۱۹ دی ۱۳۸۴، ۱۲:۵۳

رييس مركز تجارت جهاني ايران در گفت و گو با مهر :

كشورهاي تكرو در عرصه جهاني شدن منزوي مي شوند

كشورهاي تكرو در عرصه جهاني شدن منزوي مي شوند

رييس مركز تجارت جهاني ايران گفت: روند جهاني شدن و اتحاد قدرتهاي اقتصادي جهان ، موجب منزوي شدن كشورهاي تكرو خواهد شد.

محمد رضا سبزعليپور در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: روند جهاني شدن و اتحاد كشورهاي قدرتمند ، فعاليت اقتصادي كشورهاي توسعه نيافته و تكرو را با مشكل روبرو كرده و بمرور زمان فلج خواهد نمود.

وي افزود: با توجه به اينكه درگذشته هاي نه چندان دور مرزهاي جغرافيايي هر كشوري تعيين كننده فاكتورها و مسائل مختلفي بودند از جمله حد و حدود هر كشوري را با همسايگانش مشخص كرده و به دولتها اين توانمندي و قدرت را مي دادند تا در چهار چوب مرزهاي جغرافيايي خود سياستگذاري و برنامه ريزيهاي سياسي ، اقتصايد ، اجتماعي و ... كشورشان را تدوين و در داخل و خارج از مرزها بمرحله اجرا در اورند و بر همين اساس هيچ دولتي حق و اجازه دخالت در برنامه ريزيهاي ديگر كشورهاي جهان را نداشت، لذا چنانچه دولتي نسبت به برنامه هاي سياسي و اقتصادي دولتي ديگراعتراض و يا اختلاف سليقه اي داشت مي بايست از طريق گفتگو و مذاكره نظر همديگر را تامين كرده درغير اينصورت روابط سياسي و اقتصادي آنها تحت الشعاع قرار گرفته و بطر موردي و موقت و يا كلي و دائمي قطع مي شد.

عليپور افزود: بمرور زمان تعدادي از كشورهاي جهان در قاره ها و نقاط مختلف دنيا تحت عناوين  و شرح وظايف گوناگون تشكيل دادند كه به تعدادي از آنها مانند  اتحاديه اروپا ، نفتا، اپك، ناتو ، اكو ، اوپك و ... مي توان اشاره نمود كه كشورهاي  عضو در چهار چوب اين اتحاد و گرد هم آمدن ، نسبت به هم متعهد مي شدند تا تحت قوانين مشخص با يكديگر همكاري كرده و به هيچ عنوان تكروي ننموده و به قرار دادهاي منعقده پايبند باشند.

وي اظهارداشت: بمرور زمان شاهد موفقيت و قدرتمند شدن برخي از اين اتحاديه ها هستيم كه اثرات مهمي را بر معادلات جهاني گذاشته و بعضا نظرات و تصميم هاي اتخاذ شده خود را به ساير كشورهاي جهان تحميل مي كنند.

وي گفت: بطور مثال كشورهاي عضو پيمان ناتو قدرت نظامي خود را به رخ ساير كشورهاي جهان كشيده و در مقاطع مختلف نيز شاهد بوده ايم كه به بهانه دفاع از اعضا خود به برخي از كشورهاي جهان حمله نظامي نيز كرده اند و يا كشورهاي عضو سازمان اوپك غالبا نبض عرضه و قيمت نفت جهان را بر عهده داشته و در اكثر مواقع  تاثيرات مهمي را در زمينه مسائل نفتي بر معادلات جهاني گذاشته و مي گذارند.

رياست مركز تجارت جهاني ايران خاطرنشان كرد: از آغاز دهه 1940 به بعد تعدادي از كشورهاي جهان اتحادي تحت عنوان پيمان عمومي تعرفه و تجارت ، گات ( GATT) را بوجود آوردند كه طي اين پيمان كشورهاي عضو گات GATT  متعهد شدند تا برابر قوانين اين سازمان عمل كرده و بدون در نظر گرفتن مرزهاي جغرافيايي خود با يكديگر تجارت نموده و از تعرفه هاي گمركي خاص و تعيين شده اي تبعيت نمايند و رويه ها و سياستهاي اقتصادي قبل از عضويت را در ارتباط با اعضا گات فراموش كنند.

وي افزود: پس از گذشت حدود پنج دهه از تولد گات GATT در تاريخ 15 آوريل 1994 طي نشستي در كشور مراكش ، نمايندگان دولتهاي عضو تغييراتي در ساختار و قوانين گات بوجود آوردند و نام گات را به سازمان تجارت جهاني يا (WTO) تغيير دادند كه پس از ظهور WTO  روز بروز براعضا اين سازمان افزوده شده  است.

وي گفت : روند جهاني شدن در زمينه هاي مختلف به حدي گسترش يافته كه اكثر بخشها را با خود همراه كرده به طوريكه چند سال پيش كسي اصطلاح جهاني شدن را حتي براي يكبار هم نشنيده بود وليكن در حال حاضر از هر چند كلمه اي كه در تمامي گفته ها و اخبار بر زبان ها جاري مي شود يكي از انها جهاني شدن مي باشد.

عليپور در خصوص تصميمات اخذ شده اي كه طي سالهاي اخير از طرف اتحاديه ها و قدرتهاي اقتصادي جهان بر ساير كشورها تحميل شده و آنها را با مشكل روبرو نموده است، گفت:  چند سال پيش از طرف اتحاديه اروپا قانوني به تصويب رسيد كه طي آن از تردد كاميونهايي كه داراي استانداردهاي تعريف شده آنها نباشند، جلوگيري كنند.لذا از آن تاريخ به بعد فعاليت تعداد زيادي از شركت هاي حمل و نقل بين  المللي  كشورمان كه از كاميونهاي قديمي جهت جابجايي كالاهاي صادراتي و وارداتي ( ترانزيت) استفاده مي نمودند، محدود شده و بخش قابل توجهي از در آمدهاي حاصل از حمل و نقل هاي بين المللي ( ترانزيت) كالا نصيب شركت هاي خارجي كه داراي كاميونهاي جديد و مورد تاييد اتحاديه اروپا هستند شده است.

رياست مركز تجارت جهاني اظهار داشت: طبق اطلاعات جديد كسب شده ، يكي از تازه ترين تصميماتي كه اتحاديه اروپا در حال تدوين و اجرايي كردن آن است درجه بندي شركتهاي هواپيمايي جهان و معرفي شركتهاي هواپيمايي ايمن و تفكيك آنها از شركتهاي نامطمئن و غير ايمن مي باشد كه در آينده نزديك اسامي آنها به اطلاع مردم سراسر جهان خواهد رسيد، لذا چنانچه شركت هواپيمايي كشوري بعنوان شركت ناامن به مردم معرفي شود حاصل آن مساويست با ورشكستگي و برعكس ، معرفي شركتي بعنوان هواپيمايي امن و مطمئن يعني سود، ارز آوري و افزايش قدرت اقتصادي آن كشور .بر همين اساس و بطور قطع سياستها و قوانين ديگري از طرف سازمانهاي بزرگ اقتصادي جهان و اتحاد كشورهاي قدرتمند در دست مطالعه و طراحي مي باشد.

وي درخاتمه گفت: مقامات ارشد دولت ايران نيز جهت جلوگيري از ضربه پذيري بخشهاي مختلف كشورمان علي الخصوص بخش اقتصاد، مي بايست با تمامي كشورهايي كه در مسير جهاني شدن در حال حركت مي باشند همسو شده و از تكرويهاي غير منطقي و برخلاف آب شنا كردن پرهيز نمايند .

کد خبر 275648

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha