۵ مهر ۱۳۸۲، ۱۱:۰۲

سمپوزيوم " سنت و مدرنيزاسيون : امكان تعامل اين دو " (2)

دكتر يامائوچي : آقاي خاتمي در نظريه گفت و گوي تمدنها ارزيابي بي طرفانه اي از تمدن غرب ارائه كرده است

دكتر يامائوچي در سمپوزيوم " سنت و مدرنيزاسيون: امكان تعامل اين دو " تحت عنوان " نگاه ژاپن در دوره جهاني شدن نسبت به گفت و گوي ژاپن و ايران " سخنراني كرد .

به گزارش خبرنگار فرهنگي "مهر" دكتر يامائوچي در آغاز سخنان خود از دكتر بروجردي ، رئيس مركز بين المللي گفت و گوي تمدنها به خاطر تاكيد بر فرهنگ  در اين سمپوزيوم تشكر كرد و گفت : يكي از خصايص جامعه كره زمين در قرن بيست و يكم دارا بودن دو جهت ظاهرا متضاد، يعني تنوع گرايي و يكپارچگي است . منظور از جهاني شدن ، پيشرفت مكاتبات و توسعه فني است كه هر كدام به ويژه در زمينه انقلاب  حمل و نقل چشمگير تر است . مردم سراسر جهان قادرند تفكرات و انديشه هاي جذاب و جالب خود را با اينترنت ، در يك لحظه به اكثر نقاط جهان ارسال كنند .

وي افزود : ولي در مورد انسان كه به كشورهاي مختلف سفر مي كند ، وضعيت به اين سادگي نيست . يكي از نمونه هاي  بارز اين وضعيت تروريسم و خشونت است كه از مرزها عبور كرده و گسترش پيدا كرده است . هر چند كه تا كنون مهاجران زيادي  به ژاپن وارد نشده اند ، اما ژاپن هم از جرم و مواد مخدر در امان نمانده است . پيش بيني مي شود كه جمعيت ژاپن در سال 2050 در حدود صد ميليون نفر و در سال 2100 در حدود شصت و پنج ميليون نفر افت خواهد كرد . در آن صورت اگر كشور ژاپن بخواهد قوه توليد و سطوح زندگي كنوني را حفظ كند لازم است كه مهاجران بيشتري را از كشورهاي آسيا بپذيرد .

دكتر يامائوچي اضافه كرد : در ميان  مهاجران ژاپن  مردم جهان اسلام و خاورميانه نيز حضور دارند كه تعدادشان  رو به افزايش است . اين امر ژاپن را كه تا كنون بيش از حد در حدود كشور ژاپن محدود شده  به تنوع گرايي  بيشتر سوق خواهد داد . اين چيزي نيست كه به ژاپن اختصاص داشته باشد . آيا براي جهان اسلام كه مايه  تمدني قوي اي دارد گفت و گو براي ايجاد تفاهم با ارزش هاي تمدنهاي ديگر امكان پذير است ؟ آيا  گفت و گوي تمدنها در عرصه هاي عميق به معناي واقعي ايجاد شده است ؟ در اين جا وارد بحث فلسفي نمي شويم ، اما مردم ژاپن يا جهان اسلام هر كدام تمدن و جهان بيني خود را عمومي و طبيعي مي شمارند . وقتي آدمي با فرهنگ و تمدن متفاوت از فرهنگ و تمدن خود رو به رو مي شود احساس عجيبي پيدا مي كند ، انسان معمولي در اين وضعيت به دو گرايش متضاد ، يعني تنوع گرايي و يك قطبي گرايي در درون خودش مبتلا مي شود . وي سعي خواهد كرد كه اختلافات و جنگ را كمتر كرده و راهي را پيدا كند كه بتواند از فضاي خود پرستي بيرون بيايد .

وي ادامه داد : در زمانه ما نشانه اي براي ايجاد گفت و گوي تمدنها وجود دارد . آقاي خاتمي رئيس جمهور ايران در مقابل نظريه برخورد تمدنها كه در غرب مورد توجه قرار گرفته است،  از طرف آسيا نظريه گفت و گوي تمدنها را پيشنهاد و مطرح كرده است . آقاي خاتمي در نظريه خود  تمدن غرب را كه نظام اقتصاد و سياست و فرهنگ و جهان امروزه از آن تاثير پذيرفته بي طرفانه ارزيابي كرده است . ، وي همچنين به تمدن اسلامي نيز با ديد روشن تر و منطقي تري نگاه كرده است . آقاي خاتمي در ماه نهم 1998 تشريح كرد كه در طول  تاريخ ، مسلمانان جهان متمدني داشته و نقش مهمي را ايجاد كرده اند ، ولي امروزه آن مقام و نقش را از دست داده است . ايشان گفتند كه اگر دستاوردهاي غربي نبود ، مردم غير غربي در زندگي خود با مشكلات اساسي رو به رو مي شدند . 
 دكتر يامائوچي در پايان سخنان خود گفت : آرزو دارم كه از طريق گفت و گوي ژاپن و كشورهاي خاورميانه و اسلام از يك قطبي گرايي و تنوع گرايي فهم و دريافت شايسته اي برخوردار شويم . من معتقدم كه در دراز مدت،  ما مي توانيم براي حل كردن سه مساله جهاني ، يعني فقر ، جمعيت ، و محيط زيست،  از گفت و گو استفاده كنيم .  

کد خبر 26783

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha