تشكيل گروه اتحاد تمدنها
دبير كل سازمان ملل متحد جمعي از شخصيتهاي برجسته جهاني را انتخاب و " گروه اتحاد تمدن ها " را تشكيل داده است تا شكافهاي موجود ميان غرب و دنياي اسلام رفع و باورهاي نادرست و سوء تعابير درباره مسلمانان را برطرف كند .
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، كوفي عنان، دبيركل سازمان ملل متحد، اعضاي گروه "اتحاد تمدنها" را از شخصيتهايي چون سيد محمد خاتمي ، رئيس جمهور اسبق ايران و اسقف اعظم آفريقاي جنوبي "دسموند توتو" برنده جايزه نوبل ادبيات انتخاب كرده و اعلام داشت اعضاي اين گروه پس از مشاوره هاي بسيار با كارشناسان در زمينه گفتگوي بين تمدنها و فرهنگ انتخاب شده اند.
اين اتحاد در نظر دارد به تهديدهايي كه از ديدگاههاي خصمانه ناشي شده و باعث به وجود آمدن خشونت مي شود اشاره كرده و در راستاي التيام بخشيدن به اين جدائي ها در ميان تلاشهاي مختلف همكاري ايجاد كند؛ چرا كه رويدادهاي سالهاي اخير برحس گسترش اين شكاف و عدم وجود درك دو جانبه ميان جوامع اسلامي و غربي تأكيد كرده است.
انتصاب كارشناس اسلام و مسيحيت به عنوان مدير گروه اتحاد تمدنها
كوفي عنان، دبير كل سازمان ملل، توماس ماستناك، مدير تحقيقات در آكادمي علوم وهنرهاي اسلون را به عنوان اولين مدير گروه اتحاد تمدنها منصوب كرد كه از امروز اول ژانويه (11 دي ماه) كار خود را آغاز مي كند.
اقدام عنان در راستاي انتصاب يك كارشناس برجسته روابط اسلام و مسيحيت به عنوان مدير گروه اتحاد تمدنها در راستاي تقويت، احترام و گفتتگو در ميان اين دو فرهنگ صورت گرفت.
شميل ادريس، مشاور اسبق رابطه اسلام و مدير ارشد اجرايي جستجوي زمنيه هاي مشترك به عنوان معاون مدير دفتر گروه اتحاد تمدنها نيز انتخاب شده است.
برگزاري نشست مقدماتي گروه اتحاد تمدنها در اسپانيا
گروه "اتحاد تمدنها" روز يكشنبه 6 آذر ماه نشست مقدماتي خود را در اسپانيا برگزار كرد.
سيد محمد خاتمي، رئيس جمهوري اسبق ايران به همراه 17 عضو ديگر گروه "اتحاد تمدنها"، طي اين نشست راههاي عملي تحقق نزديكي و گفتگوي تمدنها را بررسي و طرح خود را در اين زمينه به سازمان ملل متحد ارائه كردند.
نشست سه روزه گروه "اتحاد تمدنها" يكشنبه 6 آذر با پيام ويديويي "كوفي عنان" و سخنان "خوزه لوئيس رودريگز زاپاته رو" نخست وزير اسپانيا و "رجب طيب اردوغان" همتاي ترك وي، گشايش يافت.
تأكيد اعضاي اتحاد تمدنها بر ريشه كن كردن افراط گرايي
"خوزه لوئيس رودريگرز زاپاترو"، نخست وزير اسپانيا درجلسه آغازين اين نشست اظهار داشت: بايد سرچشمه افراط گرايي را نابود كرد، با ايده ها و اصول افراط گرايان مبارزه ، اذهان صلح جو را تقويت كرده و غريزه همكاري را در قلبهاي خود گسترش دهيم. وي گفت: رقابت پيشين ميان امپراطوريهاي ترك و مسيحي به يك اتحاد مثبت تبديل شده است تا منابع افراط گرايي نابوده شود.
