هفته نامه« نداي بم» از سال 78 در بم منتشر ميشود. وقفهاي كه بخاطر زلزله در انتشار اين نشريه بوجود آمد بسيار كوتاه بود . بطوريكه دو هفته پس از وقوع حادثه انتشار مجدد آن آغاز شد و تاكنون نيز ادامه دارد.
فتح ا... اسدي مديرمسئول هفته نامه «نداي بم» در گفتگو با خبرنگار اعزامي مهر به بم گفت: دفتر پذيرش نداي بم با وقوع زلزله آسيب ديد و هم اكنون امنيت ندارد. البته اخيراً توانستيم يك كانكس از فرمانداري بگيريم.
مدير مسئول هفته نامه «نداي بم» همكاري اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي را در راه اندازي مجدد اين نشريه خوب توصيف كرد و گفت: تعامل ساير سازمانها و نهادها در بحث اطلاع رساني خوب صورت مي گيرد.
وي روند بازسازي شهر بم را مورد رضايت مردم ندانست و اظهار كرد:مردم را واقعاً حيران و سرگردان كرده اند، رئيس كل ستاد بازسازي اخيراً در جلسهاي اعلام كرد كه" تأييد نقشههاي ساختمانها از 2 ماه به 15 روز كاهش پيدا كرده است" اما در عمل ما اين مطلب را نمي بينيم؛ معمولاً نقشه اي غير نقشههاي ستاد بازسازي را خيلي كم تأييد.
اسدي در ادامه تصريح كرد: كمبود سرويسهاي بهداشتي و حمام از مهمترين مشكلات مردم بم است. كمبود سيمان ، گراني مصالح و كارگر در اينجا در حدي هست كه توان را تقريباً از مردم گرفته است. نرخهايي كه ستاد براي عوامل اجرايي بناها تعيين مي كند با آنچه كه ميگيرند، متفاوت است.
وي با اشاره به اينكه خيلي از مردم همهچيزشان را در اين زلزله از دست دادند گفت : هم اكنون وامهايي به مردم داده ميشود كه آنها بتوانند خانههايشان را بسازند و يا كار و كسب خود از سر بگيرند . اين خوب است اما اين سكه يك روي ديگر هم دارد . و آن اينست كه بميها ظرف چند سال آينده مردمي مقروض و بدهكار هستند. يعني مردم ديگر تنها مشكلي به اسم ساخت خانه ندارند بلكه در آينده مشكل غرض و بازپرداخت وام را هم دارند.
وي حادثه زلزله را در تغيير ساختار فرهنگي شهر بم مؤثر دانست و تأكيد كرد: بازسازي فرهنگي از بازسازي بناها مهمتر است و شدت تخريب فرهنگي نيز كمتر از قسمتهاي ساختار عمراني شهر نيست. شهر بم فرهنگ كهن و اصيلي داشت كه مردم آن با توجه به معيارهايي يك رفتار متقابل و تعامل خاصي با يكديگر داشتند اما بعد از زلزله تعداد زيادي از شهرها و روستاهاي اطراف به اسم زلزله زده به اين شهر هجوم آوردند كه الان همان ها خانه در بم ساخته اند اما مردم بم كه بعضاً خانه باغهاي بزرگي داشتند هنوز گرفتارند. اين مهاجرتها سبب يك دگرگوني فرهنگي شده است كه صدمات آن در آينده مشخص خواهد شد.
اسدي با اظهار تأسف از شيوه ساختمان سازي در بم، آن را با فرهنگ و شرايط بم ناسازگار دانست و گفت: معماري شهر كاملا به هم ريخته، يك مكعب ميسازند به مردم ميدهند در حالي كه مردم بم طبعشان با اين مكعب سازش ندارد. تحميل ميكنند كه حتماً اتاق يا آشپزخانه كجاي ساختمان باشد. چون تحميلي است بالطبع دلبستگي مردم به اين ساختمانها كم مي شود، در عين حال بافت شهر در آينده تبديل به يك مجموعه شهركي كه به صورت قوطيهاي مختلف كنار هم قرار گرفتهاند مي شود.
مدير مسئول نشريه « نداي بم» توجه به سبك معماري را به عنوان يكي از سفارشات مقام معظم رهبري در بازسازي بم يادآور شد و افزود: طبق فرمايش مقام معظم رهبري بايد سبك معماري شهر متناسب با نيازهاي مردم باشد و امنيت ، استحكام، زيبايي و سنت اين منطقه حفظ شود اما اينها فقط به استحكام توجه ميكنند در حالي كه از نظر استحكام نيز بعضي ساختمانها سست است و اخيراً با يك زلزله خفيف بعضي از ساختمانهاي ساخته شده، ترك خورد. بايد ساختمان ها متناسب با مكانهايي كه قبلاً بودند ساخته شوند .
وي نقش روان شناسان و روان پزشكان در امدادرساني به حادثه ديدگان بم را بسيار مؤثر دانست و گفت: با وجود حضور فعال روان شناسان و مشاوران از ابتداي حادثه تاكنون ، اما همچنان مشكلات وجود دارد چراكه مردم واكنشهاي مختلف در برابر حادثه زلزله داشتند . از بعد روانشناسي كارهايي شده اما بي توجهي در مسائل ديگر سبب ميشود كه مردم عاصي شوند و زحمات روان شناسان نيز از بين برود .
اسدي تصريح كرد: ساخت و ساز در روستاها پيشرفت داشته اما تنها 5 درصد شهر بم تاكنون ساخته شده است كه حتي بازسازي فرهنگي كمتر از اين ميزان است. اگر همينطور پيش برود 10 سال ديگر شايد بم، شهر بم شود.
وي بيكاري جوانان را مهمترين نگراني آينده مردم بم عنوان كرد و افزود: بم در مرز مناطق حادثهخيز ايران است، حتي كشاورزي ما و صادرات خرما نيز دچار مشكل شده است.
نظر شما