۶ خرداد ۱۳۹۴، ۹:۵۳

مهر گزارش می‌دهد؛

صادرات خام کشاورزی زنجان را نقره داغ کرد/ زیتونی که پرورده نشد

صادرات خام کشاورزی زنجان را نقره داغ کرد/ زیتونی که پرورده نشد

زنجان - هر ساله در فصل برداشت محصولات کشاورزی شاهد صحنه‌هایی از تردد خودروهای باری سنگین و سبک هستیم که محصولات کشاورزی و باغی استان زنجان رابه‌صورت فله‌ای و خام به استان‌های دیگر می‌برند.

به گزارش خبرنگار مهر، زنجان به لحاظ تولید محصولات کشاورزی و تنوع در تولید در جایگاه خوبی قرار دارد، ولی عدم وجود صنایع تبدیلی مناسب و متناسب با دانش روز، موجب شده محصولات باغی و کشاورزی به‌صورت فله‌ای و بدونه ارزش افزوده صادر شود. 

برخورداری استان از تنوع اقلیمی و پتانسیل مطلوب در تولید محصولات زراعی و باغی،  برخورداری از پتانسیل‌ بالای آب‌های سطحی و پتانسیل مناسب خاک، وجود اراضی قابل احیاء و بهره‌برداری و نیز برخورداری از قابلیت‌های تولید برخی محصولات زراعی و باغی خاص، تنها نکات کوچکی از موقعیت مطلوب کشاورزی استان زنجان است. 

 صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی عامل مهمی در زمینه  سرمایه‌گذاری و ارزش افزوده محسوب می‌شود که در این حوزه گام‌هایی در استان برداشته شده ولی نیمه خالی لیوان در زمینه سرمایه‌گذاری صنایع تبدیلی کشاورزی بیشتر از نیمه پر آن است.

هر ساله در فصل برداشت محصولات کشاورزی شاهد صحنه‌هایی از تردد خودروهای باری سنگین و سبک هستیم که محصولات کشاورزی و باغی استان زنجان را به‌صورت فله‌ای به استان‌های مختلف کشور می‌برند، به‌گونه‌ای که این امر و نبود صنایع تبدیلی و بسته‌بندی باعث متضرر شدن کشاورزان و باغداران شده است.

برداشت زیتون در نقاط مختلف جهان

از سوی دیگر کشاورزان و باغداران زنجانی به‌خصوص در شهرستان طارم که بخش مهمی از محصولات کشاورزی استان در این شهرستان تولید می‌شود، به‌دلیل نبود صنایع تبدیلی با مشکلی به نام دلال مواجه هستند که باعث ایجاد چالش در بازار میوه و تره‌بار می‌شود.

 رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، در این راستا به لزوم استفاده بهینه و درست از محصولات کشاورزی استان زنجان اشاره کرد و گفت: سالانه دو  میلیون و ۶۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در زنجان تولید می‌شود که تنها یک‌سوم آن در زنجان مصرف می‌رسد و بخش زیادی از این محصولات مازاد است و چون در استان صنایع تبدیلی نداریم، باعث می‌شود این محصولات به خوبی مورد بهره‌برداری قرار نگیرند.

فغفوری: اگر در استان زنجان صنایع تبدیلی کشاورزی تقویت شود، روند صعودی خوبی را برای اقتصاد استان به‌دنبال خواهد داشت.ناصر فغفوری در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: استفاده بهینه از محصولات کشاورزی، باعث توسعه اقتصادی استان زنجان می‌شود و اشتغال پایدار را رقم می‌زند.

وی یادآور شد: اگر در استان زنجان صنایع تبدیلی کشاورزی تقویت شود، روند صعودی خوبی را برای اقتصاد استان به‌دنبال خواهد داشت.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان تاکید کرد: استاندار زنجان نیز برای استقرار صنایع تبدیلی در استان بسیار مصمم هستند. 

فغفوری افزود: صنایع تبدیلی کشاورزی از جمله صنایعی هستند که ارزش افزوده بالایی دارد و ایجاد اشتغال خوبی را رقم می‌زند.

وی ابراز کرد: در استان زنجان با توجه به تنوع محصولات کشاورزی، سرمایه‌گذاری جدید در این خصوص بسیار ضروری است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان افزود: در راستای توسعه صنایع تبدیلی، توجه به خوشههای صنایع تبدیلی و غذایی نیز حائز اهمیت است.

برداشت زیتون در نقاط مختلف جهان

همچنین دبیر ستاد سرمایه‌گذاری استان زنجان، استان زنجان را به رغم قرار گرفتن در منطقه نیمه‌خشک، جزو استان‌های دارای قابلیت‌ فراوان در زمینه کشاورزی عنوان کرد و گفت: استان زنجان دارای محصولات متعدد و استراتژیک است که از آن جمله می‌توان به محصول گندم، زیتون، سیر و سایر محصولات زارعی و باغی اشاره کرد.

در استان زنجان بامشکل کمبود صنایع تبدیلی در حوزه کشاورزی روبه رو هستیم

کریم حسینخانی عدم وجود واحدهای بسته‌بندی در استان زنجان را یادآور شد و افزود: متاسفانه در  استان زنجان در خصوص صنایع تبدیلی با کمبود مواجه هستیم و این امر موجب بروز برخی مشکلات در زمینه تولید محصولات کشاورزی می‌شود.

وی با بیان اینکه استان زنجان در مسیر تردد ۵۰ درصد جمعیت کشور واقع شده است، استفاده از این ظرفیت را برای توسعه اقتصادی استان یادآور شد و گفت: استان زنجان با هفت استان کشور همسایه است و در شعاع ۴۰۰ کیلومتری خود ۵۰ درصد جمعیت کشور را پوشش می‌دهد که این امر پتانسیل خوبی برای استان بوده و می‌تواند بازار مصرف خوبی را به‌وجود آورد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: سرمایه‌گذاران وارد عرصه بسته‌بندی محصولات کشاورزی شوند تا این محصولات به‌صورت فله‌ای صادر نشود.

جعفری افزود کارخانجات بسته‌بندی مناسبی برای محصولات کشاورزی تولید شده در استان وجود ندارد، به این دلیل محصولاتی مانند سیر به‌صورت فله‌ای صادر می‌شوند

برداشت زیتون در نقاط مختلف جهان

وی ادامه داد: برای اینکه محصولات به‌صورت بسته‌بندی شده به فروش رود، به یک‌سری از زیرساخت‌ها نیازمندیم و باید کارخانجات بسته‌بندی را در استان داشته باشیم که در این زمینه لازم است سرمایه‌گذاران وارد عمل شوند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به مشکلات موجود در زمینه بسته‌بندی محصولات کشاورزی، اظهار داشت: در زمینه محصولات کشاورزی، بازار هدف خود را نمی‌شناسیم که بدانیم چه نوع بسته‌بندی برای کجا مناسب است تا طبق سلیقه بازار هدف اقدام به بسته‌بندی کنیم. 

جعفری: تاکنون هیچ اقدامی در استان برای بسته‌بندی محصولات صورت نگرفته است و باید تسهیلات لازم در اختیار افرادی که علاقه‌مند به این حوزه هستند قرار گیرد.وی افزود: در زمینه زیرساخت‌های بسته‌بندی نیز هیچ کارخانه یا کارگاهی برای بسته‌بندی محصولات کشاورزی شهرستان طارم وجود ندارد.

جعفری خاطرنشان کرد: برای تشویق سرمایه‌گذاران برای ورود به عرصه بسته‌بندی محصولات کشاورزی باید از افرادی که در این زمینه فعالیت می‌کنند حمایت شود.

وی تصریح کرد: متاسفانه تاکنون هیچ اقدامی در استان برای بسته‌بندی محصولات صورت نگرفته است و باید تسهیلات لازم در اختیار افرادی که علاقه‌مند به این حوزه هستند قرار گیرد.

 رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان تاکید کرد: سرمایه‌گذاران قبل از ورود به عرصه بسته‌بندی باید بازار هدف خود را بشناسند تا بر اساس سلیقه بازار هدف اقدام به بسته‌بندی کنند.

جعفری با بیان اینکه سرمایه‌گذاران در بسته‌بندی محصولاتی که مزیت نسبی در استان دارد مانند محصولات باغبانی سردرختی، موفق‌تر خواهند بود، یادآور شد: در برخی محصولات سبزی و سیفی مانند سیر نیز سرمایه‌گذاران می‌توانند موفق باشند.

وی گفت: لازم است تا سرمایه‌گذاران در عرصه بسته‌بندی وارد شوند؛ چراکه این کار ارزش افزوده قابل قبولی دارد و در محصولاتی مانند سیر با بسته‌بندی مناسب می‌توان محصول را به قیمت بالاتری به فروش رساند.

در این میان نماینده شورای‌ شهرستان طارم در شورای اسلامی استان زنجان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تاکید بر اینکه یکی از اصول اساسی صنعت کشاورزی توجه به بازار است، گفت: بازار در حوزه کشاورزی، چگونگی عرضه محصول با بالاترین کیفیت و قیمت ممکن است که هم رضایت فروشنده که در اصل کشاورز است و هم رضایت خریدار یعنی در پایین‌ترین حلقه زنجیره خرید، مصرف‌کننده را تامین کند.

برداشت زیتون در نقاط مختلف جهان

محمد محمدی افزود: محصولی که کشاورز ما برای عرضه دارد، تمام داشته و برنامه اقتصادی آتیه او محسوب می شود. سال‌هاست که بیشتر محصولات کشاورزی ما به‌علت عدم ‌آشنایی و شاید به نوعی عدم ‌سرمایه‌گذاری در بخش مهم و حیاتی بازار، سود واقعی را نصیب دلالان می‌کند و سهم کشاورز چیزی جز رنج نیست. 

وی ادامه داد: یکی از روش‌های سودآور بحث صنایع تبدیلی است. بیشتر محصولات شهرستان طارم این خاصیت را دارند که طی عملیات و فرآیندهایی که روی آن‌ها صورت می‌گیرد، به محصولی به مراتب سودآورتر تبدیل شوند. این صنعت نوپا کم‌کم جایگاه خود را در شهرستان طارم پیدا می‌کند.

محمدی: بحث تسهیلات برای ایجاد  کارگاه‌ها و واحدهای صنایع تبدیلی و بروکراسی سخت و پیچیده آن مانعی بزرگ در مسیر این نوع فعالیت‌ها‌ست.     محمدی افزود: خرده سرمایه‌گذارانی با دایر کردن کارگاه‌های کوچک یا متوسط که البته شمار آن‌ها نیز چندان زیاد نیست، چند سالی است که از این منبع به سودهای قابل توجهی دست یافته‌اند و این خود انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری‌های بیشتر شده است.

نماینده شورای شهرستان طارم در شورای اسلامی استان با بیان اینکه صنایع تبدیلی، اشتغالزا و سودآور هستند، اما مشکلات خاص خود را نیز دارند، افزود: بحث تسهیلات برای ایجاد کارگاه‌ها و واحدهای صنایع تبدیلی و بروکراسی سخت و پیچیده آن مانعی بزرگ در مسیر این نوع فعالیت‌ها‌ست.      

محمدی با اشاره به اینکه مشکل زمین و تغییر کاربری و زمان‌بر بودن این برنامه نیز یکی‌دیگر از موانع موجود است، تصریح کرد: شهرستان طارم در کل منطقه‌ای‌ است با پراکندگی جمعیت به‌صورت روستایی و تمرکز این فعالیت‌ها در مرکز شهرستان تحت عنوان فعالیت در قالب شهرک صنعتی، دست سرمایه‌گذاران محلی مربوط به روستاها و شهرهای کوچکتر را می‌بندد.

