حجت الاسلام دكتر محمد جواد اسكندرلو عضو هيئت علمي مركز جهاني علوم اسلامي در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" اظهار داشت: با توجه به اينكه عدم وجود پژوهشگاه قرآني از ضعفهاي موجود در اين عرصه محسوب مي شد، طرح راه اندازي مركز تحقيقات قرآني ارائه شده و قرار است كه در اين پژوهشكده در سه محور قرآن و علم ، قرآن و مستشرقان و قرآن و علوم روز دانشجوياني مشغول به تحصيل علم و پژوهش شوند .
وي با اشاره به برخي از ضعفها، كاستيها و آسيبهايي كه در عرصه پژوهشهاي ديني و قرآني وجود دارد گفت: تكرار چاپ و انتشار منابع از ضعفهاي مهم در پژوهشهاي ديني و قرآني است كه انگيزه اصلي از اقدام به اين امر تنها كسب درآمد و منفعت بيشتر در پي فروش بالا خواهد بود .
دكتر اسكندرلو ضعف دوم را محتواي پژوهشهاي ديني و قرآني عنوان كرد و گفت: پژوهش حقيقي بايد واجد تحليل باشد اما گاه ديده مي شود پژوهشهايي كه در اين عرصه ارائه مي شوند تنها جنبه هاي توصيفي دارند و علاوه بر اين در تحقيقات ديني و قرآني نوآوري و خلاقيت لازم اعمال نشده است .
وي در ارتباط با ضعف سوم اين عرصه اظهار داشت: بسياري از پژوهشها رنگ ديني گرفته و مخاطبان را مؤمن محض فرض مي كنند در حالي كه بسياري از مخاطبان اين پژوهشها اصل اصالت دين را قبول ندارند و براي جذب آنان بايد از اصل استدلال برون ديني استفاده كرده و از اين راه به ذهن آنان وارد شد .
عضو هيئت علمي مركز جهاني علوم اسلامي تصريح كرد: ضعف ديگري كه به پژوهشهاي ديني و قرآني وارد مي شود آن است كه در برخي از اين پژوهشها از اصطلاحات فلسفي و حوزوي استفاده مي شود و اين اصطلاحات تخصصي براي برخي از مخاطبان نامأنوس است .
وي در بيان راهكارهايي براي رفع آسيبهاي موجود در حوزه پژوهشهاي ديني و قرآني گفت: اگر اين پژوهشها خالي از اصطلاحات فلسفي شوند و ناظر بر شبهات موجود در افكار عمومي جامعه باشند تأثيرات عميقتري را به جاي خواهند گذاشت در اين راستا لازم است كه پژوهشگر قبل از اقدام به پژوهش يا تأليف مقاله بايد خلاء موجود در عرصه هاي علمي و فرهنگي را بشناسد و براي تحقيقات جديدي را در اين زمينه ارائه دهد .
دكتر اسكندرلو در مورد پژوهشهاي ديني و قرآني تأكيد كرد: اين پژوهشها بايد بر اساس نياز فكري جوانان طرح شوند و علاوه بر اين لازم است به سئوالات و شبهات موجود در اذهان آنان پاسخهاي درستي را ارائه دهند از اين رو براي دستيابي به اين هدف بايد قالبهاي مناسب پژوهشي را برگزينيم .
وي در ادامه افزود: لازم است پژوهشهاي ديني و قرآني را از قالب كتابخانه اي خارج كنيم و در اين راستا تحقيقات ميداني ارائه دهيم كه در قالب مصاحبه با كارشناسان محافل علمي و تحقيقي بوده و با واقعيتها ، شبهات و آسيبهاي موجود انطباق داشته باشند .
نظر شما