به گزارش خبرنگار موسيقي "مهر"، دكتر حجت اسديان كه در بخش پژوهش موسيقي نواحي، در باره "جايگاه كوينو موزيكولوژي" صحبت مي كرد، گفت : "كوينوموزيكولوژي" به معني موسيقي شناسي مشترك كليه موسيقي هاي باستاني جهاني است، اين علم موسيقي وجوه مشترك بين موسيقي باستاني جهان، نظير موسيقي اسكيموها، بوميان استراليا، اقوام آفريقايي، اقوام سيبري، ژاپن ، هند ، چين ، ايران و ... را در برمي گيرد و بر اساس آن اثري را مي سازد كه متعلق به تمام دنيا است.
اجراي منظومه هاي آذري در سالن رودكي
وي ادامه داد : اين نوع موسيقي به عالم واحد و امت واحده تعلق دارد. اين نوع موسيقي انسان و جامعه ما را از استعمار به دور مي كند.
اسديان با اشاره به اينكه اتنوموزيكولوژيست هاي اروپايي در برهه كنوني به سوي "كوينو موزيكولوژيست" رفته اند، افزود: ردپاي اين كار به تازگي در فيلم 100 اثر نمايشي از موسيقيدان هاي مقامي كه دكتر حميدرضا اردلان آن را ساخته است، ديده مي شود.
اين زبان شناس، موسيقي امروز را به سه دسته موسيقي مدرن، محالي و امكاني تقسيم و تصريح كرد : موسيقي مدرن يكي از انواع اين موسيقي است كه از دوره رنسانس تاكنون را در برمي گيرد، ذات اين نوع موسيقي به فرهنگ بورژوازي و امپرياليسم تعلق دارد. همچنين به دنبال حال است و ذات آن دربي مقام و بي خانماني است .
اسديان ادامه داد: موسيقي محالي به گذشته برگشت دارد و فردايي براي ديروز است. اين نوع موسيقي مانند موسيقي عباسيان و دوره قاجار، به درد موزه مي خورد. موسيقي محالي مخاطب عام ندارد و به تاريخ متعلق است.
اين استاد دانشگاه فنلاند، با اشاره به اينكه جهان امروز به دنبال موسيقي " امكاني " است، خاطرنشان كرد: موسيقي امكاني براساس موسيقي باستاني جهان و وجوه مشترك بين آنهاست، اين موسيقي به امت واحده تعلق دارد. يعني زماني كه مشتركات موسيقي باستاني شناخته شد، آن موقع مي توان بر اساس آهنگ موسيقي ساخت كه به همه جهان و نه يك فرهنگ و قوميت خاص تعلق دارد.
حجت اسديان، موسيقي مقامي را متذكر شدن و نزديك شدن به عالم معنا عنوان كرد و در پايان گفت : موسيقي مقامي برخلاف موسيقي مدرن كه انسان را در خود فرو مي برد، انسان را از خود خارج و به عالم معنا مي رساند.
نظر شما