به گزارش خبرگزاری مهر، محققان بسیاری به تأثیر اندیشه ها و باورهای ایرانی بر فیلسوفان یونانی پیش از سقراط اشاره کرده اند؛ اما هیچ یک به تفصیل و در قالب یک تک نگاری به بررسی این موضوع نپرداخته اند. نویسنده کتاب حاضر نخستین کسی است که مسئله تأثیر اندیشه ها و باورهای رایج در ایران باستان را بر تکوین و تکامل فلسفه یونانی متقدم به تفصیل و در قالب یک تک نگاری مورد بررسی قرار می دهد. او با توجه به وضعیت منابع موجود، موضعی محتاطانه در قبال مسئله مورد بحث اتخاذ کرده است و بدون هیچ گونه غرض ورزی صرفاً می کوشد که امکان تأثیر را مورد بررسی قرار دهد نه وقوع آن را.
دکتر مارینا نیکولا یونا ولف نویسنده کتاب، مدیر گروه فلسفه در شعبه سیبری فرهنگستان علوم روسیه و استاد دانشکده فلسفه دانشگاه دولتی نووو سیبیرسک، در پسشگفتار کتاب، به معنی دقیق کلمه، بی نظیر خود درباره همه مطالبی که به نحوی از انحاء به موضوع مورد بحث مربوط می شوند به تفصیل سخن گفته است و به تمام جنبه های مسئله پرداخته است.
وی در بخشی از این پیشگفتار آورده است: برای تعیین رویکردهای کمابیش امیدبخش در مورد راه حل مسئله خاستگاه فلسفه یونانی باید وضع محیط فرهنگی یکپارچه ای را که در سواحل دریای مدیترانه در سده های ۵-۷ ق. م ایجاد شده بود و نمی توانست در سیر تکامل جهان هلنی تأثیر نبخشد مورد بررسی جامع قرار داد. تأثیرات شرقی در فرهنگ یونانی عصر مورد بحث بی شک وجود داشته است، اما به هیچ وجه نباید این فرایندهای پیچیده و دراز آهنگ را اقتباس های ساده ای تلقی کرده که در دوران زندگانی یک نسل صورت گرفته اند.
این کتاب که از زبان روسی به فارسی ترجمه شده است، علاوه بر مقدمه مترجم و پیشگفتار نویسنده دارای بخشهای زیر است:
- سنت اساطیری –دینی ایرانی-۲- تشابهات سنت ایرانی با پیشا فلسفه یونانی-۳- فلسفه ایونیایی و تشابهات آن با سنت ایرانی. مکتب میلتوسی-۴- هراکلیتوس و سنت ایرانی-۵- فیلسوفان مکتب الِئایی و سنت ایران-۶ منابع اصلی و کتاب شناسی و در آخر نمایه. کتاب «فلسفه یونانی متقدم و ایران باستان» نوشته مارینا نیکولایونا ولف با ترجمه سیاوش فراهانی برای نوبت اول در سالجاری در ۳۱۴ صفحه از سوی انتشارات حکمت منتشر شده است.
نظر شما