به گزارش خبرنگار موسيقي "مهر"، كليم الله توحدي كه در بخش پژوهش موسيقي نواحي منظومه هاي خراسان (دري، تركي و كرمانجي) سخن مي گفت ، با اعلام اين مطلب گفت : آهنگ هاي خراسان ريشه در وقايع تاريخي اين سرزمين دارد؛ يعني مي توان با نگاه عميق به آهنگ ها ريشه تاريخي بسياري از اتفاقات را پيدا كرد.
محمد درپور
اين پژوهشگر موسيقي گفت : بيش از 400 آهنگ از موسيقي خراسان برگرفته از اتفاقات تاريخي است كه از آن ميان مي توان به "گل ميشي" كه در كتاب "كليدر" محمد دولت آبادي نيز آن حكايت موجود است، اشاره كرد.
"استفان بلام " اتنوموزيكولوگ در ادامه اين نشست گفت : اطلاعات و دانش، در واقع، نزد اجرا كنندگان است و آنها استاد و هنرمند و مطلع هستند، بنابراين بهتر آن است كه سخن و اطلاعاتي كه از جانب ما ميخواهد ارائه شود، با پرسشهاي ما و پاسخ آنها و نحوه اين ارتباط پيش رود.
وي خاطرنشان كرد: همان گونه كه در تمام دنيا انواع علم موسيقي وجود دارد، بايد به پژوهش در اين عرصه نيز به عنوان يك علم نگريسته شود.
در ادامه اين بخش، «علي آلمه چوغي»،«نور محمد درپور»،«شهرام محمدي» و« روشن گل افروز» به اجراي منظومههاي منطقه خود پرداختند. "چوغي" كه نزد "حاج حسين يگانه" هنر آموخته است، منظومهاي تركي را روايت كرد و سپس " نور محمد در پور" منظومه "ليلي و مجنون" را به روايت شرق خراسان خواند و بعد از آن " سهراب محمدي " قسمتي از "يوسف و زليخا" را اجرا كرد .
درپور گفت : عشق سه نوع خلاف اللهي، رسول اللهي و شيخي است؛ عشق مجنون به ليلي عشق خلاف اللهي است.
روشن گل افروز و سهراب محمدي
در پايان«روشن گل افروز» به اجراي متفاوت از منظومه ها پرداخت .«روشن » فرزند يكي از بزرگترين بخشيهاي شمال خراسان (منطقه درگز) يعني «حمرا گل افروز» است كه شيوه پدر خويش را به عنوان معلم و استاد به ارث برده است.
نشست پژوهشي موسيقي نواحي ، جمعه با حضور" استفان بلام "( اتنوموزيكولوگ، موسيقي شناس و استاد دانشگاه نيويورك)، آمنه يوسفزاده(اتنوموزيكولوگ و مدرس داشنگاه پاريس) و كليم الله توحدي(پژوهشگر فرهنگ بومي شمال خراسان) در سالن رودكي برگزار شد.
بيست ويكمين جشنواره بين المللي موسيقي فجر از 21 تا 29 در تهران برگزار مي شود.
نظر شما