنرمندان فلسطيني سعي در بيان مسائل ارزشي در آثار خود دارند ، با توجه نماد زدگي شديدشان ، بسيار ضعيف عمل كرده اند . "
وي سپس با اشاره به اين نكته كه هنرمندان فلسطيني در آثارشان نتوانسته اند يك نظام منسجم هنري را بكار برند گفت : " دسته بندي هاي كلاسيك و آكادميك هنري در بررسي اين آثار چندان محلي از اعراب ندارد . "
گودرزي ادامه داد : " من دلم مي سوزد و دوست دارم هنرمندان فلسطيني مثل بمب عمل كنند ولي اگر بمب قوي نباشد ترقه اي بيش نيست . در مجموعه به نمايش در آمده مي بينيم هنر مندان فلسطيني مثل بسياري از هنر مندان اول انقلاب آنقدردر گير موضوع شده اند كه ساختار را كه پايه و و اساس هنر است به فراموشي سپرده اند و به دليل ضعف ساختاري آثارشان ، نماد پردازي هايشان بي اثر شده است . "
اين منتقد تاكيد كرد :" بسياري از آثار به نمايش در آمده در اين نمايشگاه يك عقب نشيني بزرگ در امر پرداخت هنري محسوب مي شود زيرا از نظر شناخت فرم و رنگ و فضا بسيار ابتدايي هستند . بايد توجه داشت كاري كه اين هنرمندان مي كنند مشابه اين است كه من دين خودم را نشناسم و بخواهم از آن دفاع كنم . هنرمند تا زماني كه ضعف ساختاري آثارش را مرتفع نكرده است ، با پرداختن به موضوع باعث آسيب رساندن به آن مي شود . "
سپس مهرداد احمديان ضمن تاكيد برنمايش اين آثار در كشور هاي مختلفي مثل كانادا گفت : "هنرمندان فلسطيني از لحاظ مفهومي در آثارشان بر مفهوم مرزها تكيه مي كنند . . اكثر موضوعاتي كه در آثار اين هنرمندان مي بينيم حول مفاهيم زمين ، زمين مادر ، كودك به مفهوم تولد يا تولد دوباره متمركز شده اند . همچنين رنگ هاي گرم به عنوان نمادي از خون و عشق در اين آثار به نمايش در آمده اند . "
وي ادامه داد : " با توجه به تاكيد زياد اين هنرمندان بر مسائل فلسطين، نكته جالب ارائه مفهوم صلح در چند اثر است . زيرا در اين چند اثر مفاهيم اسلام ، مسيحيت و يهود در كنار هم ارائه مي شوند . "
احمديان در ادامه با تائيد سخنان گودرزي افزود: " در تمام آثار به نمايش د رآمده نوعي ساده گويي وجود دارد كه اگرچه ممكن است براي مخاطب عام خوشايند باشد ولي باعث شده است اين آثار ويژگي هاي لازم هنري را نداشته باشند . "
در جلسه نقد آثار هنرمندان فلسطيني در نگار خانه صبا مطرح شد
گودرزي ديباج : دسته بندي هاي آكادميك در بررسي آثار هنرمندان فلسطيني محلي از اعراب ندارد
جلسه نقد و بررسي نمايشگاه "هنر مقاومت" روز دوشنبه در مركز فرهنگي هنري صبا با حضور"مهرداد احمديان" ،" بهمن نامور مطلق"و "مصطفي گودرزي ديباج " برگزار شد .
کد خبر 26272
نظر شما