عبدالحسين برزيده - كارگردان " افسانه هولوكاست "- درباره اينكه سينماي ما تا چه اندازه ظرفيت توجه به مضامين ارزشي را دارد و در توليد با كيفيت چنين آثاري چقدر مي تواند نقش موثري ايفا كنند با توجه به اينكه در حال حاضر تمامي آثاري كه در اين عرصه توليد مي شود تهيه كننده دولتي دارد و يا به طور مستقيم در تلويزيون ساخته مي شود، در گفت و گوي تفصيلي با خبرنگار تلويزيوني " مهر" گفت : به طور كلي مضامين تصويري در سينما از نظر كمي و كيفي به صورت جدي تري مورد توجه و پرداخت موضوعي قرار مي گيرد. از سويي، سينما مخاطبين جدي تري و خاص تري دارد. سينما به جهت موقعيتي كه از آن برخوردار است به موضوع هاي مختلفي مي تواند به صورت مستقيم بپردازد و از تاثيرگذاري هم برخوردار باشد.
وي اظهار داشت: من با سرمايه گذاري بخش دولتي در اين بخش بسيار موافقم. گاهي برخي از مديران سينمايي نيز به اين مساله پرداخته اند، اما سينماي ما از ظرفيت بسيار بيشتري براي پرداختن به چنين مضاميني برخوردار است. حتي تلويزيون يا ديگرنهادهاي دولتي كه به عنوان سرمايه گذار در راه ساخت چنين آثاري اقدام مي كنند، مي توانند بسيار جدي تر وارد اين عرصه شوند. صهيونيست ها براي اينكه بتوانند اين موضوع را جا بياندازند، فيلمي همانند " فهرست شيندلر " را توليد مي كنند. صهيونيست ها براي ساخت چنين فيلمي به سراغ آدم هاي با تجربه و برجسته سينماي هاليوود مي روند و در اين زمينه با دادن دستمزدهاي خوب، لابي هاي مناسب و پخش خوب از چنين فيلمي حمايت همه جانبه اي انجام مي دهند.
اين كارگردان ادامه داد: با توجه به امكانات و بودجه قابل توجهي كه در اختيار هاليوود قرار دارد، نمي توانم بگويم من در اين فيلم به مقابله با آنها پرداخته ام. چون با توجه به شرايط، مقايسه نامتعادل و نامتناسبي است. ولي ما براي ساخت اين اثر تمامي تلاش خود را كرده ايم. من انتظار داشتم قبل از رياست جمهوري احمدي نژاد فضاي فرهنگي كه در كشور به وجود آمده بود، اتفاقي در زمينه توليد چنين آثاري به وجود بيايد. اما حالا كه اين مساله مطرح شده است، اين انتظار مي رود كه هنرمندان و صاحب نظران ما از راه هاي فرهنگي و هنري از جمله ساخت فيلم بيشتر، جدي تر و به صورت حرفه اي وارد اين عرصه بشوند.
وي درباره اينكه در حال حاضر مل گيبسون اقدام به ساخت فيلمي با عنوان " هولوكاست " كرده است چه ارزيابي دارد، گفت: من هم اين خبر را شنيده ام. اما مشخص نيست كه مل گيبسون با چه رويكردي اقدام به توليد چنين اثري كرده است و قصد دفاع از اين موضوع را دارد يا در پي روشنگري است. اگر گيبسون همان نقطه نظري را كه در ساخت فيلم سينمايي " حضرت مسيح " داشته است در اين فيلم نيز اعمال كند، به روشن شدن چنين موضوعي مي تواند كمك كند. بدون ترديد اگر ابزار و امكانات وسيع هاليوود در اختيار ساخت فيلمي براي روشن شدن افسانه هولوكاست قرار بگيرد، شرايط توليد حرفه اي تر و تخصصي تري فراهم مي آيد.
برزيده در خصوص اينكه براي رشد كيفي و كمي اين عرصه و توليد فيلم هايي كه هم بتواند مضمون را به خوبي انعكاس دهد و هم از جذابيت لازم براي جلب نظر مخاطب برخوردار باشد، اعلام كرد: مساله بر سر اين است كه تا چه اندازه اين موضوع جدي گرفته شود. به نظر من براي پرداخت موثر و مناسب به اين نوع مضامين بايد تشكيلات مجزايي براي توليد فيلم در اين زمينه در نظر گرفته شود. در اين مورد فقط بحث صهيونيست ها نيست. مسلمانان و جوانان فلسطين، سوريه و لبنان به نوعي مورد تهاجم قرار دارند. در پس پرده مسايلي به كشورها تحميل مي شود كه خوشايند هيچ حكومت اسلامي نيست.