"زاپارتو" در سخنراني خود ميان اين گروه عالي مرتبه سازمان ملل گفت قرار است گزارشي را از طرح خود در نيمه دوم سال 2006 ميلادي ارائه كند.
"طيب اردوغان"، نخست وزير تركيه كه يكي از برگزار كنندگان اين همايش سه روزه محسوب مي شود ديدگاه مشابهي را انعكاس داد و گفت: افراط گرايي به يك دين خاص محدود نمي شود و تروريست ها بدون توجه به فرهنگ عمل مي كنند.
سخنراني خاتمي در نشست مقدماتي اتحاد تمدنها
"سيد محمد خاتمي"، رئيس جمهوري سابق ايران در سخنراني خود در نشست مقدماتي گروه اتحاد تمدنهاي سازمان ملل متحد گفت: جهان اسلام بيش از هر زمان ديگر در معرض حملات غربي قرار دارد.
خاتمي طي سخنراني خود بر اهميت همكاري تمام متفكران در راستاي از بين بردن نسبت نادرست مسلمانان به تروريسم تأكيد كرد. وي در نشست عالي مرتبه اتحاد تمدنها گفت : تروريسم تمايزي ميان مسلمانان، مسيحيان و يهوديان قائل نمي شود. پيروان اديان الهي بايد در راستاي از بين بردن ريشه هاي شر با يكديگر متحد شوند.
تروريسم نه تنها هيچ نسبتي با اسلام ندارد؛ بلكه با تمامي اصول اين دين الهي، صلح جو و بشر دوست منافات دارد |
خاتمي در همايش اسلام درجهان تكثرگرا |
همايش اسلام در جهان تكثرگرا
اين همايش به پيشنهاد وزير امور خارجه اتريش با حضور سيد محمد خاتمي، جلال طالباني و حامد كرزاي 23 تا 25 آبان در وين برگزار شد.
در ميان سخنرانان اين همايش مي توان به وزير امور خارجه اتريش براي سخنراني افتتاحيه؛ هينز فيشر، رئيس جمهور اتريش براي سخنراني خوشامدگويي و اخضر ابراهيمي نماينده دبير كل سازمان ملل و سيد محمد خاتمي رئيس جمهور اسبق ايران اشاره كرد. در يك جلسه ويژه اين همايش، جك گودي، انسان شناس برجسته، گيلز كپل، دانشمند علوم سياسي، جامعه شناس و كارشناس اسلام و شيرين عبادي برنده جايزه صلح نوبل 2003 هم سخنراني مي كنند.
در كنار همايش اصلي چهار جلسه فرعي نيز برگزار مي شود. دور اول سخنرانيها درباره موضوع كلي اسلام در جهان تكثرگرا برگزار شد كه اين جلسه به رياست هينز نوسبامر اداره مي شود و حامد كرزاي، رئيس جمهور افغانستان، جلال طالباني ، رئيس جمهور عراق، اكمل الدين احسان اغلو، دبير كل سازمان ملل و دنيل فرايد و معاون وزير خارجه امور اروپايي و اوراسيايي آمريكا در آن شركت مي كنند.
سخنراني سيد محمد خاتمي در كنفرانس وين
سيد محمد خاتمي در كنفرانس بين المللي روابط مسلمانان و غير مسلمانان گفت كه اديان بايد بر نقاط مشترك خود تكيه كنند تا بتوانند به صلح دست يابند و جهان را از خطر بزرگ سلاحهاي هسته اي نجات دهند.
سيد محمد خاتمي در سخنراني خود در همايش اسلام در جهان تكثرگرا اظهار داشت: كه اديان بايد بر نقاط مشترك خود تكيه كنند تا بتوانند به صلح دست يابند.
خاتمي دميدن بر آتش نزاع ميان مسلمانان و مسيحيان را عملي غيراخلاقي ناميد و استفاده از تعبير "جنگ صليبي" را كه مدتي در ادبيات مبارزه آمريكا با تروريسم اسلامگرا مطرح مي شد محكوم كرد.
گفتگوي تمدنها برپايه تساهل
هينز فيشر، رئيس جمهور اتريش در اين همايش كه با هدف تقويت درك، گفتگو و همكاري ميان اديان و تمدنهاي مختلف برگزار شد، گفت: تساهل بايد اساس گفتگو ميان تمدنهاي مختلف را تشكيل دهد.
وي افزود: تساهل ميان اديان مختلف نه تنها بايد ميان مردم در فعاليتهاي روزانه مورد استفاده قرار گيرد، بلكه بايد در طول بحثهايي كه در سطوح عالي ميان متفكران و روشنفكران صورت مي گيرد مورد توجه باشد. توجه به تساهل، گفتگو و درك ميان مسلمانان و تمدنهاي كشورهاي اروپايي را افزايش مي دهد.
تساهل بايد در طول بحثهايي كه در سطوح عالي ميان متفكران و روشنفكران صورت مي گيرد مورد توجه باشد |
رئيس جمهور اتريش |
وي گفت : ما نبايد فضاي عمومي را براي افرادي كه از دين و فرهنگ براي نيل به اهداف خود سوء استفاده مي كنند رها كنيم. پيام اين همايش نشان دادن شهامت براي رويارويي با موضوعات دشورايي چون ريشه هاي تروريسم و تنشهاي اجتماعي در اورپا است.
حضور خاتمي در همايش امام موسي صدر
دهمين كنفرانس بين المللي مركز مطالعات و تحقيقات امام موسي صدر 10 تا 12 آذر ماه با حضور حجت الاسلام خاتمي در لبنان برگزار شد.
دهها نفر از متفكران مسلمان و مسيحي از كشور لبنان و ديگر كشورهاي جهان در اين كنفرانس تحت عنوان "كلمه سواء" برگزار شد، تحقيقات خود را درباره توسعه انساني از ديدگاه اديان، آخرين يافته هاي علمي جهان، شرايط موجود در كشورهاي عربي و اسلامي و نيز توسعه انساني در انديشه و عمل امام موسي صدر ارائه دادند.
امام موسي صدر خواستار برخورداري مسلمان و مسيحي و درزي و شيعه وسني از همه مواهبي كه خداوند براي بندگان خود آفريده است بود |
خاتمي در همايش كلمه سواء (لبنان) |
خاتمي در ادامه سخنانش با اشاره به اين مطلب كه اگر چه امروز امام موسي صدر در ميان ما نيست گفت : ولي انديشه و مرام او برانگيزاننده هر انسان آزاد لبناني است و در مقاومت دلير لبنان و در جان آنان كه سربلندي لبنان عزيز را مي خواهند و نسبت به توطئه هايي كه استقلال و سرافرازي لبنان را تهديد مي كند، زنده و جاري است. ما هنوز هم منتظر بازگشت آن عزيز هستيم كه در اين زمان سخت به او نيازمنديم.
رئيس جمهور پيشين ايران با تاكيد بر اين مطلب كه بشر نيازمند دين است و رسالت دين هدايت آدمي است، اظهار داشت: دين هيچ گاه جاي عقل بشري را براي راه بردن زندگي نگرفته است، بلكه بر اهميت تدبر و تعقل تأكيد كرده است و انسان را آزاده، خردمند و عزيز خواسته است. دين راستين جهت زندگي را معين مي كند. زندگي كه در متن همين طبيعت بايد جريان يابد، ولي انسان را بزرگتر از همه طبيعت مي داند و طبيعت را مسخر انسان، اما اين تسخير به معني هم نفسي با عالمي است كه در تسبيح دائم ذات حق است، نه تصرف بي رويه در آن كه آثار سوء آن امروز دامن بشر را گرفته است. انسان برتر از طبيعت است، نه تنها به خاطر برخورداري از عقل، بلكه در پرتو موهبت عشق كه حتي فرشتگان نيز از آن محروم هستند.
نظر شما