۱۲ دی ۱۳۸۴، ۱۰:۰۷

طي نشستي در حاشيه نمايشگاه كتاب و اسناد فرهنگي خليج فارس

آثار نويسندگان پيشگام در حوزه مطالعاتي خليج فارس مرور شد

آثار نويسندگان پيشگام در حوزه مطالعاتي خليج فارس مرور شد

طي دومين روز برگزاري نمايشگاه كتاب خليج فارس ، نشست مروري بر آثار حسين نور بخش و احمد اقتداري از نويسندگان پيشگام در حوزه مطالعاتي خليج فارس با حضور حسين نوربخش ، علي اصغر رمضانپور ، دكتر سجادي ، معاون مركز دايره المعارف بزرگ اسلامي درتالار ناصري خانه هنرمندان ايران برگزار شد .

به گزارش خبرنگار كتاب مهر، در اين نشست ، علي اصغررمضان پور مطالعات خليج فارس را به سه دسته ديواني توسط صاحب منصبان محلي و دولتي ، آكادميك و بومي  توسط  چهره هاي  فرهنگي تقسيم كرد و افزود :  نوع رويكردي كه در آثار حسين نوربخش هست هر سه نوع مطالعه را در برمي گيرد زيرا وي به دليل سابقه شهرداري و بخشداري در حاشيه خليج فارس و ارتباطات محلي با ساكنان اين حوزه از اطلاعات چهره هاي بومي استفاده كرده است .

رمضان پورخاطرنشان كرد :  دوره اول آثار نوربخش از سال 1344 تا 1357 را در بر مي گيرد كه  درحوزه  مطالعات  دريايي نيست و اولين اثر دوره دوم در سال 1357 با " صيد مرواريد در آبهاي خليج فارس " شروع شده و تا سال 1370 با مجموعه پژوهشي در مورد صيد و آبزيان ادامه مي يابد.

دبير نمايشگاه افزود : دوره سوم نيز تاليفات ترويجي و بهره گيري كاربردي از كتابهاي دور دوم است كه آثار " فرهنگ دريايي خليج فارس" در سال 1381، " پيشنهاد اصلاح نام روستاهاي جزير قشم" سال 1381 ، " دريا نوردي در ايران " سال 1382 و " ايرانيان دريا نورد" سال 1376 را شامل مي شود.

به گزارش مهر ، دبير نمايشگاه كتاب و اسناد فرهنگي خليج فارس ، در مورد ويژگي هاي مهم آثار نوربخش گفت :  آثار نور بخش اطلاعات دوره خاصي را جمع آوري كرده كه در صورت عدم گرد آوري ، حذف مي شوند و همچنين به دليل ارتباطي كه نويسنده در بندر لنگه و خليج فارس با مردم بومي داشته، خاطرات مردم بومي و آداب و رسوم آنها را منعكس كرده  و نيز بسياري از اطلاعات مورخان گذشته را بررسي انتقادي كرده است .

در ادامه نشست ،  رمضان پور از ميان آثار نور بخش به اثر" دختر دريا و جوان غواص " اشاره كرد و افزود :  اين كتاب در سال 1381 توسط كانون  پرورش  فكري  كودكان  و نوجوانان چاپ  شده  و حاوي استنادات دقيقي از اعتقادات مردم جنوب است .

وي افزود :  ارزش علمي اين اثر به دليل گنجاندن باورهاي روزمره مردم جنوب در آن است  و از سوي ديگر تمام  برخوردهاي غواص با پري دريايي ما را به ياد باورهاي بومي در چند دهه پيش مي اندازد.

نوربخش مولف و پژوهشگر حوزه خليج فارس سخنراني بعدي نشست بود .

به گزارش مهر ، نوربخش  آثار خود را به سه دسته مجموعه قصه هاي  كودكان شامل 27 قصه ، طنز و شوخي  شامل 4 كتاب و نيز 14 جلد كتاب درمورد خليج فارس  تقسيم كرد و افزود: از دو دسده اول استقبال زيادي مي شده ولي از كتابهاي خليج فارس استقبالي نمي شود.

سخنران بعدي نشست ، دكتر سجادي معاون مركز دايره المعارف بزرگ اسلامي بود كه به ضعف تاليف ايرانيان در مورد تاريخ و فرهنگ كشور اشاره كرد و افزود : شخصيتهايي چون صيرافي ، سليمان تاجر، ابن ماجد را اروپاييان از ما بهتر مي شناسند ولي در ايران به ندرت به اين مفاخر اشاره شده است.

وي به كتاب " روزنامه خليج فارس و درياي عمان " نوشته سرگرد لميز كه حاصل 20 سال تحقيق او درنام روستاها  و نام خانوادگي افراد و آداب و رسوم مردم حاشيه خليج فارس در ده هزار صفحه و سه جلد است اشاره كرد و افزود : چاپ آثاري اين چنين بزرگ و پر اهميت بايد بر عهده نهادهاي دولتي و در سياستهاي كلان فرهنگي قرار بگيرد .

کد خبر 272913

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha