به گزارش خبرنگار مهر، سید وحید خاتمی ظهر سه شنبه در نشستی با کارشناسان و مسئولان شهرستانی و استانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان در محل این اداره کل، ضمن بیان اینکه در ۵۰ سال گذشته، فعالیت انسان، اكوسیستم ها را سریع تر و شدیدتر از هر زمانی در طول تاریخ حیات بشر و بیشتر به خاطر برآوردن نیاز انرژی، كشاورزی و آب تغییر داده است، افزود: امروزه حدود ۶۰درصد خدمات اكوسیستم ها كه در برنامه ی ارزیابی اكوسیستم هزاره سازمان ملل مورد بحث قرار گرفت در حال تنزل كیفیت یا استفاده به ترتیبی ناپایدار است.
وی با تاکید بر اینکه تنزل كیفیت این خدمات در نیمه اول قرن حاضر به وضعی وخیم رسیده است، تصریح کرد: مسائل مربوط به مدیریت آب از دیدگاه سازمان ملل پس از مشكل جمعیت به عنوان دومین مسئله اصلی جهان شناخته شده و باید توجه داشت كه امكان افزایش منابع آب شیرین وجود ندارد.
کارشناس طرح بین المللی حبله رود، خاطرنشان کرد: كمبود آب، توانایی كشاورزان را برای تولید غذا و امرار معاش محدود می كند و در عین حال مقررات و سیاست های نادرست در این حوزه، پایداری سفره های زیرزمینی را در آینده ای نه چندان دور با بحران جدی مواجه خواهد كرد.
خاتمی، رشد سریع جمعیت را مهمترین عامل كاهش آب تجدید شونده در طول هشتاد سال گذشته ذکر کرد و افزود: همچنین طبق گزارش سازمان ملل، كشاورزی عامل ۹۱ درصد كاهش سالانه منابع آب شیرین در ایران است و از این رو پیش بینی شد تا سال ۲۰۵۰ سهم سرانه آب هر نفر در ایران كمتر از هزار متر مكعب (كمتر از متوسط سرانه جهان) برسد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه ایران با مسائل و مشكلات عمده زیست محیطی مواجه خواهد شد تصریح کرد: از این رو كه آب، و سیستم های تولیدی از جمله كشاورزی در سطح سرزمین همراه با منابع طبیعی در نظام اكوسیستمی هستند نیاز یك رویكرد مدیریت یكپارچه به منظور تعادل و پایداری محیط زیست لازم است.
کارشناس طرح بین المللی حبله رود عنوان کرد: با توجه به مشكلات ناشی از تجارب برنامه های موجود در عرصه های طبیعی و هم چنین استعدادهای مناسب طبیعی و كشاورزی، ضرورت بهبود روش های برنامه ریزی و تجربه روش های نو، به ویژه در امر سیاستگذاری و برنامه ریزی وجود دارد.
خاتمی رهیافت توسعه پایدار را یكی از نظریات جدید در زمینه توسعه ذکر کرد و گفت: این رهیافت با هدف بر طرف کردن احتیاجات انسانی و بهبود شرایط كیفی زندگی به عنوان قالب مناسب برای نگرش به نحوه بهره برداری از منابع و ایجاد رابطه متعادل و متوازن میان انسان و اجتماع و طبیعت محسوب می شود.
طرح «مدریت جامع حوزه آبخیز» در استان سمنان در دو حوزه سد دامغان رود در شهرستان دامغان و حوزه حبله رود در شهرستانهای گرمسار و آرادان در حال برنامه ریزی برای اجرای اقدامات مشارکتی است.
نظر شما