وي خاطر نشان كرد: ما در اين زمينه بي تفاوت نبوده ايم و نيستيم. ولي اگر قرار باشد در اين زمينه كار كنيم و از خودمان واكنشي نشان بدهيم، بايد ابزار بيان جهاني را در اختيار بگيريم. ابزاري كه بتوانيم از اين طريق ارتباط مناسبي با مخاطب برقرار كنيم. در اين بين ابزار فرهنگي - هنري بهترين شيوه مناسب را در اختيار قرار مي دهد و سينما به جهت همه فهم بودن آن ابزار بسيار برجسته اي به شمار مي رود. چون انسانها با هر زبان و اعتقادي مي توانند با فيلم ارتباط برقرار كنند. شرايط و موضوع ويژه نيازمند بودجه مناسب و ويژه هم هست اگر قرار است حقانيتي مطرح شود بايد توانايي ترويج افكار مثبت را در خود داشته باشد.
وي در ادامه با تاكيد بر توليد با كيفيت فيلم با توجه به اين مضامين توضيح داد: به اعتقاد من، بيشتر فيلم هايي كه در اين زمينه ساخته مي شوند، بسيار سطحي دور از كيفيت لازم سينمايي است. در اين زمينه شايسته است از كارگردان هاي باتجربه اي همانند سيف الله داد براي ساخت چنين فيلم هايي دعوت شود. اما متاسفانه گاهي براي ساخت يك فيلم با چنين مضاميني از كارگردان هايي دعوت مي شود كه تجربه ساخت نخستين فيلم بلند خود را پشت سر مي گذارند. تهيه كنندگان و سفارش دهندگان چنين آثاري وقتي نمي توانند با يك فيلمساز با تجربه به توافق برسند و سراغ فيلمسازان معمولي مي روند و از نتيجه كار هم بسيار راضي هستند. در حالي كه بسياري از مواقع ساخت فيلم در اين زمينه دور ريختن سرمايه است و بهتر به نظر مي رسد چنين فيلم هايي اصولا" ساخته نشود. چون اين گونه آثار باعث حقير شدن موضوع مورد نظر مي شوند و دشمنان از همين آثار ضعيف سو استفاده مي كنند. كمترين تاثير اين فيلم هاي ضعيف رويگردان شدن تماشاگر از تماشاي چنين آثاري به شمار مي رود كه در اصل خيانت است.
اين كارگردان اضافه كرد: وقتي در اين مصاحبه صحبت از اين شد كه توليد فيلم هاي عرصه دفاع مقدس طي چند سال اخير مرتب كمتر شده است و از 20 يا 30 فيلم دفاع مقدس در سال به توليد آثار معدودي در اين زمينه رسيده ايم و من خدا را شكر كردم، به همين دليل بود كه توليد نشدن فيلم در يك عرصه خيلي بهتر از ساخته شدن فيلم هاي بد و بي كيفيت است. چون توليد چنين آثاري نوعي فضا سازي منفي ايجاد مي كند كه براي ساير آثار اين عرصه هم زيان آور است. وگرنه اگر فيلم خوب توليد شود سالي 100 فيلم هم كم است. من در اينجا مي خواهم به اين مساله اشاره كنم كه من فيلمم را خيلي پيش تر از صحبت هاي آقاي احمدي نژاد توليد كرده ام و هر چند فيلم را بر اساس سفارش صدا و سيما توليد كرده ام اما به هيچ وجه بر اساس سخنان رييس جمهوري نبوده است. مطالب اين فيلمنامه جزو باورهاي شخصي من است و خودم بر اساس تحقيق و مطالعه به آن دست يافته ام.
داستان فيلم سينمايي " افسانه هولوكاست " به كارگرداني عبدالحسين برزيده درباره يك گروه متشكل از مليت هاي مختلف است كه همه آنها استادان و دانشجويان دانشگاه هاي مختلف جهان هستند. اين گروه تصميم مي گيرند تحقيقاتي درباره رفتارهاي غير انساني صهيونيست ها انجام دهند و چهره واقعي آنها را در برابر مظلوم نمايي هايي كه دارند به جهان نشان بدهند. اين گروه مداركي درباره برخي باج خواهي ها و زورگويي هاي صهيونيست ها به دست مي آورند و در پي افشاي اين مسايل بر مي آيند. موساد ( سرويس جاسوسي صهيونيست ها ) با اطلاع از اين مساله در پي دستگيري اين افراد و كشتن آنها برمي آيد. كشمكش اين دو گروه اتفاق هاي مختلف فيلم را رقم مي زند.
پير داغر و ميدا مستراخ، رينه غوش از جمله بازيگران اصلي " افسانه هولوكاست " هستند. همچنين سعيد سعدي به عنوان تهيه كننده، عليرضا كهن ديري در مقام آهنگساز،ايرج گل افشان در مقام تدوينگر، محمود سماك باشي به عنوان صداگذار، مجيد معدني در سمت مدير توليد، ناصر محمود كلايه در مقام مدير تصويربرداري، سعيد ملكان به عنوان طراح گريم، عباس بلوندي به عنوان طراح صحنه و لباس، داود معرفي در سمت مدير تداركات براي ساخت اين فيلم همكاري كرده اند.
فيلم سينمايي " افسانه هولوكاست " به زبان عربي توليد شده و شبكه برون مرزي سحر سرمايه گذاري بر روي اين كار را انجام داده است.
نظر شما