وی ادامه داد:  این در حالیست که به نظر می‌رسد این نوع فعالیت نیز به نوعی یکی از مراحل کشاورزی است و در تعریف صنایع مربوط به شهرها شاید جایگاهی نداشته باشد، بنابراین چنانچه مشکل زمین و مجوز فعالیت در این بخش صنعتی مرتفع شود و نیز عنایت خاصی هم به این موضوع باشد که در شرایط بحرانی آب و اهمیت اشتغال در بخش‌های غیرکشاورزی که نیاز به مصرف بالای آب نداشته باشند، صنایع تبدیلی گزینه مناسبی برای این امر است.

نماینده شورای شهرستان طارم در شورای اسلامی استان گفت: در حال‌حاضر بیشترین تمرکز روی زیتون است، ولی محصولات دیگری نیز هستند که اگر توجه بیشتری نسبت به آن‌ها صورت بگیرد، می‌توانند سودآور بوده و موجبات رونق منطقه را فراهم کنند.

برداشت زیتون در نقاط مختلف جهان

محمدی افزود: سیر از جمله محصولات مهم شهرستان طارم است که نیاز آبی آن نیز بهاره بوده و قبل از کمبود آب، کار برداشت آن تمام می‌شود. اگر صنایع تبدیلی این محصول به شرط فراهم بودن بازار فروش آن ایجاد شود، با توجه به آسان و نسبتا کم‌هزینه بودن تولید آن، رونق اقتصادی شگفت‌انگیزی عاید منطقه می‌شود این در حالیست که ترشی باکیفیت سیر، چند سالیست که در کنج انبارهای کشاورزان جا خوش کرده و حتی هزینه خرید مایه اولیه خود را هم درنمی‌آورد.

نماینده شورای شهرستان طارم در شورای اسلامی استان گفت: انواع محصولات باغی مانند گیلاس، هلو و... نیز می‌تواند جای خود را در صنایع تبدیلی باز کند، به شرطی که جنبه اقتصادی و سودآوری این صنایع در شهرستان برای آن‌ها بیشتر دیده شود. یکی از مسائل مهم پیش‌روی سرمایه‌گذاری در صنایع این‌چنینی در شهرستان موضوع راه دسترسی است. به‌جز دوری این شهرستان از مراکز مهم تجاری بحث کیفیت جاده‌ها نیز مطرح است.

یک کیلومتر جاده استاندارد در داخل شهرستان طارم وجود ندارد

محمدی با بیان اینکه در داخل شهرستان طارم حتی یک کیلومتر جاده استاندارد و مناسب نداریم، افزود: آسفالت‌ جاده‌ها قدیمی و مستهلک شده و نقشه‌کشی آن‌ها متعلق به سال‌ها پیش بوده و پر از پیچ‌های خطرناک است که مجموعه این عوامل، مسیر هر سرمایه‌گذاری را به سمت مناطق دیگر کج می‌کند.

وی گفت: مسئولان ذی‌ربط، به خصوص جهاد کشاورزی باید عنایت ویژه‌ای در تسهیل شرایط برای سرمایه‌گذاری‌های این‌چنینی داشته باشند و تدابیر لازم را در این خصوص اتخاذ کنند.

برآیند مطالب مطرح شده نشان می دهد که حوزه کشاورزی و باغداری زنجان به رغم وجود ظرفیت بالقوه برای شکوفایی نیازمند سرمایه گذاری برای ایجاد واحدهای بسته بندی و صنایع تبدیلی، تکمیلی و فرآوری است، مطالبه ای که در صورت تحقق می تواند بستری برای رونق هرچه بیشتر این بخش باشد.

از سوی دیگر تلاش برای ارتقای زیرساختها به منظور جذب سرمایه گذار بخش خصوصی برای احداث این واحدهای صنعتی در حوزه کشاورزی روی دیگر سکه است که نگاه ویژ تصمیم گیران و متولیان امر در بخشهای مختلف و همکاری بین بخشی را می طلبد.

زهرا مقدمی

کد خبر 2761543

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha